Vreme je da obrišete AVG antivirus, inače će prodati vaše podatke


Od kada je Windows 10 službeno izdat, pokrenule su se brojne teorije zavere kojima je cilj dokazati kako Microsoft putem svog novog operativnog sistema špijunira svoje korisnike. Ali, pojam špijuniranja je preširok da bi se sa sigurnošću moglo reći kada obična usluga lakšeg rukovanja s nekim OS-om prelazi u špijuniranje.

Stoga čudi najnovija odluka kompanije AVG oko izmene politike privatnosti. Oni su jasno i glasno naveli kako će ubuduće dok svoje korisnike budu štitili od virusa, onako usput prikupljati i istoriju njihovog surfovanja. OK, većina korisnika bi odmah pomislila kako AVG-u ti podaci trebaju za stvaranje nove baze najčešće pretraživanih stranica kako bi dodatno poboljšali bezbednost tj. onemogućili zarazu tih stranica različitim malwareom.

Ali, ne, ne trebaju im zato. Ti podaci im trebaju kako bi prodajom prikupljenih podataka oglašivačima zaradili pokoji dolar više i tako održali svoje besplatne aplikacije i dalje besplatnima. Stoga svaki korisnik AVG antivirusa i sličnih bezbednosnih paketa ove kompanije dobrovoljno će kompaniji dati na raspolaganje svoju IP adresu, istoriju surfovanja, naziv svog davaoca internet usluga ili naziv mobilne mreže koju ste koristili na uređajima sa AVG-ovim aplikacijama.

Dodatno AVG-u ćete dati popis svih aplikacija koje imate te informacije o tome na koji način te aplikacije koristite. Ako je za verovati AVG-u iz prikupljenih podataka se neće moći identifikovati korisnik tj. saznati tko je on po imenu i prezimenu. Prema AVG-u ovo nije ništa novo, radili su to i ranije, samo što su sada odlučili sve jasnije objasniti korisnicima.

Nova pravila privatnosti stupaju na snagu 15. oktobra, pa ako vam se gore pročitano ne sviđa, imate još uvek dovoljno vremena da potražite neko drugo bezbednosni rešenje za svoje računar, tablet ili mobilni.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.