Recenzija: HTC One A9


HTC je krajem prošlog meseca predstavio novi smartphone - One A9. Iako se ne radi o top modelu, ovaj uređaj privukao je jako veliku pažnju jer donosi nešto drugačiji pristup izradi.

Naime, u HTC-u su shvatili kako, ukoliko žele da opstanu na tržištu, pored visokog kvaliteta koji već poseduju, moraju da porade na sitnim finesama koje prosečni korisnici gledaju. Pre svega, prosečnom korisniku najbitniji je izgled, pa su odličili da se ugledaju malo na Apple i ponude nešto slično. To "slično" ne može se reći da je kopija, iz prostog razloga što svi telefoni danas manje-više liče. Setimo se da je Samsung-u procvetao posao kada su predstavili Galaxy S seriju koja je konačno mogla da stane rame uz rame sa iPhone-om. Takođe, novi Galaxy S6, sigurno je najveća kopija iPhone-a 6. HTC je to shvatio i odlučio je da se prilagodi.

Sem promene u izgledu (u odnosu na One M seriju), A9 ne donosi nepotrebno nagruvani hardver, već baš suprotno - samo ono što većini treba.

Kakav je HTC One A9, saznajte u nastavku kroz detaljan test.

Specifikacija
- Ekran: 5″ AMOLED 1920 x 1080, 441 ppi
- SoC: Qualcomm Snapdragon 617
- CPU: 4x Cortex-A53 1,5 na GHz i 4x Cortex-A53 na 1,2 GHz
- GPU: Adreno 405
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 16 GB, proširiva microSD memorijskim karticama
- Povezivanje: WiFi (2,4 i 5 GHz), A-GPS, Miracast, MHL, Bluetooth 4.1, DLNA, USB OTG, NFC; 3G: HSPA+ DC; 4G: LTE Cat. 6
- Glavna kamera: 13 MP/1080p
- Prednja kamera: 4 MP/1080p
- Baterija: 2150 mAh
- Operativni sistem: Android 6.0 Marshmallow

Plus
- Izgled i kvalitet izrade kućišta
- Čitač otiska prsta je odličan
- Ekran za svaku pohvalu
- Fluidan interfejs
- Najnoviji Android
- Prošriva memorija

Minus
- Baterija je mogla da bude bolja
- Opcije video snimanja su loše
- Kućište je blago klizavo

Dizajn i kućište

HTC One A9 izgledom zaista dosta podseća na iPhone 6/6s, ali ako malo bolje pogledate zapravo ćete videti da je HTC zadržao neke svoje prepoznatljivosti. Pozadina je dobila malo drugačiji dizajn, kao i ivice uređaja. Recimo, još na modelu One M7, kada iPhone 6 nije bio ni objavljen, HTC je imamo bele plastične linije na pozadini koje su služile za propuštanje signala, jer ga aluminijum ne propušta.

Ako ne gledate A9 kao na kopiju iPhone-a, primetićete da je uređaj lepo dizajniran, sa lepim detaljima i fino izvedemnim ivicama. Recimo, jedan od najboljih detalja je rebrasto dugme za uključivanje ekrana jer daje odličan osećaj pod prstom.



Uređaj daje odličn utisak prilikom držanja u ruci, primetno je da je HTC dosta uložio u izradu kućišta, koje je inače iz jednog dela i isti;e se velikom čvrstoćom. Jedina ozbiljnija mana kućištu jeste klizavost, pa vam lako može ispasti iz ruke, recimo prilikom vađenja iz džepa. S obzirom na to da će većina sigurno nositi neku masku, ovaj problem nije preterano izražen.

Na prednjoj strani uređaja dominira 5-inčni ekran, koji je zajedno sa ostatkom prednje strane presvučen Gorilla Glass 4 zaštitnim staklom. Iznad ekrana nalazi se klasičan set senzora na vrhu, odlična mala LED lampica za obaveštenja, UltraPixel prednja kamera i slušalica. Ispod ekrana, nalazi se HTC logo i čitač otiska prsta koji je ujedno i dugme za povratak na početni ekran. Iznad i ispod ekrana realno je ostalo dosta praznog mesta koje je moglo mnogo bolje da bude iskorišćeno. HTC jepraktično vratio home dugme, ali su izostali kapacitivni dugmići za povratak i multitasking, koji su završili kao softverski. Gle čuda, kao softversko dugme imamo opet home, dakle dva puta... Ovo je možda napravljeno za penzionere, kako bi sigurno pogodili... Dakle, kapacitivni dugmići, za koje je bilo mesta, svakako nedostaju i nadamo se da će doći u modelu One A10. Za sada nećemo žaliti, šta je tu je.

BoomSound zvučnici, koji su donosili prepoznatljivost One modelima, sada su izostali. Kako u HTC-u kažu, izostanak BoomSound zvučnika uzrokovan je vrlo tankim kućištem koje u debljini meri svega 7,3 mm. Podsetimo, One M9 je 2,3 mm odnosno 30% deblji.



Spoljni zvučnik je sada smešten sa donje strane uređaja, a pored njega su micro USB i 3,5 mm ulaz, kao i glavni mikrofon. Na levom boku uređaja nalaze se ulazi za micro SD i nano SIM karticu, a i na ovom uređaju je izostalo infra crveno koje služi kao univerzalni daljinski upravljač.

Na zadnjoj strani primećujemo polikarbonatske linije za propuštanje signala, HTC logo, kao i neizostavnu kameru sa dvotonskim blicem.

Ukratko, radi se o odlično dizajniranom i izvedenom uređaju. To što podseća na iPhone predstavlja određeno prilagođavanje tržištu. Mnogo je takvih kompanija, evo recimo i Samsung kao najveći proizvođač, a o kineskim brendovima bolje i da ne govorimo. U današnjem svetu teško je biti svoj i originalan. Uostalom, i kaže se kako je "original još uvek neotkrivena kopija".

Ekran

HTC je nakon dugo vremna odlučio da ponudi uređaj sa AMOLED ekranom. Dugo su koristili SLCD, ali su sada odlučili da promene, a kako kažu, to se desilo zbog uštede baterije. Do nedavno, to je bila prednost LCD ekrana, ali više nije. Jasno je da ćemo možda na M10 videti AMOLED umesto LCD-a.

Ipak, bilo kako bilo, dijagonala ovog ekrana je 5 inča i donosi rezoluciju od 1920x1080px, što dovodi do gustoće od 441 ppi. Ovo je vrlo oštro, i sve preko toga sigurno je da bi bilo čisto preterivanje. AMOLED ekran na ovom uređaju donosi odlične uglove vidljivosti i prikaz crne boje. Najbolja stvar je što boje nisu preterano zasićene kao što se dešava na ovakvim ekranima. Takođe, ukoliko vam AMOLED podešavanje nije baš najbolje, možete odabrati sRGB koji će uraditi kalibaraciju boja, što će njihov prikaz učiniti više realnim.

Sve u svemu, ekran je odličan. Možda se to ne može mnogo videti iz priloženih fotografija pošto su one napravljene u relativno lošim uslovima (jako dnevno svetlo, senke i uglovi), ali ukoliko nekada budete držali ovaj telefon u ruci, i sami ćete se uveriti u ovde napisano.

Hardver i performanse

HTC One A9 donosi Snapdragon 617 procesor koji je relativno nov, a u odnosu na 615 donosi neka poboljšanja koja se pre svega tiču podrške za Qualcomm Quick Charge 3.0 tehnologiju. Ali dok ona dođe proćiće dosta vremena.

U suštini, ovaj procesor donosi dva seta od po četiri Cortex A53 jezgra na taktu od 1,5 GHz i 1,2 GHz. Za grafiku je zadužen Adreno 405 grafički koprocesor.

Za nesmetani multitasking brine se 2 GB RAM-a. Možda ovo zvuči kao malo s obzirom da smo sada već navikli na 3 GB, pa čak i četiri na Samsung-ovom Galaxy S6 Edge+, ali realno je da če retko kome zapravo trebati toliko "napucani" hardver. Dakle, 2 GB, iako na prvu možda zvuči malo, sasvim je dovoljno za bukvalno sve operacije, čak i nešto zahtevnije igrice.

Interna memorija je mala, ima svega 16 GB. Razlog zašto ovo nije naznačeno kao mana leži u činjenici da Android 6.0, koji je inače prisutan na uređaju čim ga izvadite iz kutije, dopušta da microSD karticu koju stavite u uređaj koristite kao internu memoriju. U prevodu, ovo znači da ukoliko u uređaj stavite microSD karticu od 128 GB, u podešavanjima možete da je definišete kao internu memoriju i na taj način dobižete 128 GB interne memorije, što je zaista super. Dakle, kupite osnovni 16 GB model i ukoliko vam je potrebno više, možete proširiti memoriju sa onoliko koliko želite, ta memorija postaje interna, a ne kao do sada eksterna.

Što se tiče benchmark testova, oni nisu savršeni. Recimo, na AnTuTu postiže oko 40 hiljada bodova. Ipak, u svakodnevnom korišćenju nije primetan nedostatak snage, štaviše, sve radi perfektno. Čak su i zahtevnije igrice radile bez problema.

Zagrevanje je sada svedeno na minimum, a to sada predstavlja veliki pomak u odnosu na Snapdragon 615.

Povezivanje i multimedija

Uređaj podržava standardne načine povezivanja - od Bluetooth-a 4.1 pa sve do GPS-a i NFC-a. Za bežično prebacivanje slike podržan je Miracast i DLNA protokol, a micro USB 2.0 ulaz podržava MHL standard kao i USB OTG.

Kvalitet signala i prijem je u skladu sa očekivanjima, dakle standardno. Zanimljiva opcija koju donosi Android 6.0 Marshmallow je kreiranje WiFi hotspota na 5 GHz frekvenciji, koja je, između ostalog, mnogo manje zagušena od klasične 2,4 GHz koja je svuda prisutna.

Ovde treba spomenuti i čitač otiska prsta, koji je izveden kao kapacitivna tipka. Vrlo jednostavno možete dodati do 5 otisaka. Najbolja stvar je svakako preciznost i brzina očitavanja koja se može meriti sa trenutno najboljim - Touch ID senzorom na iPhone 6s.



Što se tiče pregleda multimedije, ekran donosi odličan prikaz i tu stvarno nemamo nikakve zamerke. Plejer koji HTC nudi možda nije najbolje i najpraktičnije rešenje, ali uvek možete da preuzmete neki alternativni na Play Store-u.

Zvuk iz glavnog zvučnika je odličan. HTC nas je navikao na najbolji zvuk na smartphone uređajima, pa iako su sada promenili logiku i izbacili BoomSound zvučnike, nis nas razočarali onim što su ponudili. Štaviše, zvuk je odličan iako ima samo jedan zvučnik, dovoljno je glasan i kvalitetan.

Takođe, i zvuk koji ide na 3,5 mm izlaz je zaista odličan. Možda jedina mana je položaj zvučnika - nalazi se na donjoj ivici i ukoliko uređaj držite u obe ruke, vrlo lako ga možete prigušiti. Ovo ne možemo uzeti kao ozbiljan propust, jer i drugi proizvođači sada praktikuju tu poziciju za zvučnik.

Softver

HTC One A9 je prvi uređaj koji smo testirali a da je došao sa Android-om u verziji 6.0 Marshmallow, odmah iz kutije. Ovo čak nije najbolja stvar venzana za ažuriranja. Naime, HTC sa ovim uređajem započinje novu eru brzih nadogradnji. Naime, oni sada obećavaju da će nadogradnje puštati u roku od 15 dana od kada Google pusti ispravke. Ovo zvuči previše odlično, tako da ćemo sačekati neku veću Google-ovu ispravku da bi videli da li će poštovati.

Što se tiče izgleda, u odnosu na Lollipop, promene nisu preterano primetne, postoje, ali većina ih neće primetiti. Najveće promene nalaze se zapravo u funkcionalnostima. HTC jeste izmenio interfejs, ali je sada sa mnogo manje izmena u odnosu na stock Android.

Glavni delovi interfejsa, poput launchera, aplikacija za pozive i poruke ili podešavanja, zadržali su HTC-ov dizajn, baš kao i aplikacija kamere. Meni s brzim prečicama kao i ikone u statusnoj traci su zadržale pak Google-ov dizajn Android-a, kao i još neki delovi interfejsa. Tako je sve to rezultovalo s još uglađenijim interfejsom uz zadržavanje prepoznatljivog HTC Sense dela. Zadržan je i dvostruki tap za uključivanje ekrana koji radi samo kada vam je uređaj u ruci.

HTC-ov BlinkFeed, čitač vesti kojeg možete pronaći na krajnjem levom ekranu, dobio je neka sitna poboljšanja. Sad bi vam trebao predlagati i neke restorane u blizini ili slično. Sve radi vrlo dobro kao i pre.

Meni sa aplikacijama ponovo donosi prikaz aplikacija gde je potrebno ići gore-dole za listanje, ali to je HTC-ov prepoznatljiv sistem već neko vreme koji je sada došao i s novim Android-om. Aplikacije je moguće sortirati na razne načine, određene je moguće sakriti da vam se ne prikazuju, većinu je moguće izbrisati, a možete čak promeniti i broj aplikacija koje će se prikazivati na ekranu. Tako ih je moguće posložiti u mrežu od 4 x 5 ikonica ili 3 x 4, sve zavisi od vaše želje. Na vrhu je i pretraga aplikacija koju će znati da cene svi oni koji ih imaju veći broj.

Meni s brzim podešavanjima je praktično identičan stock Android-u. Aplikacija za pozive je ostala nepromenjena što i nije loše jer je vrlo dobra, ima odlično pametno biranje, vizuelno je atraktivna i radi bez greške. Slična je situacija i s aplikacijama za poruke, galerijom i ostalima.

Google Now opcija je integrisana u virtualno home dugme, a aktivira se dužim pritiskom na njega. Jednom kad ga pozovete, on će “uslikati” ekran i na Google pretrazi potražiti nešto najbliže informacijama koje su na ekranu.

Jedino što možda nedostaje jeste naprednije opcije za multitasking, recimo multiwindow, ali bez toga se svakako može, posebno na ekranima koji nisu preterano veliki, što je ovde slučaj.

Najbitnija stvar je da softverski sve radi savršeno, baš onako kako treba. Upeglano, bez onih sitnih bagova i trzanja koja su primetna i na mnogo jačim modelima. Marshmallow radi prosto odlično, a HTC ga nije zatrpao ogromnim i nepotrebnim nadogradnjama interfejsa.

Kamera

HTC redovno ima muke sa kamerama, nekada su one manje a nekada više izražene. Iskreno smo se nadali da će već na modelu M9 sve to biti ispravljeno, ali sem nagruvanih piksela nismo dobili praktično ništa.

Sada su u HTC-u odličili da ugrade 13 MP senzor (nepoznatog proizvođača), povećali su otvor blende na f/2.0 i opet dodali optičku stabilizaciju slike. Prednja kamera je zadržala UltraPixel tehnologiju s f/2.0 otvorom blende, a pravi fotografije u 4 MP rezoluciji. Zbog ograničenja proceosra, obe kamere mogu snimati samo FullHD, dakle, zaboravite na 4K koji polako postaje standard.

Interfejs kamere je blago izmenjen, ali i dalje su prisutni neki elementi po kojima je HTC prepoznatljiv. Podešavanja su jednostavna, a ukoliko želite nešto više tu je Pro način. Novost je Hyperlapse način snimanja koji će snimiti, primera radi, pola sata videa i onda ćete ga vi, u post obradi na vašem A9, moći ubrzati recimo 6 puta. Video će biti snimljen u HD rezoluciji, optički stabilizovan i sigurno će poslužiti za zanimljive video radove. Tu je i usporeni način snimanja, odnosno slow-motion.



Jedina veća mana, koji je naravno softverski vrlo lako moguće ispraviti jeste video zoom. Naime, ukoliko želite da zumirate, pre početka snimanja videa ćete morati to da uradite. Dakle, u toku snimanja nije moguće približiti. Iako smo prvo mislili da se ne snalazimo i isprobali sve trikove, kada smo shvatili kako nema nijednog poznatog načina za to, na HTC-ovom sajtu pronašli smo da ukoliko želimo zoom, moramo ga koristiti pre početka snimanja.

Kvalitet snimaka po danu i u uslovima dobrog osvetljenja je kao i kod većine današnjih telefona odličan. Problem nastane pri lošijem osvetljenju i u mraku. A9 se tu pokazuje kao relativno solidan. Nemojte očekivati neke savršene rezultate, niti da će fotografije biti kao kod nekih skupljih modela. Snimci su dakle dobri, ali ne i odlični kada govorimo o lošijem osvetljenju. Po danu je čak i primetan bolji kvalitet u odnosu na M9, recimo poboljšan je dinamički raspon što je svakako za pohvalu.

Generalno će sve slike biti dobre za deljenje na društvenim mrežama i za uspomene. Ne očekujte da ćete ih koristiti za neke profesionalne primene, uostalom, većini korisnika to i nije bitno.

Predlažemo da pogledate demo snimke koje smo napravili ovim uređajem i sami procenite o kakvom se kvalitetu radi i da li bi vas zadovoljio.



Baterija

HTC One A9 ima bateriju od samo 2150 mAh, što je realno za današnje uslove malo. Ipak, AMOLED ekran i Android Marshmallow bi trebali da štede bateriju, pa tako iz HTC-a uveravaju kako će prosečnom korisniku baterija trajati jedan dan.

Delimično, ta izjava i jeste tačna. Naime, baterija će izdržati ceo dan pod uslovom da telefon koristite umereno za društvene mreže, mail, par poziva i malo surfovanja. Ukoliko odlučite da malo više igrate igrice ili pregledate video, računajte na mnogo brže pražnjenje. Dakle, baterija je realno ispod proseka i to je ujedno možda najveća mana uređaja.

Da ne budemo mnogo negativni, ima jedna stvar koju pohvaljujemo. Naime, standby, odnosno stanje pripravnosti kada ne dirate vaš smartphone, neće potrošiti praktično ni jedan procenat baterije kroz celu noć, što je odlika novog Doze sistema na Android-u 6.0.

Dakle, ukoliko umereno koristite vaš smartphone, sa jednim punjenjem poslužiće od jutra do večeri, ali zahtevniji korisnici će verovatno potražiti punjač već u popodnevnim satima.

Utisak

HTC One A9 nije top model, ali ga HTC pokušava predstaviti kao sve što vam je potrebno. Iako mnogo podseća na iPhone 6(s), ukoliko vam to ne smeta onda odlično, jer se radi o vrlo lepom i kvalitetnom uređaju. Ukoliko vam se iPhone ne sviđa baš zbog iOS-a, A9 je rešenje za vas jer donosi sveži Android.

Hardverski, radi se o uređaju koji donosi baš sve ono što je većini potrebno. Kamera je solidna, a baterija je mogla da bude bolja. Kvalitet izrade je na visokom novou, uređaj ima odličnu čvrstoću i elegantan izgled.

Uređaj je nedavno krenuo i u prodaju. Za sada, možete ga kupiti u Telenoru i Vipu, a uskoro i u mts-u, kao i u slobodnoj prodaji. Cena je mnogo veća od one koju smo očekivali, što može da odbije mnoge potencijalne kupce. Evidentno je da HTC ima kvalitetan proizvod, a da li će ih ovaj model izvući iz krize, vreme će pokazati.

Uređaj na test ustupio: HTC Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
10
  1. Mare kaže,

    Pa danas ionako pola telefona lici na iphone


  2. Анониман kaže,

    Stvarno previse kosta, pa samo je malo jeftiniji od iPhonea


  3. Анониман kaže,

    Mogli su malo jaci procesor bar da ubace


  4. Анониман kaže,

    Svidja mi se, ali stvarno je previse, posebno ako se uporedi sa m9 koji je top model


  5. Анониман kaže,

    ogli ste da napravite neki test selfi kamere, mene to dosta zanima recimo


  6. Анониман kaže,

    imam m9 i super je, ovo je sminkerski telefon za ljubitelje ajfona


  7. Анониман kaže,

    napravite neki uporedi test, a9 vs iphone 6s... ne znam da li da uzmem iphone jer me nervira ios, a ovaj je sličan a ima android što mi se svidja


  8. SlavkoS kaže,

    Imao sam htc desire hd, pa one s, pa m8 i svaki se odlicno pokazao, tako da mislim da ce mi ovaj biti sledeci i da ce izdrzati lepo naredne dve godine


  9. Анониман kaže,

    kupicu kada vrate lepo kapacitivne dugmice


  10. Анониман kaže,

    jako lep ali preterano skup


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.