Recenzija: LG G5


LG je ove godine odlučio da bude malo drugačiji u odnosu na svoju konkurenciju, ali i na sveje prethodne top modele. Ono po čemu su prethodni modeli iz G serije bili poznati, bili su fizički dugmići na zadnjoj strani. Oni su sada vraćeni na bok, kućište više nije izrađeno od plastike, tu su dva senzora zadnje kamere, a najveća novina su zapravo dodaci kojima je G5 moguće unaprediti.

G5 je sve samo ne običan smartphone. Dosta je zanimljiv, ali verovatno velika većina kupaca neće ni koristiti prednosti modularnosti. Zašto je to tako, ali i šta su prednosti, a šta nedostaci pročitajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 5,3” IPS LCD, 2560x1440 px rezolucije, 554 ppi gustoća, Gorilla Glass 4 zaštitno staklo
- SoC: Qualcomm Snapdragon 820
- CPU: 2x Kryo 2,15 GHz; 2x Kryo 1,6 GHz
- RAM: 4 GB
- Interna memorija: 32 GB, proširiva microSD karticama
- Povezivanje: 2G, 3G, 4G, WiFi, A-GPS, Bluetooth, FM radio, USB OTG
- Brzo punjenje: Quick Charge 3.0
- Kamera: 16 MP, f/1.8, OIS, 4K + 8 MP f/2.4
- Prednja kamera: 8 MP, f/2.0, 1080p
- Baterija: 2800 mAh
- OS: Android 6.0 Marshmallow

Plus
- Modularno kućište
- Vrhunski ekran
- Odlične performanse
- Izmenjiva baterija
- Odlična kamera
- Proširiva memorija
- Brzo punjenje - Qualcomm Quick Charge 3.0

Minus
- Dizajn je mogao da bude lepši
- Zvršna obrada
- Autonomija baterije

Dizajn i kućište

Ako redovno pratite naš sajt, više puta se govorilo o modularnim telefonima. Svakako najpoznatiji je Projekat Ara o kome se mnogo puta pisalo, ali malo ko je bi pomislio da će G5 biti prvi modularni smartphone na svetu. Iako ne možemo da biramo komponente kao kod računara, G5 donosi "prijatelje" koji će poboljšati ovaj telefon. Više o dostupnim dodacima pročitajte ovde.

Ukoliko nameravate da uređaj kupite u Vipu, dobićete na poklon i LG Cam Plus dodatak, koji inače košta čak 70 dolara. O tom dodatku nešto kasnije.

Kućište LG G5 izrađeno je od posebne legure aluminijuma koja je, po tvrdljama LG-a čvrsta koliko i ona iz serije 7000 koju npr. koristi iPhone 6s. Ono što ćete odmah primetiti je nedostatak proreza ispunjenih plastikom za antene. Zanimljivo je i bojenje kućišta koje je slično onom u automobilskoj industriji. Tako je telefon postao nešto topliji u odnosu na čist metal, ali je malo izgubljen premium osećaj u ruci.

S druge strane, vidljivi su propusti oko modularnog dela koji ne leže kako treba. Ivice su dosta izražene i grebu. Samo dugme koje služi za otvaranje je nepraktično i loše izvedeno. Ipak, sve stoji čvrsto i nema straha da će se modularni deo odvojiti i ispasti. Jedini strah je da ćete nešto polomiti pri otvaranju, ali s obzirom da je sve precizno napravljeno to se neće desiti. Vađenje baterije iz donjeg dela je posebna priča. Bateriju je potrebno bukvalno isčupati, prilikom čega se stvara zvuk sličan lomljenju plastike. Umetnuti bateriju u ležište je mnogo lakše, ali vađenje može prouzrokovati lomljenje ukoliko ne budete baš nežni.



Unutar modularnog dela smešten je i USB-C ulaz, a uređaj se isporučuje s brzim punjačem.
Uz njega je i glavni zvučnik koji je dovoljno glasan i kvalitetan, ali opet ga je vrlo lako prigušiti kad uređaj uzmete u obe ruke. Uz njih se smestio i glavni mikrofon, a pomoćni je smešten na vrhu uz 3,5 mm ulaz, kao i infracrveni port koji služi kao univerzalni daljinski.

Dugmići za kontrolu glasnoće smešteni su na levi bok, dok je na poleđini, ispod dvostruke kamere, smeštena i tipka za uključivanje koja je ujedno i čitač otiska prsta. On je hardverski prava tipka, znači nije kapacitivna. Najsličnija je home tipki na iPhone-u, što znači da je dovoljno na nju prisloniti prst da otključate uređaj, ali po želji ju možete i pritisnuti, čime ćete npr. isključiti ekran.

Pohvala ide za kvalitet izrade dugmića koji su odlično izvedeni i maju čvrst i jasan hod. Ipak, količina praznog prostora se dosta povećala u odnosu na G4, ali i ranije modele, što je primetan minus. LG očigledno ide u kontra smeru...



Sama ergonomija bolja je u odnosu na prethodnike, pre svega zbog oblika kućišta. Ali, zato je sam izgled poružen i verovatno se neće svideti mnogim kupcima. Naravno, to je subjektivno, ali s obzirom na to da su komentari kolega na izgled uređaja bili dosta negativni, verovatno će mnogi ostati neprijatno iznenađeni. Naravno, pre kupovine obavezno uzmite uređaj u ruku kako bi videli da li vam se dopada.

Ekran

Svake godine, proizvođači se trude da pomere granice kvaliteta ekrana. LG se ove godine odlučio na nešto manju dijagonalu, verovatno kako bi jasnije odvojio novu V liniju od G linije. Samim time je naterao sve one koji su imali LG G4 i želeli veći ekran, da pređu na V10 ili njegovog naslednika, a sve one koji su željeli manji ekran, da uzmu G5.

G5 donosi Quantum ekran, kako ga LG naziva, dijagonale 5,3“ i naravno QHD rezolucije. To znači da novi G5 ima još oštriji ekran u odnosu na prethodni model, a ove godine rezultuje sa čak 554 ppi gustoće.

Kvalitet prikaza je dosta poboljšan, bela je lepša, a boje su realnije. Da bi boje bile više "šik", kao i kod drugih telefona - prezasićene su. Poboljšan je i prikaz na suncu, ali ne preterano.

LG ove godine ima svoju verziju Always On ekrana, ali je nešto drugačija u odnosu na onu u Samsung-u Galaxy S7 ili Galaxy S7 Edge. Uključivanjem ove opcije, mali deo ekrana koji prikazuje sat i pristigla obaveštenja, biće konstantno uključen, osim kada je u džepu. LG tvrdi da će ovakva opcija trošiti samo 0,8% baterije po satu, no uzevši u obzir da i sam uređaj troši nekih 0,4% i bez tog ekrana, to rezultuje sa solidnih 30% baterije manje kroz 24 sata korišćenja.

Hardver i performanse

LG G5 pokreće Snapdragon 820, kao i većinu ovogodišnjih top modela. Prošle godine, Snapdragon 810 doneo je mnogo problema proizvođaćima zbog svog pregrevanja. LG je to pametno rešio uzimanjem nešto slabijeg Snapdragon-a 808, koji je doneo manje bodova na benchmark testovima, ali nije imao problema sa zagrevanjem i velikim padom performansi.

Ove godine reč je o četverojezgrenom procesoru, čija dva jezgra rade na taktu od 1,6 GHz, a druga dva na 2,15 GHz.

Kryo jezgra dizajnom su najsličnija Twister jezgrama iz Apple-ovog A9 procesora, a svi već znamo da je reč o izuzetno brzim i kvalitetnim jezgrima.

Za grafički deo posla brine se jedan od najsnažnijih grafičkih čipova na tržištu, Adreno 530 GPU. Memorije uređaja potpisuje Samsung, a reč je o ultra brzom RAM-u kapaciteta 4 GB, kao i internoj UFS 2.0 memoriji, kapaciteta 32 GB. U prodaji je dostupan i model sa 64 GB interne memorije, a u oba slučaja, memoriju ćete lako proširiti s memorijskim karticama, teoretski do 2 TB.

Iz svega navedenog zaključujemo da se radi o najjačem dostupnom hardveru. Komponente su dobro uklopljene, tako da ni nakon dužeg korišćenja i igranja zahtevnih igrica ne javlja se pregrevanje. Telefon se blago zagreje, ali to je očekivano i potpuno normalno. Iz tog razloga, nije nam baš jasno zašto je LG ograničio snimanje 4K videa na samo 5 minuta. Ovo još više čudi kad znamo da je Sony omogućio to još na vrućem Snapdragon-u 810, a Samsung ove godine potpuno uklonio ikakva ograničenja.

Povezivanje

LG je bukvalno sve načine povezivanja iz G4 prebacio u G5. Uz sve navedeno, nedostaje jedino bežično punjenje, ali je podržano brzo punjenje Qualcomm Quick Charge 3.0 tehnologije. Uz pridruženi brzi punjač, punjenje se odvija izuzetno brzo, ali to i ne čudi jer je kapacitet baterije dodatno smanjen. Srećom, baterija je lako izmenjiva, pa se sve to nekako kompenzuje.

Infracrveni port smešten na vrh uređaja radi vrlo dobro, a odličan je i FM radio. Ono gde se napredak ne oseti jeste kvaliteta prijema signala. Iako se G5 kroz naše testiranje pokazao kao vrhunski uređaj u svim područijima, voleli bismo kada bi i kvalitet signala bio na nešto višem nivou. Naravno, ne možemo reći da je ona loša ili ispod proseka, štaviše, ali definitivno smo očekivali nešto malo više od ovakvog kućišta.

Kvalitet signala tako je gotovo identičan kao i na prošlogodišnjem G4. G5 u ruci možete držati u ruci kakogod i nećete primetiti pad signala, niti na WiFi-u niti na 4G mreži.

Razgovori su tekli prijatno, kvalitet zvičnika slušalice je odličan, ali bi mogao da bude malo glasniji.

Ovde treba spomenuti i čitač otiska prstiju koji radi odlično. Ovo je definitivno jedan od najkvalitetnijih čitača koji su bili na testu, a uzevši u obzir da su u zadnjoj generaciji praktično svi čitači dosegli prilično visok nivo, njihove razlike bismo trebali meriti u milisekundama, jer drugačije ne bi znali koji je od kojega brži.

Kada je ekran isključen, dovoljno je samo prisloniti prst i on će se instantno otključati. Isto tako, čitač je i hardverska tipka, a kliknućete ju verovatno samo pri uključivanju uređaja.

Kvalitet 3,5 mm izlaza za slušalice bila je jedna od retkih hardverskih mana prošlogodišnjeg modela, a ove godine su ga definitivno popravili. Napredak se primeti i ovaj izlaz je vrlo dobrar. Svima onima kojima ovo nije dovoljno dobro, mogu da kupe dodatni B&O modul s ugrađenim HiFi DAC-om, koji bi trebao zadovoljiti i one najzahtevnije.

Softver

Interfejs je ove godine dobio jako velike promene. Za početak, ukinut je meni sa aplikacijama, pa su tako sve sada poređane na početnim ekranima. Na oduševljenje mnogih, unutar podešavanja ekrana moguće je skinuti originalni LG-ev launcher upravo s izostalim menijem, pod nazivom "Home and App Drawer". Ovo je pomalo čudna odluka LG-a, jer retko koji alternativni launcher podržava isključivanje ekrana dvostrukim dodirom.

Povrh samog launchera, interfejs temeljen na najnovijem Android-u 6.0 je doživeo razne promene, od kojih su najupečatljivije one vizuelnog tipa. Dizajn ikonica je nešto moderniji, pa tako su sada blago zaobljene na ivicama te usklađene sa dizajnom Marshmallow-a.

Traka s obaveštenjima sada je bele boje, za razliku od sivkasto plave prošle godine, a isti dizajn proteže se i kroz meni podešavanja. Već na prvi pogled je jasno da se radi o nečem modernijem i oku prijatnijem, ali nisu sve promene otišle na bolje.

Meni s brzim prečacima tako je ogoljen od nekih podešavanja, poput one za uključivanje SmartShare Beam-a, Miracast-a ili LED lampice za obaveštenja. S 22 podešavanja na prošlogodišnjem G4, spali smo na njih 15, što se verovatno neće svideti nekima koji vole svoj uređaj prilagoditi po svojim potrebama do zadnje sitnice.



Isto tako, bez traga je nestala i Dual Window opcija. Moguće je da se LG ovoga puta oslonio na Google-ovo rešenje koje dolazi s novim Androidom N, a sudeći po tome koliko brzo su G3 i G4 dobili nadogradnje na Lollipop i Marshmallow, nema razloga za sumnju da će i G5 dobiti Android N par dana nakon njegovog izlaska.

Galerija fotografija je identična kao i prošle godine, s izuzetkom tipke za brisanje fotografija, koja je sad izvučena iz zasebnog menija. Podržava široki spektar formata, a tokom korišćenja nije bilo nijednog kojeg nije mogla prikazati.

Sam interfejs je dosta fluidan i stabilan. Nije bilo nikakvih problema tokom testiranja. Jedna od zanimljivih opcija koja će vas oduševiti je postavljanje slike od 360 stepeni kao pozadinske. Ovo odlično izgleda, a pomernanjem telefona, pomeraće se i pozadina. Mana je svakako to što sa telefonom stiže samo jedna takva fotografija, ali svakako je moguće skinuti još neke.

Kamera

Kamera na LG G4 bila je odlična, tako da se očekivalo da će na G5 biti još bolja. Poboljšanje nije preterano veliko, ali je za svaku pohvalu. Postoje neke stvari koje su odlične, pa krenimo redom.

G5 donosi jednu senzaciju koju možete očekivati na još nekim telefonima sledeće godine. Reč je naravno o ultra-širokokutnoj pomoćnoj kameri koja zatvara ugao od čak 135 stepeni, što je ekvivalent 8mm sočivu. To je čak i šire nego što iznosi ugao binokularnog vidnog polja zdravog čoveka. Istina, u stanju smo prepoznati kretnje i objekte čak i do 210 stepeni, ali u svakom slučaju, tu je jedno veliko oduševljenje koje sigurno neće izostati ni kod vas.

Primarna kamera zadržala je f/1.8 otvor blende, kao i 1/2,3“ senzor, kao i mogućnost fotografisanja u maksimalnoj rezoluciji od 16 MP (16:9 odnosa). Dolazi i s nešto kvalitetnijom optičkom stabilizacijom slike te laserskim autofokusom i senzorom spektra boja.

Pomoćna kamera ima f/2.4 otvor blende i zasebni 8 MP senzor, a s obzirom da je fokus fiksni i otvor blende značajno veći nego kod primarne kamere, poslužiće najviše za fotografisanje u uslovima dobrog osvetljenja.

Što se tiče interfejsa kamere, on je ostao gotovo identičan, ali su prisutne manje kozmetičke promene. Raspored svih kontrola ostao je isti, ali sada možete podesiti maksimalnu ISO osetljivost na 3200, za razliku od prošlogodišnjih 2700, ali isto tako je najbrža brzina okidača spuštena sa 1/6000s na 1/4000. Raspored brzine okidača je takođe promenjen, pa je sada logičniji i jednostavniji za korišćenje.



Video ima vrlo visoku količinu detalja, jako dobar dinamički raspon i odličnu stabilizaciju slike, a moramo pohvaliti i kvalitet zvuka koji je dodatno poboljšan. Automatski način fotografisanja je uveliko poboljšan, pa sada iz prve možete dobiti odličnu fotografiju, što na G4 nije baš uvek uspevalo.

Dinamički raspon je toliko dobar, da uopšte nema potrebe uključivati HDR opciju.
U uslovima lošijeg osvetljenja najviše se vidi koliko se poboljšao algoritam u odnosu na prošlu godinu, pa tako sada softver nešto realnije prepoznaje boje, a i opšti kvalitet fotografija je nešto viši.

Kvalitet fotografija snimljenih ultra-širokokutnom kamerom definitivno ne može da konkuriše primarnoj, ali su priča za sebe. Iako je reč o 8 MP fotografiji, samo sočivo nije baš toliko kvalitetno, pa verovatno ove fotografije nećete uokviriti, ali ćete s njima izazvati veliku količinu lajkova na društvenim mrežama jer su zapanjujuće. Gotovo da je nerealno kolika je razlika između obične, koja zatvara ugao od otprilike 75 stepeni, i ove ultra-širokougaone.

U uslovima slabijeg osvetljenja, blići objekti biće fantastično osvetljeni blicem, a jedina realna mana može biti fotografisanje jako belih površina koje će napraviti jak odsjaj. Recimo, ukoliko fotografišete saobraćajni znak (mada ne znamo baš zašto bi to neko radio, osim ako nije u pitanju testiranje) on će biti "spaljen" belom bojom, što možete videti na našim demo snimcima. Drugi telefoni nemaju taj problem, no s obzirom da u drugim slučajevima nismo naišli na isti problem, ovo nećemo uzimati za manu.

Spomenimo i prednju kameru koja je odlična i svideće se svima koji vole da prave gomilu selfija.



LG Cam Plus dodatak

Ukoliko želite da fotkate kao profesionalac, tu je LG Cam Plus modul. On se montira umesto donje ivice telefona i donosi fizičke dugmiće, a omogućava lakši hvat, udobno držanje telefona, kao i laku kontrolu kamere. LG CAM Plus poseduje tastere za napajanje, okidač kamere, snimanje, zumiranje, kao i LED indikator i bolji.



Takođe, pruža mogućnost intuitivnog auto fokusa i zaključavanje ekspozicije, što su funkcije koje obično poseduju profesionalne digitalne kamere. Kada se poveže sa LG G5 telefonom, LG CAM Plus omogućava dodatni kapacitet baterije od 1,200 mAh, što omogućava duže snimanje.

Baterija

Prošle godine, G4 doneo je bateriju kapaciteta 3000 mAh, što je bilo malo i naveli smo kao manu. Ove godine, situacija je nešto gora - baterija ima još manji kapacitet, odnosno 2800 mAh.

Uz neko standardno korišćenje, društvene mreže, mejl, kamera, surfovanje itd. uspeli smo da izvučemo nekih 3 sata uključenog ekrana, što je jako malo. Situacija se dosta popravila kada je isključen Allways On ekran i nakon par sitnijih podešavanja uspeli smo da izvučemo oko 4 sata uključenog ekrana, sa uključenom WiFi i 4G mrežom.

Punjač koji se dobija u pakovanju izuzetno brzo puni bateriju, a reč je o novoj Qualcomm-ovoj Quick Charge 3.0 tehnologiji. Uz relativno mali kapacitet od 2800 mAh, bateriju bi napunio od 0 do 100% za tek nešto više od sat vremena, što je svakako za pohvalu. Treba napomenuti i da je baterija izmenjiva, što znači da kupovinom još jedne možete dvostruko produžiti svoju autonomiju, a dovoljno je samo da je zamenite.

Sve u svemu, baterija je loša. Nemojte očekivati mnogo, kao i kod G4. Prednost je samo brzo punjenje, pa ako ponestane energije, brzo ćete dopuniti vašeg ljubimca.

Utisak

LG G5 je prvi modularni smartphone koji smo testirali, a na tržište je doneo mnogo zanimljivih stvari. Do sada nijedan drugi smartphone ne nudi modularnost, korišćenje raznih dodataka poput gripa za kameru ili HiFi DAC-a, ali neki od njih imaju svojevrsna alternativna rešenja. Pojavom nekih drugih modularnih dodataka, možda se cela ova priča oko modularnosti okrene na jednu sasvim drugu stranu.

Kod menjanja dodataka, jedan veliki plus bila bi dodatna, neizmenjiva baterija, koja bi održala telefon uključenim tih par minuta dok se menjaju moduli. Ovako, telefon mora da bude isključen, izvlačite bateriju, menjate modul i uključujete.

G5 definitivno ima svjih prednosti, ali i nedostataka. Baterija je svakako najveća mana, ali treba spomenuti čak i lošu završnu obradu. Takođe, farba sa male ivice plastike kućišta se ljušti, što nije baš najbolje s onzirom na cenu uređaja.



Sve u svemu, LG ima odličan telefon koji može da se takmiči sa konkurencijom. Android N će verovatno doneti još dosta dobrih funkcija i neke stvari koje nedostaju, poput ručne kontrole za videa.

LG G5 možete kupiti u Vip ponudi za samo 12.000 dinara uz NOVA 7 tarifu i ugovor na 2 godine. Uz telefon, na poklon dobijate i LG Cam Plus modul, koji inače košta 69 dolara u inostranstvu. Naravno, tu je i mogućnost kupovine uređaja na rate, što će mnogima biti vrlo interesantno.

Uređaj na test ustupio: Vip mobile

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
9
  1. Jovan kaže,

    Sto se tice ljustenja plastike licno sam se uverio kod drugara, bukvalno mu se desilo nakon 15 dana. Uzas


  2. Анониман kaže,

    Planiram da ga kupim, meni deluje ok. Nije baš lepotan, ali pošto mi to nije važno onda mi je interesantan zbog jakog hardvera i redovnih ažuriranja


  3. Анониман kaže,

    Oroginalna ideja za modularnost, ali generalno lose izvedena i sa jako malo dodataka


  4. Анониман kaže,

    hardverski je odlican, alisve ostalo mi se ne svidja


  5. Анониман kaže,

    koliko cujem uzasno se lose prodaje kod nas


  6. Peđa kaže,

    I uprkos svim manama, G5 će biti moj sledeći smartphone baš zato što je drugačiji. Posebno mi se sviđa kamera i to je jedan od glavnoh razloga za kupovinu.


  7. Анониман kaže,

    tako mala baterija u 2016 je bezobrazluk
    iskreno, za ovih mesec dana moj htc 10 se pokazao odlično, ne bih ga menjao


  8. Анониман kaže,

    Moj sledeći telefon, imao sam G3 i super me je služio, ali vreme je za novi :)


  9. nikiforG kaže,

    imam lg g5 i na njmeu verziju 7.0 ali nema mrezu tj imamo je samo odjednom nestala i ne moze da udje za podesavanja za mrezu kaze da je mreza iskljucena vas savet kako da popravim. Hvala. :)


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.