Recenzija: HTC Desire 825


Početkom ove godine HTC je predstavio Desire 530, 630 i 825 telefone, uređaje namenjene mlađim i ne toliko zahtevnim korisnicima. HTC Desire 530 smo već ranije testirali, a sada je došao na red model 825. Razlog ovolikom čekanju je nešto sporiji dolazak na naše tržište, a tek pre nekoliko dana krenula je zvanična prodaja kod nas.

Prvi smo došli do test primerka, a utiske pročitajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 5,5″ Super LCD, 1280 x 720, 267 ppi
- SoC: Qualcomm Snapdragon 400
- CPU: 4x Cortex-A7 1,6 GHz
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 16 GB, proširiva microSD karticama
- Povezivanje: LTE Cat.4, WiFi 802.11 b/g/n, A-GPS, GLONASS, Bluetooth 4.1, NFC, FM radio, micro USB
- Zadnja kamera: 13 MP; 1080p video
- Prednja kamera: 5 MP; 1080p video
- Baterija: 2700 mAh
- Operativni sistem: Android 6.0.1 Marshmallow, Sense UI 7.0

Plus
- Simpatičan dizajn
- Kvalitetno kućište
- Solidne performanse
- Odlični spoljni zvučnici
- Baterija

Minus
- Preslab procesor za ovu cenu
- Veliki prazan prostor oko ekrana
- Kamera

Dizajn i kućište

Ako vam je Desire 530 premali i/ili prespor, možda će vaš izbor biti Desire 825 jer izgleda praktično identično. Naš test model dolazi u beloj boji sa mikro-kapljicama koje oživljavaju dizajn i čine ga modernijim. Ako vam se mikro-kapljice ne dopadaju, dostupne su i bela i crna verzija bez njih, ali ova svakako izgleda efektnije i zanimljivije.

Za razliku od modela 530, kod modela 825 imamo kapacitivne tipke na prednjoj strani, što dovodi do bolje iskoristivosti ekrana. Iznad ekrana su selfie kamera, LED lampica za obaveštenja, senzori i jedan od stereo BoomSound zvučnika, dok je drugi na donjoj ivici pored micro USB priključka.



Na levoj ivici imamo fioke za nano SIM i micro SD kartice, sa desne su smešteni dugmići za konktrolu glasnoće i uključivanje, dok s gornje samo 3,5-mm priključak za slušalice. Dugmići su prijatno tvrdi i nisu podložni slučajnom pritisku. Na zadnjoj strani se nalazi poveći modul kamere (iako je sam senzor mnogo manji), a pored nje je LED blic. Budući da je kamera ispupčena za dobar milimetar, uređaj je na ravnoj površini malo nestabilan.



Jedina mana ovde može da bude poveći prazan prostor oko ekrana, jer je sam uređaj veći od konkurencije sa istom veličinom ekrana od 5,5 inča.

I uprkos veličini i masi, uređaj deluje vrlo lagano, a uz to je i tanak pa je utisak još pojačan. Što se tiče samog kvaliteta izrade, polikarbonat se pokazao kao vrlo izdržljiv materijal, pogotovo po pitanju ogrebotina. Prednja strana je zaštićena Gorilla Glass-om, ali nije navedeno koje generacije. Sadržaj paketa, osim telefona, sastoji se od punjača (1,5 A), USB kabla, slušalica, vezice i kratkih uputstava.

Ekran

Iako je rezolucija ekrana relativno mala, 1280 x 720 px na Super LCD ekranu od 5,5 inča, čini se da i ne fali piksela. Iako je gustoća tek 267 ppi, što je daleko ispod Retina granice od 320 ppi, prikaz ipak nije krzav.

Boje su verne, kontrast vrlo dobar i nema preteranih izobličenja pod većim uglovima gledanja. Vidljivost na otvorenom prostoru je sasvim solidna, ali bi dobro došlo da je svetlina još malo jača. U podešavanjima ekrana možete podešavati samo temperaturu boje. Sve u svemu, nije na nivou Super LCD-a kakav ima HTC 10, ali je u svakom slučaju vrlo dobar za svoj cenovni rang.

Hardver i performanse

S hardverske strane, Desire 825 je malo čudan. Razlog tome je odluka HTC-a da izabere stari, Snapdragon 400 procesor. Izbor je verovatno pao na S400 jer jeftiniji od novijeg S410, a s druge strane, uzeli su nešto što se ređe viđa. Naime, ugrađeni procesor ima četiri Cortex-A7 jezgra na taktu od 1,6 GHz. Performanse ovog procesora su sasvim solidne. Nemojte očekivati čuda, ali je dobra stvar što neće biti ni problema.

Procesor lepo radi, multitasking je na sasvim zadovoljavajućem nivou, a količina interne memorije je 16 GB, no s obzirom na to da je proširiva microSD karticama, verujemo da neće biti problema, posebno zato što je možete formirati kao internu memoriju.

AnTuTu benchmark govori o oko 30 hiljada bodova, što za današnje telefone jeste malo, ali kao što znamo, on nije toliko dobar pokazatelj performansi.

Povezifanje i multimedija


Ovde moramo da pohvalimo BoomSound zvučnike. Na modelu Desire 530 imamo takođe BoomSound, ali samo s jednim zvučnikom koji je čak ispod bilo kakvog proseka za hardversku konfiguraciju sa jednim zvučnikom. Situacija kod modela 825 je mnogo bolja, pa tako imamo imamo pravi stereo zvuk uz izvrsnu glasnoću i čistoću zvuka. Ugrađeno pojačalo podržava 24-bitni zvuk, ali slušalice koje vam trebaju da biste u njemu u potpunosti uživali nisu one koje dobijate u paketu, već ih morate posebno kupiti.

Pregled multimedije je na odličnom nivou, posebno zbog velikog ekrana. Nema problema ni pri puštanju FullHD video snimaka.

Što se tiče povezivanja, Desire 825 podržava LTE Cat.4 mreže čiji maksimum je 150 Mbit za preuzimanje podataka, a osim toga ima Wi-Fi 802.11 b/g/n, NFC, Bluetooth, GPS i FM radio. Kvalitet zvuka glasovnih poziva je, sasvim očekivano, odličan.

Softver i interfejs

Kao što smo već videli, HTC je svoj Sense UI upeglao do maksimuma. Izbačene su nepotrebne aplikacije, prisutan je jednostavan izgled i tema koja ne oduzima mnogo hardverskih resursa. S druge strane, mogućnost personalizacije je na vrlo visokom nivou, pa tako možete birati između hiljada drugih tema slobodnog stila koje nisu baš standardne i ne viđaju se često. Dakle, možete koristiti podrazumevanu, koja je zaista odlična, ili neku od modifikacija koju vrlo jednostavno instalirate, a ako vam se ne dopadne, još lakše promenite.

Iako su mogućnosti prilagođavanja velike, HTC je sa Sense-om zadržao neke osobine zbog kojih ga možete prepoznati na svakom screenshotu. Čak je zadržan i stari Flip sat widget, poznat još od najranijih dana. Podešavanja sistema su takođe u Sense stilu, ali područije za obaveštenja i prečice/prekidače je u tradicionalnom Marshmallow stilu.

Kako bi se rasteretio kompletan sistem, HTC se rešio svih duplih aplikacija pa više nema HTC Interneta, Galerije, Kalendara itd, iako se neki od njih još uvek mogu preuzeti s Play prodavnice. Ako redovno pratite vesti, radovaće vas BlinkFeed. Sami možete birati kategorije iz kojih će se prikazivati najnoviji članci pa vam se neće događati da morate da preskačete nebitne novosti. Naravno, BlinkFeed se lako isključi ukoliko vam nije potreban.

HTC Desire 825 pokreće Android Marshmallow, a trenutno nije poznato hoće li uopšte dobiti nadogradnju na Android 7.0 Nougat.

Kamera

HTC Desire 825 ima zadnju kameru rezolucije 13 MP sa otvorom blende f/2,2, dok je prednja s rezolucijom od 5 MP i otvorom od f/2,8. U nekim slučajevima smo viđali da selfie kamera zbog nedostatka blica ima veći otvor blende od zadnje, ali ovde je obrnuto.

Već na pogled samog rasporeda ikona u interfejsu jasno je da su mogućnosti kamere skromne. Ručnog načina nema - možete birati samo rezoluciju fotografija, fokus i svetlinu, ali uglavnom je sve automatizovano.



Dinamički raspon nije sjajan, a donekle vas može spasiti HDR, iako ni tu ne možete očekivati veliko poboljšanje. Dnevne fotografije su solidnog kvaliteta, ali to baš i više nije preveliki kompliment budući da su gotovo sve kamere savladale probleme kod fotografiranja s puno svetla. Noćne su znatno lošije uprkos tome što otvor blende f/2,2 nije tako mali i moramo priznati da smo videli mnogo bolje rezultate. Možda se ovaj problem reši softverskom nadogradnjom, ali ne polažite prevelike nade jer je s aktelnom nadogradnjom poboljšanje u odnosu na početno stanje gotovo zanemarivo. Uglavnom, noćno fotografisanje bez blica gotovo uvek rezultuje jako tamnim fotografijama.

Kvalitet video zapisa je prilično dobar, ali da biste uživali u snimljenom 1080p videu, snimak ćete prvo morati da prebacite na uređaj sa ekranom veće rezolucije. Bitno je napomenuti da tokom snimanja nema problema s fokusiranjem, detalja ima dovoljno, ali sve u svemu je kvalitet na prosečnom nivou.



Baterija

Ono čime Desire 825 može da se pohvali je baterija. Kapacitet od 4000 mAh često viđamo na telefonima sa dijagonalom ekrana od 5,5 inča, ali ti ekrani su uglavnom FullHD rezolucije i procesori više troše.

S druge strane, Desire 825 može da radi i s 2700 mAh, i to do dva dana solidne upotrebe. Zavisno od sadržaja koji pregledate, možete očekivati između 4,5 i 5 sati uključenog ekrana. Brzo punjenje nije podržano pa će vam trebati oko dva i po sata da bateriju napunite od 0 do 100%.

Utisak

HTC Desire 825 je sasvim solidan smrtphone za mlađe korisnike bez nekih velikih zahteva. Hardver je dovoljno jak za korišćenje društvenih mreža, neometano surfovanje i uživanje u multimedijalnim sadržajima, ali ukoliko želite da igrate zahtevnije igrice, zaobiđite ovaj telefon.

Kamera je dobra tek za neko brzinsko fotografisanje tokom dana, poslužiće i za selfie, ali zato je baterija čista suprotnost i uz zvučnike prava svetla tačka ovog uređaja. Svi znamo da mladi vole da slušaju muziku, koliko preko slušalica, toliko u društvu preko spoljnih zvučnika, a Desire tu sigurno pokazuje mišiće.

Cena mu baš i ne ide u prilog. U slobodnoj prodaji može se pronaći već za oko 350 evra, što je realno previše. Za manje para možete kupiti mnogo jači i izgledom luksuzniji telefon, recimo Huawei P9 lite, pa čak i Samsung Galaxy A5 2016 koji bi izabrali kao trenutno najbolji uređaj srednje klase.

Uređaj možete pronaći i kod operatera mts i Vip mobile. Situacija je sledeća, mts će vam za njega bukvalno odrati kožu, jer ga za 1 dinar možete dobiti tek u paketu od 5.599 dinara. Vip ima mnogo bolju ponudu, pa ga za 1 dinar možete kupiti već u paketu od 2.690 dinara, što je već mnogo realnija priča. Nemamo predstavu zašto je ovolika razlika u ceni, pa ćemo vas zato uputiti samo na Vip ili slobodnu prodaju.

Uređaj na test ustupio: HTC Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
4
  1. Анониман kaže,

    HTC probada bas zato sto za telefone iz nize klase stavlaju cene iz srednje. Konkurencija je ogromna, ne znam zasto bi neko kupio ovaj telefon pored gomile boljih za manje pare.


  2. Анониман kaže,

    Kupio sam bas pre neki dan, za sada mi deluje ok sasvim


  3. Đuro kaže,

    HAHAHA, skuplji od MI 5s


  4. nidzza kaže,

    ja imam desire 530 i vrlo sam zadovoljan, za moje potrebe je extra


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.