WikiLeaks: CIA poseduje alate za praćenje svakog telefona i pametnog televizora


Internet stranica WikiLeaks objavila je 8761 dokument u kojima se razotkriva određene detalje o posebnoj grupi EDG (Engineering Development Group) koja je deo odeljenja američke agencije CIA poznatog pod imenom CCI (Center for Cyber Intelligence).

Prema dostupnim informacijama u dokumentima, EDG se može smatrati oštrim konkurentom američkoj agenciji NSA, barem što se tiče špijunskih operacija.

Spominje se kako je EDG razvio ili je u posedu niza alata za širok raspon uređaja, čija je osnovna namena te uređaje pretvoriti u sredstva za stalno prisluškivanje.

EDG tako poseduje alate za nadzor Android i iOS mobilnih uređaja, uređaja temeljenih na Windows platformi te korisnika pametnih televizora (posebno se izdvajaju napadi na Samsung-ove pametne televizore).

Grupa EDG je u stanju da zaobiđe enkripciju koju nude poznatiji online za trenutno slanje poruka kao što su WhatsApp, Signal i Telegram.

Takođe, unutar iste grupe se već neko vreme razvijaju različite vrste malwarea, a samo tokom prošle godine razvijeno je preko 1000 različitih malwarea (kao što su na primer virusi i trojanci). Grupa je prošle godine znala za 24 zero-day ranjivosti koje su nepoznate i Google-u.

Spomenute dokumente možete pronaći na sledećem linku.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.