Recenzija: HTC U Ultra


Nakon manjeg modela, HTC U Play, stigao je red i na većeg brata. S obzirom da je ljubitelja velikih telefona sve više, svaka kompanija se trudi da ima barem jednog predstavnika u toj klasi, pa tako i HTC.

Dok čekamo ovogodišnji flagship iz HTC-a, čije je predstavljanje najavljeno za 16. maj, pozabavili smo se njihovim trenutnim najjačim modelom. Nije baš jasno šta je zapravo HTC želeo sa ovim modelom jer je očito da nema nikakve veze sa sa zadnjim top modelom – HTC 10. Iako dolazi s jačim procesorom (Snapdragon 821), a bazni model ima 64 GB interne memorije, ima nekih stvari sa kojima je korak iza desetke. Ipak, mora se priznati da U Ultra dolazi u fantastičnom kućištu, više elegantnom od modela HTC 10.

Šta nam se svidelo, a šta ipak nije, saznajte u nastavku recenzije.

Specifikacije
- Ekran: 5.7″ Super LCD5 2560 x 1440, 513 ppi, 2,05″ LCD 1040×160
- SoC: Snapdragon 821
- CPU: 2x 2,15 GHz Kryo + 2x 1,6 GHz Kryo
- RAM: 4GB
- Interna memorija: 64 GB, proširiva microSD karticama
- Povezivanje: 2G, 3G, 4G, WiFi, DLNA, A-GPS, Bluetooth, USB-C (USB 2.0)
- Zadnja kamera: 12 MP, f/1.8, 4k
- Prednja kamera: 16 MP, FHD
- Baterija: 3000 mAh
- Operativni sistem: Android 7.0 Nougat

Plus
- Dizajn i kvalitet izrade
- Odličan ekran
- Dodati ekran
- Hardver i performanse
- Odličan zvuk i slušalice

Minus
- Nedostaje 3,5 mm audio jack ili bar adapter
- Baterija je mogla da bude veća
- Visoka cena

Dizajn i kućište

Pre svega, HTC U Ultra je jako velik uređaj, čak i naspram svog ekrana. Izuzetno je klizav, stoga definitivno preporučujemo korišćenje zaštitne maskice, a ne treba posebno naglašavati da je i veliki magnet za otiske prstiju. Iza ove tvrdnje stoji čak i sam HTC, koji je upravo iz tog razloga u pakovanju priložio zaštitnu maskicu, ali i mikrofiber krpicu za brisanje, sličnu onoj što dobijate uz naočare.

Kada smo utvrdili ključne nedostatke, vreme je da zaključimo da je HTC U Ultra izgledom zaista poseban uređaj. U najmanju ruku, izgleda drugačije. Poleđina HTC U Ultra je izrađena od posebnih slojeva stakla i preliva se preko metalnih ivica. Boja kao da se preliva sa jedne strane na drugu. Oku vrlo privlačno i neobično, a uz to, u poleđini se možete i ogledati koliko se sija, što će se posebno svideti devojkama koje vole da usput poprave šminku.



Nismo baš sigurni koliko će staklo ostati sjajno s obzirom da je dosta podležno ogrebotinama, ali definitivno izgleda fantastično i privlači poglede.

Ivice su prijatno zaobljene tako da uređaj odlično leži u ruci, a i tipke smeštene na desnom boku, na idealnoj su poziciji i lako ih je dohvatiti palcem. Tipka za uključivanje je usput i nazubljena pa ju je lako razlikovati od onih za kontrolu glasnoće.

Na vrhu imamo jedan od tri pomoćna mikrofona i dvostruki ulaz za micro SD i nano SIM karticu. Drugi pomoćni mikrofon je na poleđini, a treći je jedva primetan i nalazi se iznad prednje kamere. Pomalo je neobično videti četiri mikrofona na jednom telefonu, ali time ćemo se pozabaviti malo kasnije.

Na dnu je, sada već uobičajeni USB-C ulaz, glavni mikrofon i zvučnik. 3,5 mm izlaz za slušalice je nažalost izostao, ali s pozitivne strane, u pakovanju dobijate najbolje slušalice koje se isporučuju s jednim smartfonom.



Šteta što slušalice rade samo s ovim uređajem, dakle niti s jednim drugim, a treba napomenuti da se u pakovanju ne nalazi USB-C u 3,5 mm adapter.

Kamera dosta štrči na zadnjoj strani, ali dok je uređaj na stolu, prilikom kuckanja po ekranu ne dolazi do klackanja.

Ergonomija je ovde svakako jedna od većih mana. HTC U Ultra je ogroman, a pogotovo s obzirom na površinu ekrana. Uređaj iziskuje određenu hrabrost za korišćenje jednom rukom. Definitivno nije za svačiju ruku, a ni za džep u svakom smislu tog izraza. Ipak, ako volite telefone sa velikim ekranima, HTC U Ultra svakako bi trebao da bude predmet vašeg interesovanja.

Ekran

HTC U Ultra dolazi sa dva ekrana. Prvi je 5,7” QHD SuperLCD5, a drugi je 2”, takođe izrađen u LCD tehnologiji. Iako primarni ekran nosi isti naziv, i ima istu rezoluciju kao i onaj na HTC-u 10, ovaj nekako izgleda lepše. Verovatno je razlog u 2.5D zaštitnom Gorilla Glass 5 sloju. Ovo znači da je samo staklo blago ispupčeno, odnosno da su mu ivice zaobljene zbog boljeg vizuelnog utiska.

Model sa više interne memorije dolazi i sa safirnim staklom kao zaštitom, ali s obzirom da nismo imali priliku da ga isprobamo, ne možemo da budemo sigurni u njegove prednosti ili nedostatke u odnosu na klasični Gorilla Glass. Safirno staklo bi zbog veće čvrstoće trebalo da bude otpornije na grebanje, ali to ne znači nužno i da je otpornije na padove.

Super LCD 5 u Quad HD rezoluciji i osim prostranošću, oduševljava oštrinom, čitljivošću pod uglom pa i na otvorenom. Zaista izgleda jako lepo, pa je odličan za surfovanje internetom, gledanje multimedije i igranje igrica.

Drugi, pomoćni ili sekundarni LCD ekran iznad njega ima za zadatak da prikazuje pristigle notifikacije, vremensku prognozu, kontakte, prečice aplikacija i inspirativnih poruka ili potpisa. Isključuje se nakon nekog vremena, a uključuje kad uređaj podignete pred lice ili dvaput kucnete po njemu pa tako troši manje struje. Nećemo sad ulaziti u to da li su kopirali LG, ali kao i na LG V10/20 bio bi dosta upotrebljiviji kad ne bi bio tako visoko gore.



Dakle, same prečice nemaju baš nekog smisla jer ekran nije baš ergonomski dobro pozicioniran, pa je tako uvek lakše uključiti ekran i prstom dosegnuti klasičnu ikonu koja vam je potrebna. S druge strane, može biti vrlo zgodan kad gledate neki video ili igrate igricu. Za vreme takvih radnji, obaveštenja će se prikazivati upravo na njemu, odnosno neće vam iskakati po ekranu i ometati vas.

Hardver i performanse

Iako je Snapdragon 821 jedan od najboljih procesora danas, činjenica je da se radi o prošlogodišnjem modelu. I dok konkurencija, poput S8 i S8+ koristi najnoviji Snapdragon 835, odgovor HTC-a se tek čeka, a proćiće dosta vremena dok njohov flagship dođe u prodaju, posebno u naše krajeve.

Postavlja se pitanje, da li je Snapdragon 821 toliko lošiji od 835? Ako gledate po benchmark testovima jeste, ali u realnim situacijama "golim okom" nećete primetiti bitnu razliku. Ultra radi izuzetno brzo i glatko, tako da sumnjamo da bi nešto bolje mogla da radi radi s jačim procesorom. Postoji tu i pitanje budućih nadogradnji i same podrške za nove Android-e koje su usko vezane uz model samog procesora, ali to je već neko pitanje za budućnost. Uglavnom, možete računati na performanse na novou jednog top modela.

4 GB RAM-a je sasvim dovoljna količina memorije za sve današnje potrebe, a kad će se pojaviti potreba za 6 GB, koliko mnogi kineski proizvođači već nude u svojim Android-ima, to ćemo tek videti. Ono što je zaista bitnije je da osnovni model dolazi sa 64 GB interne memorije koju možete dodatno proširiti memorijskim karticama. Iako mnogi tvrde da im je i 32GB sasvim dovoljno, s vremenom svi sadržaji rastu, pa tako i 64 GB lagano postaje neki minimum čak i za smartfone, stoga nam je drago da su proizvođači u ovom segmentu prestali da škrtare.

Povezivanje

Kvalitet svih vrsta signala je na zavidnom nivou, baš kako se očekuje od ovako skupih uređaja. Osetno je kvalitetniji prijem WiFi signala u odnosu na HTC 10, najviše zbog izostanka aluminijumskog kućišta. Svi načini povezivanja uredno rade kao što je i očekivano. Slušalica je vrlo glasna, a zahvaljujući čak 4 mikrofona, redukcija šuma je takođe na najvišem nivou.

HTC tvrdi da 4 mikrofona uveliko olakšavaju korišćenje njihovog asistenta, veštačke inteligencije koja je usko vezana s Google-ovim Asistent-om. Navodno je podrška za srpski i srodne jezike jako blizu, i moguće je čak da će ju asistent dobiti do kraja godine. Ovo i ne čudi jer je razvoj Google-ovog Brain-a zaslužen za ubrzan napredak svih glasovnih funkcija uređaja, a jednom kad se naš jezik implementira u asistenta, verovatno će mnogima olakšati neke svakodnevne zadatke, dok će ga drugi klasično ignorisati smatrajući ga bespotrebnim.

Izostanak 3,5 mm izlaza za slušalice nema baš nekog opravdanja. Definitivno smatramo da je mogao da bude zadržan, bez obzira na fantastične USB-C slušalice i sve njihove prednosti. Zvuk iz glavnog zvučnika je dosta glasan i prijatno čist. Čak i podešen na najtiše, dosta je glasniji od konkurencije iz Huawei-a ili Samsung-a. Isto tako bismo voleli da vidimo i bežično punjenje, koliko god ono bilo ograničeno, ali očito da u HTC-u ne dele naše mišljenje. Poboljšan je i čitač otiska prsta u odnosu na desetku jer je precizniji i lovi prst iz skoro svakog ugla.

Softver

HTC U Ultra temeljen je na Android 7.0 Nougat operativnom sistemu, a samo interfejs je dosta ogoljeno. Početni ekran dolazi s klasičnim menijem aplikacija, a za razliku od HTC-a 10 i HTC U Play, na kojima se možete smestiti 4 ikonice u red, na Ultri možete dodati i petu. Ovo je i logično s obzirom na veličinu ekrana, a bilo bi lepo kad bi mogli i odabrati koliko ih se može smestiti.

Podešavanja su ista kao i na HTC-u 10, s to razlikom što imamo dodatno za U Sonic, odnosno one "pametne" slušalice koje automatski analiziraju vaš sluh i prilagođavaju mu muziku.

Tu je i duboko integrisani Sense Companion asistent. On bi trebao da se pobrine o zdravoj ishrani, kretanju i tome da npr. ne zaboravimo nečiji rođendan, a potrebno mu je barem desetak dana da uđe u "štos" sa vašim navikama te da vam počne pametno pomagati, a ne samo smetati. Tako prvih desetak dana nećete dobiti gotovo nikakve predloge.



Razlika u odnosu na HTC 10 i U Play je ta što će svoje predloge iznositi na sekundarnom ekranu, a i moći ćete ga pozvati s veće udaljenosti u odnosu na onaj na ova dva modela. To znači da će vas Ultra u teoriji čuti s drugog kraja stana ako joj malo viknete, a desetka i U Play samo ako se nalazite u istoj sobi.

Odličan sistem aplikacija zadržan je sa HTC-a 10, a to znači da nećete pronaći dve galerije slika, dva internet pretraživača ili dva muzička playera. Većinom su tu Google-ove aplikacije poput Fotografija i Chrome-a, s izuzetkom aplikacije za pozive, koja i dalje ima jedno od najpametnijih biranja, kao i one za poruke. Naravno, i sama aplikacija kamere je HTC-ova, ali o njoj ćemo više u sledećem odeljku.

Kamera

HTC se ovoga puta odlučio da zadrži isti broj megapiksela kao i na HTC 10, ali i da učetverostruči broj megapiksela prednje kamere i uvede svojevrsnu novu UltraPixel 2.0 tehnologiju. Primarna ima veliki f/1.8 otvor blende koja u kombinaciji s 1/2,3” senzorom dosta obećava.

Interfejs je preuzet iz HTC-a 10, a već smo onda zaključili da je vrlo dobro koncipiran. Doduše, i dalje imamo loše zamišljeno prebacivanje s načina fotografisanja na snimanje videa, pa tako jedan tap na onu ikonicu video kamere, ispod okidača, neće pokrenuti snimanje videa, pa treba pripaziti na to da ne bi ste propustili trenutak koji želite da zabeležite.



Kvalitet fotografija je zaista na vrlo visokom nivou, bez obzira o kojim uslovima je reč, no isto tako je vidljiv blagi zaostatak u odnosu na HTC 10. Isto vredi i za 16MP prednju kameru koja ovoga puta nije optički stabilizovana, ali u uslovima lošeg osvetljenja, uz pomoć tehnologije oversamplinga sažima 16MP fotografije u 4MP, birajući pritom najbolje piksele. Fotografije će se zaista činiti bolje, i poslužiće odlično za sve društvene mreže. Detaljniji pregled i poređenje s nekim drugim fotografijama ipak sugerišu da u algoritmu ima prostora za poboljšanja.

Noćne fotografije su dosta dobre, senzor hvata dosta svetla i to je jedna od stvari koja nas je prijatno iznenadila.

Video zapisi su takođe vrlo dobri. Imajte na umu da su 4K snimci ograničeni na 6 minuta. Dnevni su super glatki i detaljni, a noćni su mogli da budu nešto bolji. Pozitivno smo iznenađeni kvalitetom zvuka kojeg snima, što može zahvaliti čak 4 mikrofona, koja pritom koristi u svojevrstan 3D efekt.

Dostupan je i profesionalni način fotografisanja koji nudi sva podešavanja koja bi neko mogao da poželi, izuzev kontrole otvora blende. Fotografije snimljene u profesionalnom načinu spremaju se u RAW formatu koji nudi dosta više slobode u post obradi.



Baterija

Iako su neki YouTuberi otvarali uređaj i shvatili da je prostor dosta loše iskorišćen, i da je baterija mogla da bude veća, mi nismo išli toliko daleko. Dovoljno je da zaključimo da je za ovoliki uređaj, 3000 mAh uopšte ne zvuči obećavajuće.

Ipak, sama autonomija nije toliko loša, štaviše, bili smo prijatno iznenađeni. Prosečnom korisniku će bez problema izdržati ceo dan korišćenja.

Malo zahtevnijima, poslužiće do ranih večernjih sati u najboljem slučaju, ali će zato QQC 3.0 punjač odlično poslužiti za brzinsku dopunu. Zahtevniji korisnici dobiće oko 4 do 5 sati aktivne upotrebe, što nije baš za pohvalu.



Zašto je HTC ugradio manju bateriju ostaće nam zauvek misterija, ali nekako već predpostavljamo da su želeli da izbegnu probleme koje je Samsung imao sa Note-om 7.

Izostanak bežičnog punjenja nama ne predstavlja neki veliki nedostatak, ali s obzirom na veličinu kućišta, razmišljamo da bi u njega još nešto mogli da ugradimo.

Utisak

Oni koji traže veliki uređaj sa odličnim specifikacijama i još boljim izgledom, svakako bi trebali da razmisle o kupovini HTC U Ultra smartphonea.

Odličan SoC, odlične kamere, vrhunski kvalitet izrade, i jedan od najboljih LCD ekrana na tržištu su donekle očekivani od uređaja ovog cenovnog ranga. Uz to, donosi i novog pametnog asistenta, koji doduše nije još potpuno iskoristiv na našem govornom područiju, ali i pomoćni ekran koji može odlično da posluži u određenim uslovima.

S druge strane, svetski recezenti su uglavnom kritikovali Ultru. Nikome kao nije jasno šta je HTC hteo sa ovim telefonom. HTC U Ultra ima neke funkcije, koje nemaju neku naročitu svrhu. Pre svega je to taj drugi ekran. Prikaz obaveštenja na isključenu ekranu, je ok, a sve ostalo u svezi s njim nije najbolje izvedeno. Telefon je generalno velik pa i prevelik s obzirom na površinu ekrana, ali oni koji vole takve telefone znaju šta očekuju. Inače, toliko je velik da čak, zbog pravila nekih avio kompanija, ne može u avion.

Takođe, 16. maja stiže flagship model HTC-a za ovu godinu, pa je pitanje zašto Ultra još očiglednije.



Naravno, mnogi će joj naći upotrebljivost. Činjenica je da se radi o odličnom telefonu, jednom od trenutno najboljih i najlepših na tržištu, ali da li je sve to vredno cene.

Sa cenom od 850 evra, definitivno možemo da kažemo da nije za svakoga. Takođe, nije vodootporan, pa će biti potreban dodatan oprez, da vam vlaga ili kiša ne oštete skupoceni uređaj.

Ukoliko želite telefon sa odličnim izgledom i specifikacijama, a pritom imate dubok džep, u svakom smislu, U Ultra je možda telefon za vas.

Uređaj na test ustupio: HTC Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
4
  1. Анониман kaže,

    Zasto Ultra kada se za iste pare moze kupiti S8 koji takodje dobro izgleda?


  2. Анониман kaže,

    Cinjenica je da je dobar, ali samo da je manji bio bi top


  3. pedja kaže,

    ovaj telefon bi bio extra da je 60-ak hiljada dinara, sve preko toga je previse


  4. Анониман kaže,

    HTC ide putem propasti. Telefoni jesu dobri i kvalitetni, ali odvale cenu. Za te pare kipim iPhone 7 i radi mi isto savršeno


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.