Recenzija: Huawei P10 Lite


Nakon što je na ovim prostorima Huawei P9 Lite postao pravi hit, pre svega zbog dobrih specifikacija i relativno niske cene, red je došao na P10 Lite, koji ima težak zadatak - da nadmaši prethodnika.

Cena je i sada konkurentna, specifikacije su još bolje, a bitnih promena u dizajnu nema.

Šta nam se svidelo, šta nije i kakva je veza sa originalnim P10 modelom koji smo još ranije testirali, pročitajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 5.2 inča, LTPS IPS LCD, 1080 x 1920 px rezolucija (~424 ppi gustoća)
- SoC: HiSilicon Kirin 658
- CPU: Octa-core (4x2.36 GHz Cortex-A53 & 4x1.7 GHz Cortex-A53)
- GPU: Mali-T830MP2
- RAM: 3 GB
- Interna memorija: 32 GB, proširiva microSD karticama
- Povezivanje: 2G, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct, hotspot, A-GPS, Bluetooth 4.1, NFC, FM radio
- Zadnja kamera: 12 MP, f/2.2, autofocus, dual-LED (dual tone) blic, 1080p, 60fps
. Prednja kamera: 8 MP, autofocus, f/2.0, 1080p
- Baterija: 3000 mAh
- Operativni sistem: Android 7.0, Emotion 5.1 UI

Plus
- Dizajn i kućište
- Baterija
- Senzor otiska prsta
- Pristojne performanse
- Bestu buy (u Srbiji)

Minus
- Spor GPU
- Mali senzor kamere

Dizajn i kučište

Na prvi pogled, između P9 Lite i P10 Lite ne postoje bitne razlike i teško da ih možete razlikovati. Huawei je odlučio da zadrži ceo izgled kućišta i napravi tek dve, gotovo neprimetne razlike. Prva je malo drugačiji radijus uglova, pa je tako P10 lite malo zaobljeniji, dok je druga senzor kamere, koji više nije u kvadratu.

Ponovo su izostale kapacitivne tipke, za koje je realno na prednjoj strani bilo i više nego dovoljno mesta. Nije nam baš jasna ova odluka, prvo zato što običan Huawei P10 konačno ima kapacitivnu tipku, pa je izostanak na Lite modelu u najmanju ruku čudan potez.



Telefon u ruci leži jako lepo, a senzor otiska prsta je tačno pod kažiprstom, odnosno na idealnoj poziciji za brzo otljučavanje telefona. Metalni okvir je prilično lepo izveden, a sam uređaj se mnogo manje kliza u odnosu na većinu telefona, što je svakako za pohvalu.

Iako se radi o relativno neftinijem modelu kvalitet izrade je na vrhunskom nivou. Izgled je atraktivan, ali ne možemo reći i da je savršen. Ono što nam možda najviše smeta činjenica da P10 lite ne naginje toliko originalnom P10 modelu, već je iskorišćen prošlogodišnji dizajn, a sam telefon više liči na Galaxy A5 (2016) nego na P10.



Naravno, sam izgled je dosta subljektivna stvar, ali bi voleli da Huawei Lite model više približi top modelu.

Što se tiče ivica, na desnoj se nalazi dvostruko dugme za kontrolu glasnoće koje ima bolju čvrstoću i jasniji hod u odnosu na prošlogodišnje. Na levoj ivici se nalazi fioka za microSD i nano SIM karticu, pritom ukoliko ne koristite microSD, dobijate još jedan port za SIM, što znači da možete da koristite dual-SIM funkciju.

Ludost oko izbacivanja 3,5 mm audio jack-a je ove godine izgleda zaobišla Huawei, pa se tako ovaj čuveni ulaz nalazi na gornjoj ivici. Spoljni zvučnik, koji ima samo jednu rešetkicu nalazi se na donjoj ivici tik uz microUSB ulaz i glavni mikrofon.

Ekran

Ugradnja FullHD ekrana u uređaje iz srednjeg cenovnog razreda nije nikakva novost, a videli smo to još prošle godine na P9 Lite modelu. Ove godine LTPS IPS LCD u 1080 x 1920 px rezoluciji (~424 ppi gustoće), ne donosi ništa revolucionarno u odnosu na prošlogodišnji model.

Ono što prvo primećujemo je relativno loša kalibracija boja, posebno kada poredite sa originalnim P10 modelom. Ipak, stvar se da popraviti, ali prvi utisak nije bio baš sjajan. Boje deluju možda molo svetlije, odnosno "ispranije", od onih na koje smo navikli.

Uglovi vidljivosti su zadovoljavajući. U dobrim svetlosnim uslovima ekran je sasvim solidan i u skladu sa cenom, ali bi voleli da je prikaz na direkton sunčevoj svetlosti bolji.

Ono što nam se ne sviđa jeste nepostojanje zaštite preko ekrana. Zapravo postojanje zaštite nikada nije zvanično potrvrđeno, tako da ona verovatno nije ni prisutna.

Hardver

Huawei P10 Lite pokreće HiSilicon Kirin 658, tek blago unapređena verzija prošlogodišnjeg Kirin-a 650. Radi se o osmojezgrenom procesoru gde 4 Cortex-A53 jezgra kucaju na 2.36 GHz, a drugi par od 4 na 1.7 GHz. Grafički čip je ostao isti, a radi se o Mali-T830MP2, i tu dolazimo do prve ozbiljnije mane. Jednostavno, Huawei je ovde morao da ugradi bolji GPU, jer je ovaj relativno spor i star.

Osnovni model ima 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije. Iako ćete u specifikacijama na stranim sajtovima videti da piše 4 GB, u zvaničnoj prodaji u Srbiji taj verzija ne postoji. Iako je 3 GB sasvim dovoljno, činjenica je da bi sa 4 GB mnogo bolje "disao" i sam multirasking bi bio dosta bolji. Povećanje RAM-a za 1 GB u odnosu na prošlu godinu svakako je pohvalno i u skladu je sa trendom koji prate i drugi proizvođači.

Same performase su začuđujuđe dobre. Naravno, ne očekujte da radi kao P10, ali smo dobijenim rezultatima i više nego zadovoljni. Sve zadatke rešavao je pristojnom brzinom, a muku su mu zadale jedino zahtevnije 3D igrice, gde do izražaja najviše dolazi slabašni GPU.

Što se hardvera tiče, prilično smo zadovoljni odnosom uloženo-dobijeno. Ako ne planirate da igrate zahtevnije igrice, performanse bi mogle da vas prilično pozitivno iznenade.

Povezivanje

Prijem signala na P10 Lite je prosto odličan, možda bi mogli čak da kažemo da je bolji nego na originalnom P10, a razlog je svakako veća oslobođenost od aluminijuma. Svi načini povezivanja uredno rade, ponovo imamo 4G LTE i to u kategoriji 6. Tu je i NFC za one koji vole da ga koriste, kao i dula SIM režim.

Kao što smo rekli, 3,5 mm audio jack je i dalje tu, a za punjenje se koristi standardni microUSB 2.0. Za poređenje, P10 ima USB-C konektor i postavlja se opravdano pitanje zašto ga i ovde nisu ugradili. Naravno, pošto se i na P10 radi tek o standardnoj 2.0 brzini, ne bi se praktično ništa dobilo u brzini prebacivanja podataka.

Softver

Huawei P10 Lite ima identičan softver kao P10, s tom razlikom da je na originalnom P10 moguće koristiti kapacitivni touch za navigaciju umesto home tipki. Pokreće ga Android 7.0 Nougat, a preko njega donosi tradicionalnu EMUI nadogradnju interfejsa, ovde u verziji 5.1.

Prisutna je malo veća količina bloatware-a, pa tako uz telefon dobijate neke aplikacije koje će tek retki koristiti, poput TipAdcisor-a i News Republic-a, a tu su i 4 igrice.

Vizuelne izmene su dosta sitne, ali zato Huawei-jeva EMUI 5.1 nadogradnja interfejsa donosi značajne novosti ispod haube. Tako je na raspolaganju novi RAM managment, koji za svaku aplikaciju alocira nešto više memorije nego što je uobičajeno, čime se ona duže zadržava u memoriji i kasnije brže pokrene.

Novost u odnosu na starije verzije EMUI interfejsa, poboljšan je i odaziv na dodire i geste. Naime, Huawei je ovdje uveo "Ultra response" funkciju, koja dodire registruje brže, a time i brže reaguje. Verovatno vam je već poznato da zadata podešavanja EMUI interfejsa ne prikazuju poseban meni sa aplikacijama, već ih sve drži na početnim ekranima. Ukoliko ipak želite da ga koristite, moraćete ga omogućiti u podešavanjima. Nadogradnju je doživela i galerija, koja sada nudi grupisanje fotografija po uzoru na Google-ovu Photos aplikaciju, a omogućava i kreiranje kratkih animacija po uzoru na već postojeća rešenja drugih proizvođača.

EMUI donosi i pomoćnu virtelnu tipku koju možete smesiti na bilo koju ivicu ekrana, a sadrži tri standardne navigacione tipke, prečicu za čišćenje cachea i brzo zaključavanje.

Kamera

Dvostruka kamera zaobišla je Lite model, pa je tako prisutna samo jedna 12 MP kamera. Senzor ove kamere je dosta mali i ima otvor blende od f/2.2, ima autofokus i HDR. Tu je naravno i dual LED blic za noćne fotografije. Maksimalna rezolucija snimanja videa je 1080p i to pri 60 fps. Prednja kamera ima senzor od 8 MP sa f/2.0 otvorom blende, a za dodatno osvetljenje može da iskoristi ekran, što je trik koji smo već viđali. Video snima u 1080p rezoluciji.

Huawei je poradio i na interfejsu kamere, koje je sada donekle logičnije organizovano, ali svakako računajte da će vam biti potrebno neko vreme da naučite gde se koja funkcija nalazi.

U uslovima dobrog osvetljenja, zadnja kamera pravi sasvim pristojne fotografije. Video je prosečan i primetan je nedostatak optičke stabilizacije. Noću, kada je osvetljenje lošije, prisutna je visoka zrnatost. Fotografije bližih objekata sa blicem su dobre, ali daljih ne. Ukoliko ne koristite blic, one su prepune zrna, a ako ga koristite, dosta vuku na crveno, što je možda samo softverski problem. Kod videa je isti slučaj, zrnatost je visoka, ali snimci su upotrebljivi.

U suštini, kamera je tek prosečna. Ne možemo reći da je loša jer to nije, ali definitivno nije za one kojima je dobra kamera visoko na listi prioriteta. Ako volite mobilnu fotografiju, zaobiđite ovaj model i radije izaberite obični P10.

Pogledajte snimke koje smo napravili na testu.



Baterija

Ono na šta možete računari da je kod ovog modela je trajanje baterije. Iako je većina navikla na punjenje svake noći, ovde to neće biti potrebno. Naravno, ovo zavisi od korisnika do korisnika, ali u suštini, na našim testovima Huawei P10 Lite se kotira vrlo visoko. Baterija ima kapacitet od 3000mAh, a zbog manje zahtevnog hardvera i dobre optimizacije, uspeva da izvuče više nego mnogi top modeli.

Uz aktivno korišćenje društvenih mreža, kameru i igrice, sigurno ćete izvući ceo dan korišćenja. Ako i zafali, tu je brzi strujni punjač da dopunite vašeg ljubimca.

Utisak

Huawei P10 Lite je sjajan telefon za mlade i sve one koji nemaju nekih preteranih zahteva kada je u pitanju recimo jak hardver ili ultra moćna kamera. Radi se o telefonu koji, barem u Srbiji, nudi najviše za cenu. Sigurno je da ćete na kineskim sajtovima pronaći neki Xiaomi, OnePlus, Meizu ili totalno nepoznat brend sa možda duplo boljim specifikacijama na papiru po istoj ceni i reći da P10 Lite nema smisla. Dok taj telefon uvezete u Srbiju i platite 10% carinu i 20% PDV, shvatićete da je P10 Lite ipak bolje rešenje i to sa garancijom i podrškom u Srbiji.



Iz tog razloga, možemo reći da je ovo najbolje što u Srbiji možete da kupite za nekih 300 evra. Sasvim solidne specifikacije, odličan čitač otisaka prstiju, u kombinaciji sa dugotrajnom baterijom i lepo dizajniranom kućištem, definitivno opravdavaju cenu.

Naravno, ovaj telefon nije za svakoga i ako ste zahtevniji korisnik, pre bi savetovali običan P10 ili P10 Plus koji ćemo takođe uskoro testirati.

Uređaj na test ustupio: Huawei Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
20
  1. Анониман kaže,

    Imam P9 Lite i prezadovoljan sam, ovaj samo moze da bude bolji. Preporuka :)


  2. Pedja kaže,

    Odlican telefon, pre neki dan sam ga kupio, fantasticno radi 😊


  3. Анониман kaže,

    odlican telefon za male pare


  4. Анониман kaže,

    Da li je bolje da kupim njega ili Galaxy A5 2016?


  5. Анониман kaže,

    meni mnogo bolji od samsunga a5


  6. Анониман kaže,

    Nema podesavanje jacine zvuka notifikacije??? Ako zelis smanjiti automatski ti se smanjuje i jacina tona zvona???


  7. Анониман kaže,

    Imam huawei p10 lite extra telefon, prezadovoljna sam. Ko god ga uzme nece se pokajati!


  8. Unknown kaže,

    Juče mi je blokirao tel iz čista mira,ugasim,upalim telefon.Od tog trenutka je nestala traka sa alatkama,jednostavno je nema.Da li neko zna kako se vraća traka sa alatkama?


  9. minja kaže,

    Da li je vodootporan???


  10. Elvis Habibovic Montenegro kaže,

    Wau narode mnogo dobar tel već ga koristim 2 meseca zadovoljan


  11. Анониман kaže,

    Tel.je super,zadovoljan...osim toga sto recimo nema opciju za merenje vremena razovora kao nekad


  12. Анониман kaže,

    Ne razumem zasto ljudi uporno porede samsungovu A ili J seriju sa Huaweijevom
    P serijom. Apsolutno nikakve veze nemaju niti se mogu porediti, P serija spada u srednji visoki lite i visoki rank p serija gde se nalazi i samsungova S i note serija. Poredite ga sa C serijom koja je tu negde. A ne babe i zabe.
    J i A su dve najlosije serije drugim recima budzet telefoni, nista vise.


  13. Čekaj, P10 lite spada u srednji visoki rang, dok je brži, kvalitetniji i skuplji A5 je tek budžet telefon?


  14. Анониман kaže,

    Tako je, u Samsungovoj hijerarhiji je tako. Ako ces gledati telefone po cenama, onda Xiaomijevi i Meizu (kao i Vivo i Oppo) top modeli imaju nizu cenu nego Huaweijevi telefoni iz srednjeg ranga a specifikacije su im daleko jace (jaci nego i Samsungovi telefoni iz srednjeg ranga). Cenu diktira brend i kvalitet pre svega. Primera radi, Bugati kosta milion evra, a nisan gtr 40k evra, za 45 puta nizu cenu dobijes istu snagu i brzinu, ali je Bugati Bugati. I nije istina da P10lite kosta 300e to je samo sarena laza, video sam cene u telenoru za kes i postpaid , i veruj mi uopste nije nista jeftiniji od Samsunga A5, ako ce mo da se drzimo zvanicnih cena proizvodjaca bez crnog trzista.


  15. Анониман kaže,

    Da li Huawei P 10 Lite ima zastitno staklo na ekranu kada se kupi ili ima samo zaštitnu foliju?


  16. Unknown kaže,

    Kupio u Nemackoj 4gb ram verziju,280 evra,prezadovoljan radom i svime.


  17. Анониман kaže,

    Da li je odootporan?


  18. Анониман kaže,

    Imam neku valjda Americku verziju
    4g ram i 64g rom memorije
    Radi odlicno,preporuka


  19. Анониман kaže,

    P10 Lite je odličan telefon.
    Mene samo zanima da li može da se otključa druga sim kartica.

    Kad smo kod kupovine "kinezara" telefona....ja sam pre dve nedejenuzeo u Emmi-ju HOMTOM HT50.
    Približnih specifikacija kao P10 Lite s tim što ima 4 jezgra, skoro duplo jaču bateriju i gde su obe kamere po 13mpix.


  20. Unknown kaže,

    Jeste vodootporan je testirao sam ga na 10 minuta posle toga izvadio iz vode telefon radi kao da nije bio u vodi


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.