Pripravnici u Foxconn-u sastavljali iPhone X po 11 sati dnevno


Novi izveštaj koji je objavio Financial Times izazvalo je pravu buru u javnosti, a tiče se prvenstveno kompanije Foxconn te indirektno i samog Apple-a. U izveštaju se spominje kako je Foxconn za sastavljanje novih iPhone X uređaja koristio pripravnike koji su radili puno više sati nego što je to dopušteno prema važećim zakonskim regulativa u Kini.

Reč je o 3000 učenika jedne kineske srednje škole koji su praksu obavljali u Foxconn-u i navodno su morali obavljati sve što su od njih zatražili Foxconn-ovi rukovodioci kako bi stekli pravo na sertifikat, što je ponekad uključivalo i rad na sastavljanju iPhone X-a po 11 sati dnevno. Jedan od učenika koji je predstavljen samo pod imenom Yang radi zaštite identiteta priznaje da je sastavljao i do 1200 primeraka iPhone X-a dnevno.

Kao reakciju na izveštaj, u Apple-u priznaju negativnu ulogu Foxconn-a, koji je zaobišao zakonske regulative i dopustio da se propisana nedeljna norma pripravnika premaši za 40 sati nedeljno, ali ističe se da je dodatni rad bio isključivo volonterski te adekvatno plaćen. Kao verovatni motiv za Foxconn-ov potez angažiranja pripravnika i zaobilaženja zakonskih regulativa što se tiče njihove propisane nedeljne norme, u medijima se spominju već dobro poznati početni problemi u proizvodnji iPhone X-a, kao i naknada kašnjenja u isporukama istog telefona.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.