Facebook prikuplja podatke o pozivima i porukama sa Android telefona


Već danima ne stišava se bura oko skandala koji se vrti oko Facebook-a i njegove nedovoljne zaštite privatnih podataka korisnika. Veliki broj ovako prikupljenih podataka, o preko 50 miliona korisnika, dospeo je u ruke kompaniji Cambridge Analytic-a, a oni to iskoristili za manipulisanje glasačima. Sada, pak, saznajemo kako Facebook ima pristup čak i onim podacima za koje niko nije mislio da bi ih mogli imati.

Kada se služimo Facebook-om više-manje nam je jasno da oni mogu o nama saznati mnogo toga kroz klikove, navike surfovanja, ali i kroz informacije koje sami tamo postavimo. Međutim, malo ko je očekivao da će ih interesirati i podaci o tome s kime telefoniramo ili kome šaljemo SMS poruke. A upravo to je ono što je pronađeno u Facebook-ovim arhivama.

Developer Dylan McKay je, usled skandala sa Cambridge Analytic-om, otišao na Facebook i odande preuzeo sopstvenu arhivu, sve podatke koje društvena mreža o njemu čuva – i nemalo se iznenadio.

Pronašao je tamo, uz sopstvene objave, podatke o prijateljima i oglašivačkim preferencijama, podatke sa svojeg Android telefona koji su uključivali istoriju poziva i poruka. Radi se o tzv. metapodacima, koji pokazuju vreme i trajanje odlaznih i dolaznih poziva, te brojeve sa kojima su pozivi uspostavljeni (ili kojima su slate poruke). Ovu su činjenicu potvrdili i drugi korisnici koji su slične podatke našli u sopstvenim arhivama.

Facebook je na ove navode reagovao putem bloga, u kojem su naveli da je istina kako neke podatke o kontaktima sa telefona prikupljaju – ali samo prilikom instalacije aplikacije Messenger ili Facebook Lite na Android telefone, i samo ako to korisnik dozvoli. Podaci se, kažu, ne ažuriraju s vremenom, niti ih društvena mreža ikome prodaje.

S druge strane, Facebook-ovo objašnjenje ne prihvataju korisnici poput McKay-a, koji kažu da su im podaci prikupljani kroz duže razdoblje, i da o tome nisu bili obavešteni kod reinstaliranja spornih Facebook-ovih aplikacija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.