Facebook će obavestiti sve čiji su podaci završili kod Cambridge Analytice


Svih 2,2 milijarde ljudi koji imaju otvoren nalog na Facebook-u trebali bi ovih dana da dobiju obaveštenje od te društvene mreže o tome kako se postupa sa njihovim privatnim podacima. Unutar obaveštenja biće o link na stranicu na kojoj se nalaze sve aplikacije koje imaju pristup privatnim podacima – pa će ih korisnici tako moći lako da provere i po potrebi im ukinue pravo pristupa.

Onih 87 miliona korisnika, pak, čiji su podaci neovlašćeno prosleđeni do analitičke kompanije Cambridge Analytica dobiće nešto drugačije i detaljnije "pismo" od Facebook-a. U njemu će biti istaknuto da je ova kompanija, koju su za manipulisanje izborima angažirovali političari iz SAD-a i Velike Britanije, pristupila privatnim podacima kojima inače nije trebala da ima pristup.

Za to su iskorištene "third party" aplikacije poput thisisyourdigitallife, koja je naizgled služila za ispunjavanje zabavnih kvizova ličnosti, a u pozadini je prikupljala podatke ne samo o onima koji su kvizove ispunjavali, već i o njihovim prijateljima. Takvih je najviše bilo u SAD-u, oko 70 miliona, a od evropskih zemalja najviše je ovime bilo pogođeno Ujedinjeno Kraljevstvo s oko milion kompromitovanih korisnika.

Mark Zuckerberg će ove bedelje, u danas i sutra, o celom slučaju svedočiti pred istražnom komisijom u američkom Kongresu, gde će morati da objasni na koji način je došlo do propusta i curenja velike količine podataka u ruke onih kojima nisu bili namenjeni.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.