Gasi se Cambridge Analytica


Cambridge Analytica, američko-britanska kompanija koja se na ilegalan način domogla podataka o preko 87 miliona korisnika Facebook-a, te ih potom koristila za analize i na kraju utjecaj na izbore i referendume, obavestila je prekjuče svoje zaposlene kako trenutno prestaje sa radom. U svetlu velikog skandala s Facebook-om koji je potresao celokupnu tehnološku zajednicu, društvene mreže, ali i političke strukture, u Cambridge Analytici poslednjih nedelja izgubili značajan broj klijenata i postali insolventni.

Samim time stvorili su se uslovi za gašenje kompanije kroz postupak bankrota, kako u Ujedinjenom Kraljevstvu tako i u SAD-u. Kao uzrok propasti vodstvo kompanije navodi medijsku hajku protiv njih i nepravedne optužbe koje su im stavljane na teret, iako su oni i njihovi zaposleni – prema sopstvenim rečima – delovali zakonito, moralno i etično. Činjenicu, pak, da je njihov šef Alexander Nix snimljen kako klijentima nudi usluge podmićivanja i postavljanja "klopki" za političke protivnike, nisu spomenuli.

Iako Cambridge Analytica ovime prestaje da postoji, čini se kako njeni vlasnici i upravnici – Julian Whitman i spomenuti Alexander Nix – ne odustaju od bavljenja podacima i analizama (a možda i ucenama, ko zna). Osnovali su, naime, u Londonu pre nekoliko nedelja novo poduzeće koje će se baviti analizom podataka i srodnim delatnostima, naziva Emerdata, pa bi trebalo u budućnosti pripaziti na ovo ime i aktivnosti vezane uz njega.

Uprkos gašenju kontroverzne kompanije istražni organi Ujedinjenog Kraljevstva najavili su kako istraga protiv glavnih aktera velikog skandala neće stati.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.