Novi skandal: Facebook delio podatke korisnika sa proizvođačima pametnih telefona


New York Times u novom istraživačkom članku piše o praksi najveće društvene mreže, Facebook-a, koja je uključivala deljenje privatnih podataka korisnika sa oko 60 različitih spoljnih kompanija bez ikakve dozvole korisnika.

Među kompanijama sa kojima je Facebook navodno delio podatke osim Samsung-a, Apple-a, Microsoft-a te Amazon-a spominju se i kineske kompanije Huawei, Lenovo (vlasnik Motorola brenda), Oppo i TCL (vlasnik brandova BlackBerry i Alcatel).

Partnerstvo između Facebook-a i proizvođača mobilnih uređaja seže u 2010. godinu, a proizvođačima su na raspolaganju bili podaci korisnika Facebook-a kao što su njihove adrese elektronske pošte, status veze, političko i versko opredjeljenje, popis prijatelja, brojevi telefona i druge informacije sa Activity Loga.

Skupljali su se te delili podaci i onih korisnika koji su jasno naznačili kako ne žele da se njihovi podaci dele sa trećim stranama. Program deljenja sadržaja zamišljen je kako bi Facebook proširio krug svojih korisnika, a proizvođači su mogli da koriste neke popularne mogućnosti kao što je integracija Like dugmeta u svojim aplikacijama.

Predstavnici Facebook-a tvrde da svi podaci ostaju na uređaju te ne odlaze na servere, a svi dogovori su čini se i dalje na snazi izuzev onog sa kompanijom Huawei koji bi trebao da bude uskoro prekinut.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.