Prošlogodišnji veliki porast cene bitcoina bio je namešten, pokazuje studija


Profesor finansija sa univerziteta Teksas, John Griffin, sa svojim je timom istražio vezu transakcija bitcoina sa transakcijama kriptovalute tether, i to u razdobljima kada je cena bitcoina tokom prošle godine rasla velikom brzinom. Sumnje u manipulacije cenom bitcoina i povezanost sa tetherom pojavljivale su se na nivou spekulacija, potvrđivane su kroz neke analize, ali ovo je prvi put da se neko tim problemom pozabavio i sa naučne strane.

Za potrebe naučnog rada teksaški tim finansijskih stručnjaka je analizirao milione transakcija vidljivih u javnom blockchainu te dokazao korelaciju velikih kupovina bitcoina izvršenih kriptovalutom tether, i to u razdobljima kada je porast cene bitcoina posustajao. Posledica ovih transakcija na nekoliko svetskih menjačnica dovodila je do nastavka porasta cijene bitcoina, a učinak manipulacije je bio zapanjujući. Naime, manje od 1% vremena trgovanja sa tetherom u ovakvim situacijama "zaslužno" je za 50% porasta cene bitcoina te čak za 64% porasta cene drugih kriptovaluta.

Uzorci u trgovanju ponavljali su se tokom prošle godine i, kažu ovi naučnici, ne mogu da budu objašnjeni kao čista tržišna potražnja, već imaju sve karakteristike manipulativnog ponašanja u kojem je tether poslužio da se njime veštački generiše potražnja za bitcoinom.

Posebno su značajne bile akcije kupovanja bitcoina tetherom oko "okruglih" cena bitcoina, što je kreiralo lažne signale za kupovinu ili prodaju koje su promatrali ostali investitori.

Profesor Griffin inače, osim posla na univerzitetu, vodi i sopstvenu konsultantsku kompaniju koja istražuje i analizira finansijske prevare, uključujući i one na tržištu kriptovaluta. U ovom slučaju izolovani su i neki sumnjivci koji su možda na spomenuti način veštački podizali cene kriptovaluta. Za sada nepoznati pojedinci ili organizacije povezuju se sa menjačnicom Bitfinex, koju vodi ista ekipa koja je osnovala i startup Tether, lansirajući istoimenu kriptovalutu vezanu uz američki dolar.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.