Recenzija: Nokia 6.1


Prvi telefon kojim se prošle godine Nokia vratila na tržište bio je Nokia 6. HMD, nosilac licence za proizvodnju Nokia telefona, ove godine je predstavio naslednika njihovog najpopularnijeg uređaja, kojeg je jednostavno nazvao - Nokia 6.1 ili nova Nokia 6 (2018).

Prošlogodišnja Nokia 6 je napravila pravi haos u srednjem cenovnom razredu. Donela je odličan hardver i pristojnu cenu koja se kretala oko 250 evra u slobodnoj prodaji. Nova Nokia 6.1, donela je nadogradnju u gotovo svim segmentima, pa tako dolazi sa jačim procesorom, boljom kamerom, kompaktnijim dizajnom, a usput je i deo Android One programa čistog Android-a. Koliko je nova Nokia 6 bolja od stare, saznajte u nastavku...

Specifikacija
- Ekran: 5,5″ IPS LCD, 1920 x 1080, 403 ppi, 73,2% površine
- SoC: Qualcomm Snapdragon 630
- CPU: 8x 2,2GHz Cortex-A53
- RAM: 3 GB
- Interna memorija: 32 GB, proširiva
- Povezivanje: WiFi a/b/g/n, A-GPS, Bluetooth 5.0, NFC, USB-C (2.0)
- Kamera: 16MP f/2.0, 4K, 1.0µm, PDAF, Zeiss optika
- Prednja kamera: 8MP f/2.0, 1080p
- Baterija: 3000 mAh
- Operativni sistem: Android 8.1 Oreo


Plus
- Dizajn i izrada
- Performanse
- Android One
- Napredna aplikacija kamere, OZO Audio

Minus
- Fotografije su mogle da budu bolje
- Zvučnici lošiji od prošlogodišnjeg modela

Dizajn i kućište

Jedan od bitnih razloga za uspeh prošlogodišnje "šestice" jeste odličan kvalitet izrade koji je bio iznad proseka cenovne kategorije uređaja. Po kvalitetu izrade, zaista se isticao čak i u odnosu na mnogo skuplje telefone. Mnogi koji su mislili da se radi o samo još jednom Kinezu, kada su videli kvalitet izrade, promenili su mišljenje.

HMD je prošlogodišnjim modelom zaista pokazao kako je uzeo ono najbolje od stare Nokije. Ista stvar je i ove godie, s obzirom da Nokia 6.1 svoj dizajn nastavlja na dizajn prethodnika, smanjujući dimenzije uređaja i uvodeći akcentne boje. I dalje je reč o jednodelnom aluminijumskom (serija 6000) kućištu u čiji je proces izrade ubačen dodatan anodizirajući (eloksiranje) proces koji dodaje već spomenute akcentne boje na ivicama, oko kamere i senzora otiska prsta, što estetiku uređaja diže na jedan viši nivo.



Dimenzije uređaja su 148.8 x 75.8 x 8.15 mm, što je 6 mm kraće od stare šestice čime je iskoristivost prednje površine (odnos ekrana i prednje površine) podignut sa 70,7% na 73,2%, ali vidljivo je da ima još prostora za napredak. S prednje strane uklonjen je senzor otiska prsta, koji je sada premešten nazad, a navigacione tipke su softverske. Ovo nas je iskreno malo razočaralo jer je bilo i više nego dovoljno prostora za njih ispod ekrana. Iznad ekrana se nalazi slušalica za pozive, 8MP prednja kamera, senzori i Nokia logo.

Na vrhu uređaja nalazi se 3.5mm jack za slušalice, a na dnu imamo mikrofon, USB Tip C ulaz za punjenje te zvučnik. Nazad je smeštena kamera istih specifikacija kao kod prethodnika, ali u novom kućištu i sa ZEISS brendom.



Iznad kamere je drugi mikrofon, dok se ispod nalazi dvostruki LED blic. Malo niže je smešten senzor otiska prsta pa Nokia logo, Android One logo i pravne informacije.

Nokia 6.1 dobro leži u ruci i ima onaj premium osećaj. Ravne strane uređaje mogle bi uzrokovati početnu neprijatnost pri dužem držanju, ali zaobljeni uglovi olakšavanju držanje, a nakon određenog vremena korišćenja nemamo baš nikakvih prigovora vezanih za osećaj Nokije 6.1 u rukama i po pitanju samog rukovanja s njom.

Ergonomija je dakle sasvim dobra, a kvalitet izrade i osećaj pod prstima je, bez preterivanja, na nivou mnogo skupljih uređaja.

Ekran

Nokia 6.1 dolazi sa praktično istim ekranom kao i prethodnik, a reč o 5,5-inčnom IPS LCD ekranu FullHD rezolucije koji je prekriven 2.5D Gorilla Glass zaštitnim staklom treće generacije.

Gustoća od 403 piksela po inču i više je nego dovoljna za svakodnevno korišćenja telefona, ali ako uređaj želite da koristite za reprodukciju VR sadržaja, ova gustoća neće biti dovoljna za optimalno iskustvo.

Deklarisana svetlina ekrana je 450cd/m2 (450nits), koja je pri svakodnevnom korišćenju dovoljna za nesmetanu upotrebu u spoljnim uslovima, pa i pod jakim sunčevim svetlom. Deo ekrana zauzimaju softverske navigacione tipke, koje se, zavisno od aplikacije, sakrivaju i pozivaju dodirom. Ne postoji opcija ručnog skrivanja i pozivanja softverskih tipki, a kada njih računamo dijagonala ekrana pada na 5,2-inča.



Nokia 6.1 nema Glance, odnosno AlwaysOn ekran, ali tu je Ambijentalni ekran koji u nekoj meri menja prethodno spomenute. Ambijentalni ekran prikazuje sat i notifikacije na zaključanom ekranu u slučaju primanja nove notifikacije ili kada uređaj oseti da ste ga podignuli (može se aktivirati u podešavanjima). Još jedna opcija vezana za ekran je dvostruko tapkanje za buđenje ekrana, što je izuzetno praktično sada kada je senzor otiska prsta pomeren na zadnju stranu.

Hardver i performanse

Mnogi smatraju da je nadograđeni procesor najbitnije poboljšanje na ovogodišnjem modelu. Snapdragon 630 sastoji se od 8 ARM Cortex A53 jezgara na maksimalnom taktu od 2,2GHz, a još bitnije je što je izrađen u 14nm arhitekturi, što znači da je štedljiviji i brži u odnosu na Snapdragon 430 u prošloj Nokiji 6 koji je izrađen u 28nm arhitekturi.

HMD tvrdi da je nova Nokia 6.1 čak 60% brža od stare, što po sintetičkim benchmark aplikacijama otprilike i jeste tako. U svakodnevnom korišćenju primeti se da je 6.1 brža od 6 i rekli bi čak značajno brža. Uopšteno po pitanju performansi nije bilo nikakvih problema, osim pokojeg trzanja primarno u Google-ovim aplikacijama i naravno Facebook-u.

Igre na uređaju rade bez većih problema, ali vreme učitavanja dosta zavisi od same igre. Ugrađena radna memorija iznosi 3GB, ali planirana je i 4GB verzija koja bi se trebala pojaviti naknadno. Od 32GB interne memorije 19,7GB dostupno je korisniku, ali srećom tu je mogućnost proširenja microSD memorijskim karticama.

Povezivanje

Prošlogodišnjoj Nokiji 6 mogao se zameriti stari micro USB konektor, dok ovogodišnja ima USB Tip C za punjenje. Osim što je Tip C ulaz jednak na obe strane pa nema tri puta okretanja konektora dok se uređaj ne stavi na punjenje, Tip C takođe omogućava brže punjenje i brži prenos podataka.

Ostale funkcije Nokije 6.1 su Bluetooth 5.0, NFC, WiFi 802.11 a/b/g/n, LTE Cat4 (150/50), a od senzora tu standardni senzor za blizinu, osvetljenje, akcelerometar, žiroskop, kompas, senzor magnetskog polja i senzor otiska prsta.

Nokia 6.1 dolazi sa mono zvučnikom pristojne glasnoće, ali reč je o lošijoj opciji nego stereo zvučnik sa Dolby Atmos tehnologijom na prošlogodišnjoj Nokiji 6. Kvalitet poziva na prednjem zvučniku je na nivou, a sam zvučnik je izuzetno glasan što je odlično kada ste u bučnom okruženju. Mikrofon za detekciju spoljne buke takođe odrađuje odličan posao prilikom poziva i sagovornici se nisu bunili na pozadinsku buku.

Softver

Sigurno znate da ne volimo uređaje sa nadogradnjama interfejsa koje prave proizvođači, posebno kada se radi o jeftinijim uređajima. Nokia 6.1, zajedno sa Nokijom 7 Plus i 8 Sorroco dolazi sa čistim Android-om i deo su pograma Android One, što znači da će uređaj primati nadogradnje Android operativnog sistema najmanje sedeće dve godine, a bezbednosne zakrpe najmanje sledeće 3 godine. Isto tako, na Nokiji 6.1 možete koristiti neograničeno skladištenje fotografija u Google-ovom oblaku, a HMD je već potvrdio da kada Android P bude dostupan, Nokia 6.1 će ga dobiti.



Android One je očišćen od svih skinova, bloatwarea i personalizacije ekrana od strane proizvođača. Fokus mu je na performansama i jednostavnom korišćenju. Sve one nepotrebne stvari iz nadogradnji interfejsa su izbačene, ali su s time otišle i neke korisne na koje smo navikli na drugim telefonima, no ipak, kada Google proceni da su korisne, verovatno će ih ubaciti i u ovaj, čisti Android.

Na svakom korisniku je da odluči kakvav interfejs mu odgovora, a sa Android One uređajem u najgorem slučaju možete preuzeti neki od dostupnih Launchera iz Play Prodavnice, ako želite i redovne nadogradnja i interfejs bogatiji opcijama.

U svakom slučaju, ono što je najbitnije, tu su redovne nadogradnje, kako sistemske tako i one bezbednosne.

Od funkcija, na Nokiji 6.1 treba istaknuti "Noćno svetlo", koje pomaže pri korišćenju ekrana pre spavanja, već spomenutih funkcija vezanih za ekran (ambijentalni ekran, dvostruko tapkanje za buđenje ekrana), gest za pokretanje kamere dvostrukim pritiskom tipke za otključavanje te gest za spuštanje notifikacija potezom na senzor otiska prsta.

Uređaj dolazi sa 24 predinstalirane aplikacije, od kojih su dve HMD-ove: Nokia Support (Podrška) i aplikacija za kameru. O aplikaciji za kameru biće reč nešto kasnije, a Nokia Support je izuzetno koristan alat koji osim provere garancije, razgovora sa korisničkom službom i lociranja najbližeg servisa, nudi i pregled nekih parametara uređaja poput zdravlja baterije, jačine signala, zauzeća radne memorije, temperature uređaja i slično.



Android 8.1 Oreo na Nokiji 6.1 se tokom testiranja ponašao odlično, bez ikakvih zastajkivanja.

Performanse Nokije 6.1 su izuzetno dobre, što zbog čistog Android-a, što zbog dobrog hardvera. Isto tako, ako želite najnoviji Android i bezbednosna ažuriranja, najmanje sledeće dve godine Nokia 6.1 tu je odličan izbor.

Kamera

Nova Nokia 6.1 dolazi sa 16MP zadnjom kamerom koju potpisuje nemački ZEISS, a senzor veličine 1/3.1 inča je iz Samsung-ove proizvodnje. Otvor blende iznosi f/2.0, a pikseli su veličine 1 mikrona.

Uz kameru tu je i dvotonski LED blic. Osim naizgled kvalitetnijeg hardvera kamere, Nokia 6.1 dolazi i sa novom kamera aplikacijom. Nova Nokia Camera aplikacija, dostupna samo za Nokia Android uređaje čije kamere potpisuje ZEISS, napokon donosi pravi manual mode, odnosno ručno postavljanje parametara prilikom fotografisanja.

U stilu Lumia uređaja "Pro Mode" poziva se povlačenjem okidača prema gore, a od ručnih podešavanja tu su balans bele, fokus, ISO od 100 do 3200, brzina okidača od 1/500s do 4s i kompenzacija ekspozicije od -2 do +2.

Uređaj takođe poseduje i Dual-sight, odnosno snimanje videa s obe kamere istovremeno, te "Bothie" – pravljenje fotografija se obe kamere istovremeno. To smo već videli na prošlogodišnjoj Nokiji 8.

Tu je i mogućnost prenosa uživo na YouTube i Facebook, kao i snimanje videa u 4K rezoluciji - uz slowmotion snimanje u 480p i timelapse. Prednja kamera Nokije 6.1 veličine je 8MP i fiksnog je fokusa. U direktnom poređenju sa prednjom kamerom stare Nokije 6 nema gotovo nikakvih razlika kako po pitanju kvaliteta tako i po pitanju oštrine, odnosno fotografije sa prednje kamere i dalje su prosečnog kvalitetna. Tu je i davno višena mogućnost da ekran može da služi kao blic prilikom fotografisanja.

Osim "Pro" moda pri fotografisanju, novitet na Nokiji 6.1 je OZO Audio snimanje zvuka tokom snimanja videa. Ako se sećate, Nokia OZO je Nokijina kamera za snimanje u virtuelnoj realnosti koja je bila prepoznatljiva po svojih 8 kamera, 8 mikrofona i ceni od 50.000 evra. Iako je Nokia odustala od razvoja same kamere, tehnologiju snimanje "sferičnog" zvuka kojeg su usavršili, patentirali su i licenciraju kao OZO Audio zainteresovanim klijentima.

Nokia 6.1 za snimanje zvuka koristi 2 mikrofona, dok Nokia 7 plus i 8 Sirocco imaju i treći mikrofon.



Što se tiče kvaliteta, u automatskom načinu one su gotovo odlične u dobrim uslovima osvetljenja. Imaju realne boje, dobar kontrast i jačinu. Pri jakoj svetlosti može se desiti da budu malo spaljene od svetlosti. Pri smanjenju osvetljenja povećava se šum i smanjuje količina detalja, što je i očekivano za ovaj srednji cenovni rang.

Možda jedini problem kod fotografisanja i kod snimanja videa je nemogućnost zaključavanja fokusa. U automatskom načinu rada ako želite da fokusirate neki predmet njega tapnete na ekranu i Nokia 6.1 ga fokusira nekih 5 sekundi i onda se vrati fokusiranju centralnog dela slike. Pri fotografisanju to je moguće izbeći ručno nameštajući fokus u Pro načinu rada, ali pri snimanju videa jedino rešenje je pomeranje telefona.

Nokia 6.1 snima odlične videe, kvalitet videa je u FullHD rezoluciji i očekivano je dobar, a kvalitetan zvuk upotpunjuje ukupan doživljaj. HMD je ovde ubacio i stabilizaciju koja je primetna tokom snimanja videa, mada se to ne spominje. Video u 4K rezoliciji obiluje detaljima i bojama, ali je tu primetan nedostatak stabilizacije slike.

Ako bi poredili sa prošlogodišnjim modelom, nova Nokia 6 (2018), odnosno Nokia 6.1 pravi bolje fotografije i videe. Uopšteno je reč o solidnoj kameri, koja će dati dobre fotografije za deljenje putem društvenih mreža. Uz Pro način rada i mnogo dodatne opcije moguće je napraviti kvalitetan sadržaj sa Nokijom 6.1, ali uz veći uloženi napor. Ako vam je kamera prioritet i nemate vremena da ručno podešavate, možda je bolje da u obzir uzmete Nokiju 7 Plus.



Baterija

Nova Nokia 6.1 donosi identičan kapacitet baterije kao prethodnik - 3000 mAh, ali zahvaljujući efikasnijem procesoru Nokia 6.1 može se pohvaliti boljom autonomijom od prethodnika. Zavisno od načina korišćenja, na kraju radnog dana na Nokiji 6.1 trebalo bi vam ostati između 15% i 30% baterije, što možemo svrstati malo iznad prosečne jednodnevne autonomije.

Zahvaljujući brzom punjenju, i ako zaboravite uređaj staviti navečer na punjač, ujutro ćete ga brzo napuniti da vam može izdržati do kraja radnog dana.

Nokia 6.1 napuni 50% bateriju kapaciteta 3000mAh u 30 minuta, dok se preostalih 50% kapaciteta puni oko 45 minuta.

Utisak

Ovogodišnja Nokia 6.1 je praktično u svim segmentima bolja od prethodnika. Nokia je zadržala sjajno alumijumsko kućište koje je dodatno sređeno i ulepšano akcentnim bojama.

Moćan hardver, brzo punjenje, Bluetooth 5.0 i kamera bogata opcijama sa OZO Audio snimanjem zvuka, uz naravno uvek svež i čist Android predstavljaja veliku konkurenciju ostalim proizvođačima na tržištu.



Cena na globalnom nivou jeste malo veća u odnosu na prošlogogodišnji model, kada se pojavio na tržištu, ali je kod nas svega nekih 20-ak evra. Stara Nokia 6 je sada uglavnom na dodatnom popustu, tako da ukoliko vam ova unapređenja nisu toliko bitna, možete se odlučiti i za nju, ali svakako smatramo da je nova dosta bolja i da bi trebali da razmislite o ulaganju u najnoviji model.

Sve što jednom prosečnom korisniku treba, Nokia 6.1 nudi po prihvatljivoj ceni i svakako moramo reći da se radi o trenutnom best buy uređaju.

Uređaj na test ustupila: Nokia

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Imam proslogodisnju Nokiju 6 i odlican je za malo para, verujem da je ovaj jos bolji ali ne treba mi jer mi stari ekstra radi, za svaku preporuku


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.