Recenzija: Nokia 7 plus


Nokia je za ovu godinu pripremila zaista gomilu zanimljivih uređaja, a jedan od njih je svakako model 7 plus, koji donosi možda najviše u srednjoj klasi od svih proizvođača.

Neki veći telefon iz Nokije videli smo pre više od 4 godine, a sada ne samo što dobijamo veliki uređaj dijagonale od 6 inča, već je on u novom 18:9 odnosu stranica.

Kao što smo rekli, Nokia 7 plus je jedan od najboljih, ako ne i najbolji uređaj iz srednjeg cenovnog ranga, koji su mnogi željno iščekivali. Koje su to prednosti ovog uređaja, a šta smo ipak zamerili saznajte u nastavku...

Specifikacija
- Ekran: 6″ IPS LCD, HD+ (2160 x 1080, 18:9)
- SoC: Qualcomm Snapdragon 660
- RAM: 4 GB
- Interna memorija: 64 GB
- Povezivanje: WiFi a/b/g/n/ac, LTE, VoLTE, Wi-Fi, Bluetooth 5.0, NFC, USB-C
- Kamera: 12 MP 1.4µm f/1.75 2PD ZEISS optika, 13 MP 1.0 µm f/2.6 ZEISS
- Prednja kamera: 16 MP, f/2.0 Zeiss optika
- Baterija: 3800 mAh
- Operativni sistem: Android 8.1 Oreo

Plus
- Dizajn i kvalitet izrade
- Performanse
- Natprosečno trajanje baterije
- Android One
- Kamera
- Maskica u prodajnom paketu

Minus
- Poleđina je magnet za otiske prstiju

Dizajn i kućište

Iako Nokia 7 plus ima ekran od čak 6 inča, ona uopšte ne izgleda ogromno. Okvir iznad i ispod ekrana jeste nešto izraženiji nego recimo na Galaxy-ju S9, ali ako uzmemo da je ovo model iz srednjeg cenovnog ranga, dok je S9 flagship, ovo se apsolutno ne može zameriti. Štaviše, i dobro je da ima malo prostora jer se uređajem lakše rukuje, ali nam je krivo što nije bolje iskorišćen, odnosno sigurni smo da su mogle da se na dno ubace kapacitivne tipke umesto softverskih.

Kućište je izrađeno od aluminijuma i debelo je 8 mm, bez grbe za kameru. Zbog aluminijumskog kućišta, telefon nije moguće puniti bežično, ali ovde postoji jedan trik. Poleđina je prekrivena sa 6 slojeva keramike koji uklanjaju hladnoću aliminijuma i daju toplotu polikarbonata. Kada držite telefon u ruci, čak ćete i imati utisak da je poleđina plastična. S obzirom da je je poleđina telefona matirana, prilično je i klizava pa će silikonska maska koju dobijate besplatno u prodajnom paketu itekako dobro doći.

Možda jedina mana keramičke pozadine je skupljanje otisaka prstiju, ali Nokiji 7 plus daje otmen izgled, posebno u crnoj boji kućišta koja je dodatno naglašena elementima u bakrenoj boji. Kontrast crnoj boji kućišta daje bakreno obojena ivica, ravne bočne stranice uređaja kao i detalji na poleđini, odnosno okvir kamere, skenera otiska prsta i Nokia logo.



Uređaj ima 183 grama i nije najteži u svojoj klasi, ali odlična stvar je što je masa jako dobro i ravnomerno raspoređena. Poveća masa će dobro doći kao dodatna stabilizacija prilikom snimanja fotografija ili videa. Većoj stabilnosti doprinose i ravne bočne strane za koje je uređaj lako držati. Pomalo oštar prelaz sa aluminija na keramički sloj vam se u početku možda neće svideti, ali kasnije ćete primetiti da u kombinaciji sa ravnim stranama pomaže u sigurnijem držanju uređaja pogotovo kada je zadnja strana klizava.

Nokia 7 plus je ergonomski jako dobro odrađena, a tome doprinose zaobljene ivice kućišta pa ju je prijatno držati u ruci. Cela prednja strana kao i staklo kamere su prekriveni provereno dobrim Gorila Glass 3 staklom. Ova klasa stakla se pokazala boljom od četvrte generacije pa nemojte misliti da je uređaj stoga manje vredan.

Spomenimo još da su tipke za kontrolu glasnoće, kao i tipka za uključivanje jako dobro izrađene, imaju lepo definisan i jasan hod i ne šuškaju.

Ekran

Nokia je konačno pod svojim brendom vratila 6-inčni ekran nakon više od četiri godine. Sigurno se sećate Nokia Lumia 1520 modela koji je imao jedan od najboljih ekrana u tom vremenu. Ekran na Nokiji 7 plus nije ništa lošiji od njega, čak naprotiv, vidljivo je i bolji.

Dosta je vidljiv na dnevnom svetlu, a ni direktno jako sunce mu neće smanjiti vidljivost. Nokia je koristila IPS LCD ekran koji ima dobar prikaz boja. Naravno, ne može da se meri sa AMOLED ekranima, ali vas sigurno neće razočarati.

Još jedna mana LCD ekrana je što nema podršku za "Glance", ali je Google tu doskočio sa Ambient ekranom koji takođe prikazuje obaveštenja kada stignu, i to kad uređaj podignete sa stola ili ga izvadite iz džepa. Iako su ivice smanjene, ekran zauzima 77% površine. Međutim, ivice iznad i ispod ekrana će dobro doći prilikom gledanja serija ili čak filmova na njemu jer ćete imati za šta da držite uređaj.



Mnogi Nokia fanovi su toliko dugo čekali na 18:9 odnos ekrana, i Nokia 7 plus ga napokon donosi. Zbog toga uređaj izgleda malo duže, malo je veći od prve Nokije 6 i nije duguljast kao Galaxy S9. Dobra stvar je što sada možete podeliti ekran na pola i ta polovina prikazane aplikacije s obzirom na 18:9 odnos će biti iskoristiva. Na Android-u 8 je moguće postavljati aplikacije na trećine pa jedna može biti veća, npr. Browser, a druga manja npr. WhatsApp.

Hardver i performanse

Nokia 7 plus stiže sa osmojezgrenim (4x2.2 GHz Kryo 260 and 4x1.8 GHz Kryo 260) Snapdragon 660 procesorom potpomognutim Adreno 512 grafičkim procesorom, koji se pokazao kao brz, efikasan i štedljiv. Interfejs je fluidan, aplikacije se instaliraju brzo, a obrađivanje fotografija na Snapseed aplikaciji takođe leti, posebno snimanje obrađenih fotografija. Osim procesora, brzina je rezultat i 4GB DDR4 RAM-a. Znamo da je Snapdragon 845 brži, ali 7 plus sa 660 vas neće razočarati.

Nokia 7 plus je opremljena većinom senzora, ali barometar nije uključen. Doduše, nije ni FM radio, ali imate mnoge aplikacije koje će vam omogućiti slušanje radija preko interneta. Nokia 7 plus nema ni LED svetlo za obaveštenja, ali smatramo da ovo nije neophodno s obzirom da će vas Ambijent Screen ionako obavestiti o pristiglim porukama koje možete aktivirati i sa zaključanog ekrana. Interna memorija ima čak 64 GB, što smatramo da je minimum za ovu godinu što se tiče flagshipa, pa iznenađuje da imamo čak i ovde u srednjem cenovnom rangu - u prevodu, očekivali smo da će škrtariti, odnosno da će nas zakinuti na nečem, ali nisu.

Povezivanje

Uređaj kvalitetno hvata signal, bilo mrežni, ili WiFi što će biti dobro za ostvarivanje kvalitetne data mreže. Bluetooth povezivanje sa vašim radiom u autu ili Bluetooth zvučnikom je takođe kvalitetno pa je slušanje muzike ili ostvarivanje poziva u automobilu bez ikakvih smetnji. Dobra stvar je što je Nokia koristila Bluetooth 5.0, pa je prenos muzike kvalitetan, a i potrošnja baterije svedena na minimum. Nokia 7 plus ima i NFC kojeg možete koristiti za brzo povezivanje sa Bluetooth zvučnicima, ili pak za Google Pay.

Spoljni zvučnik je prilično glasan i kvalitetan. Iako slušanje muzike na njemu deluje pomalo čudno u najmanju ruku, može vam pružiti dobar raspon zvukova, od niskih do visokih. Ipak su klasično srednji tonovi najdominantniji što je i dobro s obzirom da ćete ga koristiti najčešće za pričanje.

Tu je i USB-C, doduše, protokol je 2.0 pa prenos podataka nije najbrži, ali je dovoljno brz da ubacivanje muzike ne bude sporo. Nokia 7 plus je srećom zadržala i 3,5 mm audio jack koji se smestio na gornjoj ivici.

Testni model nam je došao u dual SIM verziji, ali drugi SIM je hibridni što znači da ako želite možete koristiti dve nano SIM kartice, ili pak možete dodatno proširiti internu memoriju do 256 GB microSD karticom.

Softver

Što se tiče Softvera, Nokia 7 plus dolazi saidentičnim softverom kao i Nokia 6.1. U pitanju je čisti Android Oreo, sa izmenom aplikacije za kameru, što se pokazalo kao odlično rešenje.

Sigurno znate da ne volimo uređaje sa nadogradnjama interfejsa koje prave proizvođači, posebno kada se radi o jeftinijim uređajima. Nokia 6.1, zajedno sa Nokijom 7 plus i 8 Sorroco dolazi sa čistim Android-om i deo su pograma Android One, što znači da će uređaj primati nadogradnje Android operativnog sistema najmanje sedeće dve godine, a bezbednosne zakrpe najmanje sledeće 3 godine. Isto tako, na Nokiji 7 plus možete koristiti neograničeno skladištenje fotografija u Google-ovom oblaku, a HMD je već potvrdio da kada Android P bude dostupan, sve nove Nokije će ga dobiti.

Android One je očišćen od svih skinova, bloatwarea i personalizacije ekrana od strane proizvođača. Fokus mu je na performansama i jednostavnom korišćenju. Sve one nepotrebne stvari iz nadogradnji interfejsa su izbačene, ali su s time otišle i neke korisne na koje smo navikli na drugim telefonima, no ipak, kada Google proceni da su korisne, verovatno će ih ubaciti i u ovaj, čisti Android.

Na svakom korisniku je da odluči kakvav interfejs mu odgovora, a sa Android One uređajem u najgorem slučaju možete preuzeti neki od dostupnih Launchera iz Play Prodavnice, ako želite i redovne nadogradnja i interfejs bogatiji opcijama.

U svakom slučaju, ono što je najbitnije, tu su redovne nadogradnje, kako sistemske tako i one bezbednosne.

Od funkcija, na Nokiji 7 plus treba istaknuti "Noćno svetlo", koje pomaže pri korišćenju ekrana pre spavanja, već spomenutih funkcija vezanih za ekran (ambijentalni ekran, dvostruko tapkanje za buđenje ekrana), gest za pokretanje kamere dvostrukim pritiskom tipke za otključavanje te gest za spuštanje notifikacija potezom na senzor otiska prsta.



Uređaj dolazi sa 24 predinstalirane aplikacije, od kojih su dve HMD-ove: Nokia Support (Podrška) i aplikacija za kameru. O aplikaciji za kameru biće reč nešto kasnije, a Nokia Support je izuzetno koristan alat koji osim provere garancije, razgovora sa korisničkom službom i lociranja najbližeg servisa, nudi i pregled nekih parametara uređaja poput zdravlja baterije, jačine signala, zauzeća radne memorije, temperature uređaja i slično.

Android 8.1 Oreo se na Nokiji 7 plus tokom testiranja ponašao odlično, bez ikakvih zastajkivanja, što je i očekivano s obzirom na kvalitetan hardver.

Kamera

Sa kamerom na Nokia 8 smartphoneu prošle godine, Nokia je pokazala da ozbiljno cilja na kvalitet fotografija i videa. Doduše, tada je softver bio dosta lošiji i uskraćen za mnoge funkcije, tako da bi sada trebali da imamo bolju situaciju. I imamo je, Nokia je za 7 plus koristila ZEISS optiku postavljenu iznad sva tri senzora, ali zadnje dve kamere su većeg otvora blende i senzor im ima veće piksele (barem gornji) što daje bolje rezultate u odnosu na Nokiju 8.

Glavna kamera Nokije 7 plus se sastoji od jedne sa velikim otvorom blende (Samsung-ov 12 MP senzor, F/1.75) i velikim pikselima (1,4 µm) što će doprineti boljim fotografijama u uslovima slabijeg osvetljenja. Donja kamera ima telefoto sočivo koje optički poveća ukupnu sliku za 2X. Ispod je takođe Samsung-ov senzor od 13MP sa pikselima od 1 µm, ali je otvor blende manju f/2,6. Obe slike su digitalno stabilizovane uz pomoć žiroskopa.

Dnevne fotografije su poprilično oštre, prikaz boja realan, dinamički raspon dobar, ali se obavezno morate setiti fokusirati željeni objekt jer automatski fokus često ne bude baš najbolji. Iz nekog razloga, softver kamere ne drži dugo fokus pa vam često brze, instant fotografije znaju ispasti mutne. Dnevne fotografije vas definitivno neće razočarati, a 7 plus se pokazala izvrsna za fotografisanje portreta, objekata životinja i raznog bilja.

Noćne fotografije znaju malo da pate od istog problema sa fokusiranjem, ali kad odradite ponovno fokusiranje rezultat je dobar. Ima tu malo šuma, i oštrina bi mogla da bude bolja, ali to su više detalji koji se mogu doraditi nadogradnjama. Naravno, sve fotografije možete dodatno obraditi u Snapseed aplikaciji gde se navedene mane lako ispravljaju.



Nokia 7 plus, odnosno sve Nokie sa ZEISS logom napokon su dobile PRO dodatak kamera aplikacije gde možete ručno postavljati vrstu bele boje, ISO, fokus, brzinu okidanja ili ekspoziciju. Ista opcija se može koristiti i sa prednjom kamerom, ali tu onda nema ručnog nameštanja fokusa. Problem je što ISO trenutno možete namestiti do 3200, ekspoziciju do ±2, ali povećavanjem ili smanjivanjem za pola stepena, a kamera tu ne reaguje u realnom vremenu. Interfejs Pro kamere je jednak onom iz Lumia uređaja, i pokreće se na isti način pa će to biti poznato svima koji pređu s Lumia na ovaj uređaj.

Uređaj donosi i Live Bokeh funkciju koja će vam dati mogućnost naknadnog određivanja fokusa na pozadinu ili objekt u blizini.

Video snimljen Nokijom 7 plus je izvrstan. Najveća rezolucija snimanja je 4K a snimak je kristalno čist, prikaz boja realan, a ono po čemu se video ističe je i kristalno čisto snimljen zvuk. Nokia je koristila svoju OZO Audio tehnologiju koja može snimati usmereno zvuk u 360 stepeni koristeći sva tri mikrofona na uređaju. Kad kažemo usmereno, možete sami nameštati za vreme snimanja videa u kojem smeru želite da se zvuk snima, ispred, pozadi ili okolo uređaja.

Moguće je snimati video i u Bothie modu (sa prednjom i zadnjom kamerom u isto vreme), a zanimljivo je da se Slow Motion video snima u HD+ kvalitetu. Kamera aplikacija omogućava snimanje videa uživo za YouTube ili Facebook što pokrećete direktno iz menija. EIS stabilizacija se nije pokazala kao odlična, a obzirom da Google Pixel uređaji s njom čine čuda, bilo bi dobro da Nokia primeni istu tehnologiju stabilizovanja videa. Pro opcija nije dostupna za snimanje videa, što smatramo da je prava šteta i nadamo se da će biti ispravljeno.

Spomenimo ovde i prednju kameru koja je napokon odlična zahvaljujući 16 MP senzoru koja snima u širokom uglu. Fotografije se snimaju na način da se koriste 4 piksela kao jedan pa su one visokog kvaliteta, ali je otvor blende tek f/2.0, što znači da ima prostora za napredak u sledećim modelima. Moguće je snimati i 1080p video, a kamera je pritom digitalno stabilizovana uz pomoć žiroskopa. Jedina mana je što prednja kamera nema mogućnost ručnog fokusiranja objekta, ali to nije ništa čudno jer je ona uglavnom potrebna za snimanje selfija i video pozive. Video snimljen sa njom se također snima usmereno zahvaljujući OZO Audio tehnologiji. Za razliku od glavne kamere, Slow motion video sa prednjom nije moguće snimiti, ali zato Time Laps jeste.



Baterija

Pored velikog ekrana i dobre kamere, baterija je možda i najveća prednost koju 7 plus ostvaruje nad uređajima iste klase. Njen kapacitet od 3800 mAh će vam osigurati autonomiju od jednog punog dana, i taj dan ćete završiti sa 30-ak % kapaciteta.

Ako ste umereni korisnik, dakle malo mailova, malo surfovanja, desetak poziva, nekoliko fotografija i malo igrica, baterija će potrajati i dva dana bez ikakvih problema.

Jasno je da trenutno postoje uređaji kojima baterija traje i duže, ali je na ovom uređaju trajanje baterije nesvakidašnja pojava. Ako ste zahtevniji korisnik, uređaj ćete morati da punite svako veće, a kako podržava brzo punjenje, baterija će se za pola sata napuniti do 50% kapaciteta.

Utisak

Nokia 7 plus je odlična kombinacija čvrstog i kvalitetno izrađenog hardvera lepog industrijskog dizajna karakterističnog za Nokiju. Ako ćete gledati sve njene komponente, uvek možete pronaći uređaj jačih specifikacija, ali sa 7 plus dobijate najviše za uložen novac.

Uređaj je mamac za poglede, Snapdragon 660 u paru sa 4GB DDR RAMa i 64 GB interne memorije ga čini brzim i sa dovoljno memorije za pravljenje mnoštva fotografija sposobnom dvostrukom kamerom. Video će uvek imati odličan zvuk zahvaljujući Nokia OZO Audio tehnologiji preuzetoj od Nokijine OZO VR kamere, a baterija koja će vam trajati preko jednog dana je nešto što ovaj uređaj izdvaja.



Nokia 7 plus nije savršen uređaj, ima uvek mesta za poboljšanja i to najpre u segmentu kamere, odnosno kamera aplikacije i algoritama koji ih obrađuju. Poboljšanja bi trebala doći i za PRO opciju kamere, a bilo bi pametno uvrstiti i portretni način snimanja fotografija.

Ipak, ako uzmemo sve činioce u obzir, moramo zaključiti da je Nokia 7 plus apsolutni best buy u svom cenovnom rangu, posebno ako želite čist softver, redovne nadogradnje kako one bezbednosne, tako i nadogradnje sistema na nove verzije, s obzirom da se radi o Android One uređaju.



Cena u zvaničnoj slobodnoj prodaji je oko 45.000, ali kao što znate, može da se nađe i za manje para. Ako više volite kupovinu kod operatera, dostupna je u mts-u i Telenoru, ovaj treći ionako ne valja (op. a.).

Nokia 7 plus je definitivno jedan od telefona koji zaslužuje vašu maksimalnu pažnju ukoliko ciljate na kvalitetni uređaj iz srednjeg cenovnog ranga.

Uređaj na test ustupila: Nokia

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    "...dostupna je u mts-u i Telenoru, ovaj treći ionako ne valja (op. a.)."

    Izuzetno profesionalno s Vaše strane, nema šta. Na stranu što je to tačno, ali, mislim stvarno...


  2. Mihajlo kaže,

    Jedan od trenutno najboljih telefona za te pare, iskreno


  3. Kao što možete da primetite recenzija je maksimalno objektivna i profesionalna. Deo za operatere na kraju je subjektivan i napisano je da je to opaska autora. A još ako smatrate da je tačno, ne vidim problem :)


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.