Google vas prati i ako isključite istoriju lokacija


Novinari Associated Press-a detaljno su istražili koje podatke o lokacijama korisnika, kada i na koji način Google može da prikuplja, i pritom su otkrili nešto prilično uznemirujuće – Google može da sazna vašu lokaciju iako ste isključili (neke) njegove lokacione usluge.

Do traga za ovu priču istraživači su došli preko jedne studentice sa universitetu Berkeley koja je otkrila da joj je njen Android telefon tražio da oceni svoje iskustvo prodavnicom koju je nedavno posetila, iako je znala da joj je opcija "Location History" na telefonu isključena. Zapitala se potom kako je moguće da Google zna gde je bila, te je zaključila kako ju je telefon "pratio" u pozadini.

Istraga spomenutih novinara pokazala je kako Google nije sasvim iskren u poruci u kojoj napominje da isključivanjem istorije lokacija ne skladišti mesta koja korisnik telefona posećuje. Naime, neke njegove aplikacije beleže i skladište lokaciju korisnika bez da ga o tome obaveste. Glavni sumnjivac je aplikacija Google Maps, bilo na iOS-u ili Android-u, koja prilikom otvaranja ili pretraživanja automatski skladišti zabeleženu lokaciju korisnika, te je stavlja uz njegov nalog.

Iz Google-a su AP-u odgovorili kako "postoji više načina na koje Google može da koristi lokaciju korisnika da bi poboljšao iskustvo korišćenja, što uključuje: istoriju lokacija, web i app aktivnosti, te lokacione usluge na samom uređaju". Dodaju kako uz svaku uslugu daju i detaljne opise korišćenja lokacija kao i mogućnost isključivanja istih, te brisanje istorijskih podataka o lokacijama.

"Web and App Activity", po defaultu uključena opcija beleženja aktivnosti korisnika, tako postaje glavni "krivac" za neželjeno praćenje korisnika. Umesto u "Location History", ona skladišti podatke u sekciju računa nazvanu "My Activity", ali svejedno i tamo beleži podatke sa GPS-a.

Stoga, kako bi se u potpunosti zaštitili od Google-ovog beleženja vaše lokacije potrebno je osim "Location History" isključiti i opciju "Web and App Activity" kako bi se sprečilo bilo kakvo skladištenje istorije mesta koja posećujete – pokazala je istraga.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.