Sud dozvolio hakeru plaćanje kaucije kriptovalutom


Osumnjičeni za kaznena dela u SAD-u od sada će se moći braniti sa slobode ukoliko uplate kauciju kriptovalutama poput Bitcoin-a. To će biti moguće zahvaljujući odluci okružnog suda San Francisca, koji je doneo odluku da haker Martin Marsich tokom postupka koji se vodi protiv njega može da boravi u svojoj kući ukoliko plati kauciju u visini od 750.000 dolara u kriptovaluti.

Marsich, inače talijanski i srpski državljanin sa boravištem u Udinama, uhapšen je pod optužbom da je hakovao velikog distributera video igara Electronic Arts i pristupio nalozima 25.000 korisnika tokom boravka u međunarodnoj vazdušnoj luci San Francisca.

Putem tih naloga kupovao je FIFA video igre u digitalnom formatu koje je potom prebacivao na druge naloge, a zatim ih prodavao na crnom tržištu, čime je zaradio oko 324.000 dolara. Ukoliko bude proglašen krivim, preti mu kazna do 5 godina zatvora. To ne znači da će mu sud nakon plaćanja kaucije dozvoliti povratak u Italiju (ili Srbiju), već će do kraja suđenja morati da boravi isključivo u San Franciscu i to pod nadzorom.

Ovo je prvi slučaj u kojem je federalni sud dozvolio plaćanje kaucije kriptovalutama, što znači da bi to moglo da postane presedan koji će omogućiti svim kriminalcima u SAD-u da kaucije plaćaju iz svojeg digitalnog novčanika sa virtualnim novcem.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.