Na 1% računa u svetu nalazi se oko 55% ukupne količine izrudarenih bitcoina


Diar, stručni nedeljni časopis koji se bavi digitalnim valutama, imovinom, te plaćanjima i regulativom ovog sektora, objavio je analizu nejednakosti koja je prisutna u svetu bitcoina. Tokom ove godine vrednost ove kriptovalute značajno je pala, i u blagom silaznom trendu već se nekoliko meseci kreće između 6 i 7 hiljada dolara. Ali, to nije uzburkalo duhove na tržištu.

Naime, Diar-ova analiza je pokazala kako je na manje od 1% walleta u svetu uskladišteno oko 55% ukupne količine izrudarenih bitcoina. Ovi veliki kripto-bogataši zajedno su "teški" preko 100 milijardi američkih dolara u bitcoinu, a zanimljivo, njih 42% nije prodalo niti centa (ili bolje rečeno satoshija) tokom najvećeg rasta cene u decembru prošle godine. Naprotiv, 27% ovih velikih računa samo je nastavilo da kupuje bitcoine i dodaje ih na svoj saldo.

Više od polovine ukupne mase bitcoina kontrolišu tako računi "teži" od 200 bitcoina, što po sadašnjoj vrednosti iznosi 1,26 miliona dolara. Na računima na kojima se nalazi više od 10 bitcoina (preko 60 hiljada dolara) u svetu je skladišteno čak 87% svih bitcoina.

Osim kripto-milionera, vrlo je verovatno da deo ovih računa predstavlja rezerve raznih menjačnica. Najvećih pet kripto-berzi na svetu trenutno drži oko 3,8% svih bitcoina, odnosno oko 4,2 milijardi dolara vrednosti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.