Proizvođači telefona će plaćati Google-u od 2 do 40 dolara po uređaju prodatom u EU


Prošle nedelje je Google objavio kako će, primoran evropskom regulativom i nedavnom kaznom, promeniti način saradnje sa proizvođačima telefona koji svoje uređaje prodaju na tržištima EU.

Najveća promena odnosiće se upravo na segment zbog kojeg je kompanija i kažnjena – zajedničke distribucije sopstvenih aplikacija unutar Android OS-a. Najavljene promene uključuju razdvajanje aplikacija u pakete te naplatu tih paketa proizvođačima telefona, a The Verge sada saznaje i kolike bi spomenute naknade trebale da budu.

Prema internim dokumentima Google bi za svaki telefon sa Android-om plasiran na tržište EU, a ako su na njemu Google-ove aplikacije, trebao uprihoditi od 2,5 pa sve do 40 dolara. Naknadu će plaćati proizvođači telefona (posledično verovatno i krajnji kupci), a ona će varirati od države do države. Takođe, telefoni više klase (zanimljivo, sortirani prema gustoći piksela na ekranu) za sobom će vući više troškove. Tako će najveću naknadu Google ubirati od, na primer, telefona gustoće piksela preko 500 ppi prodatog na tržištu Velike Britanije, Švedske, Nemačke, Norveške ili Holandije.

Najniža naknada iznosiće 2,5 dolara, dok će u proseku po svakom uređaju prodatom u EU proizvođači Google-u plaćati oko 20 dolara. Na izbor će svi imati više opcija, ali ako odluče na uređajima isporučivati i Google-ov browser Chrome i pripadajuću pretragu, onda će naknade biti manje. Standardni paket aplikacija, uključujući i gotovo neizbežni Google Play Store, biće nešto skuplji ako sa sobom ne nosi i Chrome i pretragu, od kojih Google najviše zarađuje.

Dodatno, proizvođače će Google "motivisati" na saradnju tako što će onima koji Chrome ne postave u "dock" za aplikacije ukinuti deljenje zarade od reklama. Novi cenovnik na snagu bi trebao da stupi 29. oktobra, ali bi se naplata trebala početi primenjivati tek na uređaje aktivirane počevši od 1. februara sledeće godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.