Bitcoin je od svog vrhunca pre godinu dana izgubio 84% vrednosti


Na jučerašnji dan, 17. decembra 2017. godine, najpoznatija kriptovaluta na svetu, Bitcoin, dosegnula je vrhunac na cenovnom planu. Tog dana je bitcoinom trgovano po cenama nadomak 20.000 dolara, a na nekim je menjačnicama cena i prešla taj nivo. Službeni podaci kažu kako je prosečna cena Bitcoin-a na taj dan prošle godine bila oko 19.800 američkih dolara.

To je bio vrhunac jednogodišnje bitcoin manije, špekulativnog balona, ili pak tržišne manipulacije – zavisno kako se gleda. Početkom 2017. godine Bitcoin je vredeo nešto manje od 1.000 dolara, krajem te godine cena je eksplodirala do gotovo 20 puta viših nivoa, ali onda je usledilo hlađenje. Danas, godinu dana nakon poslednjeg oborenog cenovnog rekorda, Bitcoin je u dugoročnom silaznom trendu.

Na menjačnicama mu je cijena oko 84% manja nego prije godinu dana, pa se bitcoinom sada trguje po cenama nešto manjima od 3.300 američkih dolara. Poslednji put ovako jeftin Bitcoin je bio u septembru 2017.

Ukupna tržišna kapitalizacija "digitalnog zlata" sada iznosi oko 57 milijardi dolara. Osim vrednosti Bitcoina u poslednjih mesec dana počela je značajno padati i potrošnja električne energije koja se za njegovo rudarenje koristi u svetu. Od vrhunca na oko 73 TWh ona je sada potonula na oko 43 TWh na godinu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.