Facebook je partnerima omogućavao čitanje privatnih poruka korisnika


Sećate li se kada je zadnji put prošlo 10-ak dana, a da se u to vreme Facebook nije morao izvlačiti iz nekog skandala? Ne sećamo se ni mi. Ovoga puta prošlo je tek nekoliko dana od poslednjeg velikog curenja privatnih fotografija kroz grešku u jednom od API-ja, a New York Times je objavio da se najveća društvena mreža na svetu uplela u još jedan problematičan "posao".

Privatne podatke korisnika su, naime, tretirali kao robu, te ih prodavali partnerima. To je trebalo omogućiti rast poslovanja i jednima i drugima, te, dakako, povećanje prihoda. Facebook je tako Microsoft-ovoj pretrazi Bing omogućio pristup popisima prijatelja gotovo svih korisnika Facebook-a bez njihovog pristanka. Osim toga Netflix-u i Spotify-u dali su pristup – pazite sad – privatnim porukama koje su korisnici razmenjivali sa prijateljima.

Amazon je imao pristup imenima korisnika i njihovim kontakt podacima, Yahoo je mogao da gleda objave vaših prijatelja, i tako dalje. Prilično šokantan izveštaj o ilegalnim deljenjima podataka podiglo je mnogo bure, a potkrepljeno je detaljnim istraživanjem novinara NYT-a, intervjuima s bivšim zaposlenima društvene mreže, te internim dokumentima iz same Zuckerbergove kompanije.



Iz Facebook-a su se brže-bolje prihvatili pisanja saopštenja kojim žele da "razjasne nekoliko stvari" vezanih uz partnere, ali sve što su time dobili je dodatan negativni imidž. U objavi na službenom blogu priznali su kako su partnerima čije su usluge integrisane sa Facebook-om zaista davali na raspolaganje brojne privatne podatke, kao i poruke korisnika. Brane se činjenicom da su korisnici na to bili upozoreni.

Sve ovo bilo je delom testiranja novih API-ja za integraciju raznih servisa i usluga, kažu. Program je u međuvremenu ugašen, a u Facebook-u traje revizija postojećeg stanja i dozvola za pristup koje i dalje mogu imati neki od partnera.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.