Hakovana hotelska grupacija Marriott, ukradeni podaci pola milijarde gostiju


Svi oni koji su od 2014. godine na ovamo odseli u nekom od hotela američke grupacije Marriott International, sada imaju razloga za zabrinutost – a takvih nije malo. Tokom velikog hakerskog napada za koji se saznalo pre neki dan ukradeni su podaci o čak 500 miliona korisnika usluga ove hotelske grupe, koja uključuje velika imena industrije kao što su Westin, Sheraton, Ritz-Carlton, Le Méridien, te još desetine drugih luksuznih brendova.

Hakeri su, prema prvim informacijama, uspeli da upadnu u bazu podataka za rezervacije lanca hotela Starwood u SAD-u. Nakon što su prve informacije o neautorizovanom upadu u sistem dobili početkom septembra, u Marriottu su pokrenuli istragu. Ona je pokazala kako su upadi trajali još od 2014. godine, a neko nepoznat je pokradene podatke čuvao u kriptovanom obliku. Nakon što su ih pre 10-ak dana stručnjaci dekriptovali otkrili su da je reč o podacima o spomenutih pola milijarde klijenata.



Oni uključuju imena, e-mail adrese, brojeve pasoša, datume rođenja, pol, kao i podatke o rezervacijama smeštaja. U nekim slučajevima pokradeni su i podaci o kreditnim karticama, koji mogu žrtvama da donesu značajnije probleme. Iako su isti bili zaštićeni AES-128 enkripcijom u Marriottu ne mogu da budu sigurni da im nisu ukradeni i ključevi za dekriptovanje.

Svi korisnici koji su zahvaćeni ovim hakovanjem biće obaviešteni putem e-maila u narednim danima, a dodatne informacije mogu da potraže na ovoj adresi, poručeno je iz kompanije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.