Kineski proizvođač telefona Gionee uklizao u bankrot


Još krajem prošlog meseca pisalo se kako Gionee klizi prema bankrotu. Kako je stigao prvi sneg, a s njime i prvi led na ulicama i ulicama tako je i Gionee na kraju otklizao u bankrot.

Kineski proizvođač pametnih telefona našao se u finansijskim problemima zbog velikih dugova prema dobavljačima. Svoj doprinos na putu prema bankrotu dao je i prvi čovek kompanije Liu Lirong koji je kompanijin novac trošio u privatne svrhe, najvećim delom na kockanje. Liu Lirong je tako mesečno znao da potroši i do 30 miliona američkih dolara.

Prema kineskim izvorima Lirong je do sada u kineskim kockarnicama izgubio oko 144 miliona američkih dolara, što je na kraju i doprinelo tome da Gionee na dan 31. avgusta 2018. godine duguje oko 3 milijarde američkih dolara. Pola od navedenog iznosa potražuju banke, a ostatak 648 drugih poverilaca. Izvori navode kako Gionee ove godine usled novčanih problema nije platio ni dobavljače ni reklamne agencije.

Liu Lirong je ranije tvrdio kako je Gionee u razdoblju od 2013. do 2015. mesečno gubio oko 14,4 miliona dolara te kako su se u zadnje dve godine gubitci udvostručili. Time smo došli i do gubitaka od 30 milijuna američkih dolara na mesečnoj bazi, što je taman onoliko koliko je Lirong trošio u privatne svrhe.

U kineskim medijima proširilo se i par teorija o tome kako se Gionee našao u finansijskim problemima. Jedna od zanimljivijih je kako su kockarski dugovi fiktivni te da je Lirong zapravo putem kineskih kockarnica pokušao da opere novac i izvuče ga izvan Kine.

U prilog toj tvrdnji išao bi navod kineskih medija kako je Lirong u samo jednoj igri izgubio 700 miliona američkih dolara. Ima li u tome kakve istine ili su u pitanju najobičniji tračevi saznaćemo u narednim mesecima kada počnu da isplivavaju do sada nepoznate stvari oko kompanije i njenog osnivača Liu Lironga.

Inače, još uvek postoji mogućnost da se umesto klasičnog bankrota sprovede reorganizacija kompanije. Naime, prošle nedelje Gionee je zaposlio savetnika za reorganizaciju. Liu Lirong smatra kako bi se u tom slučaju Gionee oporavio u roku od 3 do 5 godina.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.