Trump želi da Huawei i ZTE ukloni iz Amerike?


Predsednik SAD-a Donald Trump razmatra mogućnost da već početkom januara donese uredbu kojom bi iz bezbednosnih razloga sprečio američke kompanije da koriste telekomunikacionu opremu kineskih kompanija Huawei i ZTE.

To bi bio novi potez Trumpove vlade da ukloni Huawei i ZTE, dve najveće kineske kompanije za mrežnu opremu, sa američkog tržišta. Američka vlast smatra da te dve kompanije rade po nalogu kineskih vlasti te da se njihova oprema možda koristi za špijuniranje.

Izvršna uredba, koja se razmatra više od osam meseci, mogla bi da bude sprovedena već u januaru i uputila bi Ministarstvo trgovine da zabrani američkim kompanijama da kupovinu od stranih proizvođača telekomunikacionu opremu koja predstavlja značajnu pretnju nacionalnoj bezbednosti, rekli su Reutersu izvori iz telekomunikacionog sektora i vlade.

Malo je verovatno da će se u uredbi direktno prozvati Huawei ili ZTE, rekao je jedan od izvora. Izvršna uredba bi se pozvala na zakon koji predsedniku daje ovlašćenja da reguliše trgovinu kao odgovor na vanrednu situaciju koja preti SAD-u.

Taj problem, kažu izvori, treba što pre rešiti jer su američki bežični operateri u potrazi za partnerima u procesu uvođenja nove generacije 5G bežične mreže.

Još u avgustu donet je zakon o obrambenoj politici kojim je američkoj vladi zabranjeno da koristiti opremu Huawei-ja i ZTE-a, a sada bi se to zabranilo i privatnim američkim kompanijama.

Huawei i ZTE nisu odgovorili na upit za komentarom. Obe kompanije su pre negirale tvrdnje da se njihovi proizvodi koriste za špijuniranje.

Ruralni operateri u SAD-u su među najvećim korisnicima Huaweija i ZTE-a i boje se da će izvršnom uredbom morati bez naknade ukloniti postojeću opremu proizvedenu u Kini. Industrijski predstavnici podeljeni su oko toga može li vlast zakonski prisiliti operatere da to učine.

I dok su velike bežične američke kompanije prekinule odnose sa Huawei-jem, mali ruralni operateri oslanjali su se na Huawei-jeve i ZTE prekidače i drugu opremu, jer je znatno jeftinija od opreme drugih proizvođača.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.