Nova hapšenja Huawei-jevih zaposlenih u Poljskoj


Nakon što je u Kanadi uhapšena Huawei-jeva šefica finansija Meng Wanzho zbog navodnog kršenja američkih sankcija Iranu, bilo je samo pitanje vremena kad će se američko-kineski trgovinski rat, odnosno sav folklor oko njega preseliti i na evropsko tlo.

Najnovija vest o hapšenju dolazi iz Poljske, gde je policija zadržala jednog kineskog i jednog poljskog državljanina. Obojica su zaposleni Huawei-ja, a zadržani su pod optužbom za špijunažu.

Ne treba posebno isticati da je Poljska jedan od najvernijih američkih saveznika u Evropi, zato nimalo ne začuđuje da se ovo hapšenje dogodilo upravo tamo, ali isto tako je jasno da se ovakve stvari mogu dogoditi bilo gde u svetu.

Amerikanci mnogim kineskim kompanijama prete sankcijama i potpunom zabranom pristupa njihovom tržištu, a trenutno im je cilj Huawei, kojeg optužuju za ugradnju špijunske opreme u svoje uređaje i infrastrukturu, zbog čega je ovaj dobrim delom već napustio američko tržište, a gradnja 5G mreža mu je bukvalno zabranjena.

U međuvremenu Amerikanci svoju doktrinu očito šire i na druge krajeve sveta, stoga je za očekivati novo zaoštravanje situacije. Sada je već prilično jasno da dve najveće ekonomije sveta neće prezati ni pred čim kako bi zaštitile svoje interese.

Treba reći i to da je mnogim američkom kompanijama odavno zabranjen pristup kineskom tržištu, s Google-om kao najboljim primerom, a ni Kinezi nisu ostali dužni Kanađanima, budući da su prošle nedelje zadržali 13 njihovih državljana.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.