Recenzija: Nokia 5.1 Plus


Najbolja stvar koju je HMD Global uradio prošle godine je potpisivanje čitave flote Android-a sa Google-ovim Android One programom. U našim recenzijama, ovo mu daje neposrednu prednost nad konkurencijom, jer vam garantuje tri godine bezbednosnih ažuriranja i dve godine softverskih ažuriranja.

HMD Global je nedavno predstavio novu budžetsku ponudu nazvanu Nokia 5.1 Plus. Nova Nokia 5.1 Plus ima nešto bolje specifikacije od Nokia 5.1 telefona, a HMD Global je napravio neke kompromise kako bi snizio cenu. Da li ste isplati? Vreme je da saznamo.

Specifikacije
- Ekran: 5.86 inches, IPS LCD, 720 x 1520 pixels, 19:9 odnos (~287 ppi gustoća)
- SoC: Mediatek MT6771 Helio P60 (12 nm)
- CPU: Octa-core (4x1.8 GHz Cortex-A73 & 4x1.8 GHz Cortex-A53)
- GPU: Mali-G72 MP3
- RAM: 3 GB
- Interna memorija: 32 GB, proširiva microSD karticama do 256 GB
- Povezivanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct, hotspot, FM radio, 2G, 3G, 4G
- Kamera: 13 MP, f/2.0, PDAF; 5 MP, senzor dubine
- Prednja kamera: 8 MP, f/2.2, 26mm (širokougaona)
- Baterija: 3060 mAh
- Operativni sistem: Android 8.1 Oreo

Plus
- Odličan dizajn i kvalitet kućišta
- Android One
- Dobro trajanje baterije
- Solidne performanse

Minus
- Samo HD+ ekran
- Brzo se zagreva u igrama
- Kamere su mogle da budu bolje


Dizajn i kućište

Prva stvar koja privuče vašu pažnju čim izvadite Nokia 5.1 Plus iz kutije je kako ona izgleda vrhunski. Visoki sjaj za celo kućište čini ga zadivljujućim i oseća se kao da je ovo telefon koji bi obično koštao više nego što zapravo jeste. Tu je i 2.5D zakrivljeno staklo na poleđini, što je retka pojava u ovom segmentu.

Sjajna završna obrada predstavlja ergonomski problem jer je Nokia 5.1 Plus prilično klizava. Imali smo nekoliko slučajeva kada je telefon skliznuo sa kauča i na pod, ali na sreću, nije pokupio nikakav trag. Izgleda prilično izdržljiv na taj način, iako Nokia 5.1 Plus ne koristi pojačano staklo. Ovaj telefon smo koristili oko dve nedelje i na ekranu nije bilo nikakvih ogrebotina, ali na duže staze bilo bi bolje da je prisutna neka zaštita ekrana.

Svi tasteri su postavljeni na desnoj strani i imaju dobar klik. Ovaj telefon takođe ima USB Type-C port, što je retkost u budžetskom segmentu. Fioka za SIM kartice je sa leve strane i sadrži slotove za dve nano SIM kartice. Dual 4G VoLTE je podržan. Interna memorija se takođe može proširiti, ali za to ćete morati da žrtvujete drugi SIM slot.



Nismo veliki obožavatelji dizajna zareznog ekrana. Malo je preširok i izgleda da stvoreni prostor nije optimalno iskorišćen jer nema obaveštenja. Granice su previše debele, što uključuje veliku bradu na dnu. Pozicija kamere na poleđini je gotovo identična onima drugih nedavnih telefona kompanije HMD Global. Senzor za otisak prsta se nalazi odmah ispod kamere i dobro radi, ali želimo da je nešto veći i istaknutiji.

Nokia 5.1 Plus se isporučuje sa uobičajenim dodacima, uključujući i slušalice. Nažalost, nema silikonskog kućišta, što bi bilo korisno s obzirom na klizavo telo telefona. Sve u svemu, HMD Global je uradio veoma dobar posao sa 5.1 Plus. Izgleda mnogo više nego što košta i lak je za rukovanje.

Zaista smo uživali u korišćenju uređaja Nokia 5.1 Plus kao primarnog uređaja tokom perioda testiranja. Dovoljno je kompaktan da se dobro uklopi u većinu džepova pantalona i izgleda stvarno dobro. Sjajna završna obrada veoma lako privlači otiske prstiju, ali na sreću, brzo se izvlače samo jednim brisanjem. Nažalost, klizavost se ne može popraviti, osim ako telefon ne stavite u fotrolu.

Ekran

Nokia 5.1 Plus donosi 5.86-inčni ekran sa 19:9 odnosom slike, ali rezolucija je samo HD + (720x1520). Ovo je jedna oblast u kojoj je HMD Global morao da napravi kompromise kako bi vam doneo ovako nisku cenu. Prikaz nije loš na bilo koji način. Boje su živopisne i snažne, nivo crne je dobar, a osvetljenost je više nego adekvatna za dobru čitljivost na suncu.

Nokia 5.1 Plus ima i veliki zub (notch). I sami znate da zub na vrhu baš i ne volimo, ali ovde je čak po defaultu sklonjen tako da ne bode oči. Ipak, notifikacije koje se prikazuju gore su smanjene, odnosno zbog velikog zuba prikazuje se svega jedna, a ukoliko ih ima više, prikazuje se i tačkica koja to simboliše.

Hardver i funkcije

Nokia 5.1 plus ima dobru unutrašnjost. Tu je i sposoban MediaTek Helio P60 octa-core SoC, što je korak više od Helio P18 u Nokia 5.1, i postavlja bolje rezultate u odnosu na većinu Snapdragon 636 baziranih telefona slične cene. U vreme ovog testa, postoji samo jedna varijanta sa 3GB RAM-a i 32GB memorije.

Dobijate Android 8.1 Oreo bez ikakvog bloatwarea. Postoji Google-ov paket aplikacija i aplikacija za podršku kompanije HMD Global za dobijanje pomoći u vezi sa bilo kojim karakteristikama telefona ili rezervisanje sastanka u servisnom centru. Postoje neke geste, kao što je mogućnost upotrebe senzora za otisak prsta kako bi se spustila traka obaveštenja, i dvaput pritisnite dugme za napajanje da biste pokrenuli aplikaciju kamere.

Nokia 5.1 Plus dobro obavlja opšte zadatke, kao što su navigacija, razgovor, ili korišćenje GPS u aplikacijama. Područije oko LED blica počinje da se brzo zagreva, kada uključite igru. Čak i najjednostavnije igrice podižu temperaturu. Međutim, vrućina se ne širi previše izvan tog područja, tako da dok se celo telo ne zagreje nakon 30 minuta PUBG-a, telefonom se može upravljati.

Softver

Nokia 5.1 Plus dolazi sa softverom Android Oreo direktno iz kutije, a kompanija garantuje da će biti nadograđen na dve nove verzije softvera. Android 9 Pie je nekim korisnicima već krenuo, nažalost, tokom testa nama još uvek nije stigao.

Nokia takođe obećava da će mesečne bezbednosne ispravke biti dostupne na telefonu tri godine od njenog puštanja, tako da će vam pružiti bezbrižnost da kupujete siguran telefon ako se odlučite za Nokia 5.1 Plus smartphone.

U pitanju je čist Android bez bilo kakvih dodataka i izmena proizvođača. To je i dobro jer uređaj nije zatrpan gomilom tema, skinova i loših nadogranji interfejsa koji bi ga samo dodatno usporili.

Ono što smo primetili, a što nam je zasmetalo jeste predugo podizanje sistema. Ovo nije prvi put da se to dešava na Nokia telefonima, štaviše, svaki model je patio od istog problema. Zašto je to tako, ne znamo, ali verujemo da će Nokia to rešiti.



Nokia nije dodavala svoje aplikacije, pa su tako osnovne aplikacije zapravo Google-ove - Chrome kao browser, Google Photos za fotografije, Google kalendar... To je odlično jer ne morate da vodite računa o ažuriranju, sve se atomatski ažurira sa Play Store-a. Tu je i Google tastatura, jedna od najboljih, a po mnogima i najbolja softverska tastatura. Ukoliko vam se ipak ne svidi, nova vas čeka na Play Store-u, izbor je jako velik.

Povezivanje

Ovaj telefon takođe podržava kategorije 4 LTE, dual-band Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2 i širok spektar GPS sistema uključujući BeiDou i Galileo. Tu je i FM radio i USB-OTG, ali ne i NFC.

Na dnu se nalazi jedan zvučnik koji je prilično glasan pri punoj jačini zvuka, ali njegovo pozicioniranje znači da ga je takođe lako blokirati dlanom kada igrate ili gledate bilo šta u landscape režimu. Slušalice iz paketa su jednostavne. Gumice za uši nisu nam stajale u ušima, a zvuk je bio tup i prazan. Tu je mikrofon za pozive, ali nema tastera za kontrolu reprodukcije muzike.

Kvalitet poziva i prijem signala su na visokom nivou, kao što se i očekuje.

Kamera

Primarni senzor od 13 megapiksela mogao bi da bude korak unazad u rezoluciji u poređenju sa kamerom Nokia 5.1, ali to zapravo nije tako. Tu je PDAF, objektiv sa otvorom f / 2.0 i drugi senzor dubine od 5 megapiksela. S obzirom na dovoljno svetla, senzor je snimio dobre detalje u snimcima pejzaža. Nažalost, nije uvek ispravna ekspozicija, čak i sa Auto HDR. Sa krupnim planovima, bilo je malo kašnjenja pri snimanju fotografija, koje su ponekad uzrokovale primetne duhove oko ivica objekata.



Sekundarna kamera sa senzorom dubine zadužena je za rad na detekciji ivica u portretnom režimu i pravi zamućenje koje izgleda veoma veštačko. Možete ga ponovo podesiti nakon snimanja, ali po našem iskustvu nije bilo mnogo toga što bi se moglo spasiti. Pri slabom osvetljenju, brzine fokusiranja su se spuštale i krajolici su najviše patili. Makroi su još uvek bili pristojni pod dobrim osvetljenjem.
Dodatne funkcije kamere uključuju maske koje se mogu zabavljati na licima ljudi, ali nema puno izbora. Režim lepote je podesiv i, srećom, ulepšavanje nije previše uznemirujuće. Postoje Dual i PIP režimi, koji omogućavaju istovremeno snimanje sa zadnje i prednje kamere. Tu je i ručni režim i panoramski režim.

Snimanje video zapisa ima vrhunac na 1080p i postoji standardna stabilizacija, koja se ne može isključiti. Pod dobrim svetlom, efekt svetlucanja zbog elektronske stabilizacije nije bio previše vidljiv, ali noću, kvalitet videa je bio prilično loš. Postoji usporeno snimanje, koje snima 720p snimke na 120fps. Prednja 8-megapikselna selfie kamera je snimila pristojne selfije pod dobrim osvetljenjem, ali se HDR nije pojavio kada nam je to bilo potrebno. Noću, blic nije previše efektan.



Baterija

Trajanje baterije je iznenađujuće dobro, s obzirom na kapacitet od samo 3060mAh. Jednostavno smo uspeli da pređemo jedan dan. Sa manje intezivnom upotrebom, baterija je mogla da izdrži i malo duže. U našem testu HD video prikaza, dobili smo vreme od 14 sati i 36 minuta.

Nema brzog punjenja, ali 10V adapter nam je dao 56% napunjenosti za sat vremena i trebalo je malo više od dva sata da se telefon potpuno napuni.

Utisak

Sigurno je reći da je Nokia 5.1 Plus dobar izbor s obzirom na cenu od oko 230 evra. Razumemo da mnogi telefoni u ovom segmentu sada imaju ekrane visoke rezolucije, ali iskreno, nikada nismo primetili da je HD+ ekran na ovom telefonu problem. Hibridni dual-SIM slot može da smeta nekim korisnicima, posebno ako želite da koristite dve SIM kartice i microSD karticu. Video performanse u uslovima slabog osvetljenja su takođe bile ispod proseka, a merenje svetlosti moglo je biti bolje u snimcima tokom dana.

Međutim, Nokia 5.1 Plus je jedan od najboljih telefona u ovom segmentu, čak i sa debelim granicama ekrana i širokim rezom. Pozitivne stvari uključuju Android One program, odličan životni vek baterije, kompaktnu veličinu i moćan procesor.

Uređaj na test ustupila: Nokia

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Unknown kaže,

    Pozdrav! Imam silnih problema sa netom preko vaj faj linka. Povremeno radi valjano, ali veoma često ne. Sistem je apdejtovan na Android 9, ne baguje i sve ostalo radi sasvim ok. Ovo se događa kad je telefon u dužem stanju mirovanja, ali i ne mora. Jednostavno nema pravila. Niko ne zna šta se dešava. Ono što sam ja primetio je da ako ruter propušta više od jedne IPv6 dinamičke adrese,ovo se događa. Tamo gde je samo jedna, veza sa netom je stabilna. Niko ne ume da objasni gde je greška. Pišem Vam u nadi da ćete mi pomoći, ako pomoći ima. Puno pozdrava!


  2. Unknown kaže,

    Lepo je sve to sto pise o modelu ja je imam dve godine i do sada sam 4 puta menjao konektor punjenja veliki minus na modelu sve ostalo vrh


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.