YouTube više neće preporučivati sadržaje vezane uz teorije zavere


YouTube je mesto na kojem svako može da snimi video, bez obzira kako loš, neinformisan, ili namerno zavaravajućeg sadržaja on bio, te ga postaviti na svoj kanal i privlačiti gledaoce. Nije stoga čudo da je ovaj servis postao meta za mnoge koji putem njega šire razne teorije zaverije, lažne vesti, promovišu nemoguće metode lečenja ili samopomoći, i slično. Ali, odgovorni u Google-u i njegovom YouTube-u odlučili su tome barem donekle da stanu na kraj.

Kako pišu na službenom blogu, najnovija prilagođavanja algoritma koji preporučuje korisnicima video sadržaje prema njihovim preferencijama doneće neke izmene na tom planu. Tako će, uz postojeće filtere za besmislene clickbait sadržaje, YouTube svojim korisnicima ređe kao preporuke izdvajati video isečke koji se bave, citiramo, "graničnim sadržajem i sadržajem koji širi dezinformacije na štetne načine – kao što su videi koji promovišu lažne magične lekove za ozbiljne bolesti, tvrde da je Zemlja ravna, ili iznose nesumnjivo lažne tvrdnje o istorijskim događajima poput 11. septembra".

Ova promena u načinu odabira preporuka će zahvatiti tek oko 1% svih sadržaja na YouTube-u, ali trebala bi da značajno poboljša iskustvo prosečnog gledaoca. Ravnozemljaški i drugi "granični" sadržaji i dalje će biti dostupni (za razliku od onih sa opasnim izazovima) i moći će ih pronaći, ali ih ovaj servis neće proaktivno preporučivati – osim ako dolaze od kanala na koje je gledalac pretplaćen.

Algoritmi će filtriranje spornih videa vršiti kroz mašinsko učenje, ali i uz pomoć ljudskih stručnjaka koji će procenjivati kvalitet sadržaja. Promena će biti uvedena postupno, počevši sa SAD-om.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.