Facebook plaća za uhođenje, Apple im blokirao aplikaciju


Sudeći prema istraživanju koje je sproveo TechCrunch, Facebook u tajnosti plaća osobama između 13 i 35 godina (najčešće tinejdžerima između 13 i 19) instaliranje i korišćenje aplikacije za Android i iOS telefone pod nazivom Facebook Research VPN koja kompaniji omogućava prikupljanje svih podataka sa telefona i istorije surfovanja webom. Ova Android aplikacija je slična onoj za iOS telefone pod nazivom Onavo Protect koju je Apple prošle godine banovao zbog kršenja pravila App Store-a, obzirom da omogućava društvenoj mreži detektovanje i analiziranje aktivnosti na iPhone-ima.

TechCrunch tvrdi da mu je Facebook priznao da je pokrenuo Research program s ciljem prikupljanja podataka i učenja o navikama korisnika, a između ostaloga od njih se tražilo i da skidaju screenshotove svojih narudžbni na Amazon-u.

Program je administriran kroz servise za beta testiranje Applause, Beta Bound i uTest, a u nekim dokumentima stoji da je dio Facebook-ovog projekta Project Atlas kojim najveća društvena mreža na svetu želi otkriti nove globalne trendove.

Nakon ovog otkrića Apple je Facebook Research VPN aplikaciju blokirao zaključivši da krši pravila Apple-ovog App Storea baš kao i Onavo Protect, ali Research program se nastavlja na Android-u.

Nakon ovih informacija sa TechCrunch-a odlučili smo saznati kako se uopšte može doći do te Facebook-ove aplikacije, pa smo na Quori pronašli da se u program može ući samo putem pozivnice. Ako želite da saznate više detalja posetite ovaj link. Ukoliko se odlučite uključiti u Facebook-ov program moramo vas upozoriti da to činite na sopstvenu odgovornost i da vam ne možemo garantovati da ćete zaista dobijati neki mesečni honorar od najveće društvene mreže ako joj dopustite da vam uhodi telefon.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.