Pokojni vlasnik menjačnice kriptovaluta ostavio prazne račune, sumnja se da li je zaista umro


Prošlog meseca kripto-zajednicom se proširila vest kako je vlasnik kanadske menjačnice kriptovaluta QuadrigaCX preminuo u misterioznim okolnostima i za sobom ostavio kriptovani laptop na kojem su bili podaci za pristup hladnom trezoru te kompanije. Kako se tada verovalo, u ovom skladištu je bilo oko 190 miliona dolara u raznim kriptovalutama, koji su bili vlasništvo oko 115.000 klijenata ove menjačnice – i činilo se kako je celokupni iznos zauvek ostao zaključan u digitalnom sefu.

Ali, priča je dobila i nastavak. Ubrzo po objavi vesti o smrti Gerryja Cottena pojavili su se oni koji sumnjaju u celu priču. Cotten je, naime, preminuo u Indiji, i to u regionu poznatom po lakom lažiranju potvrda o smrti. Stoga nije čudo da se proširila priča da je vlasnik menjačnice "ispario" sa velikim bogatstvom.

Naravno, oko ovog je slučaja pokrenuta i istraga za koju je sud angažovao konsultantsku kompaniju Ernst & Young. Njihovi istražitelji su nedavno uspeli da dođu do čak šest "hladnih" offline skladišta u kojima je QuadrigaCX skladištila kriptovalute i zatekla ih – potpuno prazne. Osim toga, istraga je pokazala i da je pokojni (ili možda "pokojni") Cotten imao čak 14 korisničkih naloga i brojne aliase na platformi svoje menjačnice, koji su redom beležili sumnjive transakcije.

Po sada dostupnim podacima čini se kako kripto-imovina nikada i nije bila skladištena u hladne trezore, već da je razmeštana po walletima na drugim menjačnicama. Jedna od njih je i Kraken, menjačnica koju su istražitelji već posetili, a čiji je šef sada raspisao i nagradu od 100.000 dolara za bilokakvu korisnu informaciju o nestaloj imovini Quadrige. U istragu se nedavno uključio i FBI, obelodanjeno je da je Cottenov partner pri osnivanju menjačnice bio ranije osuđivani kriminalac i prevarant Michael Patryn, a priča postaje sve zamršenija i zanimljivija.

Spomenimo i da je tokom februara u nedostupnim Cottenovim hladnim walletima "slučajno" završilo i gotovo pola miliona dolara u bitcoinima koje je neko iz Quadrige tamo prebacio. Ernst & Young se do sada uspeo domoći oko 24,7 miliona dolara, a očekuju još 5,8 miliona, gotovine koja je kolala računima ove menjačnice, a istraga se nastavlja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.