Facebook kompromitovao još privatnih podataka


Bezbednosna kompanija UpGuard objavila je da su njihovi stručnjaci na Amazon-ovim cloud serverima pronašli veliku količinu podataka koja je "procurela" sa Facebook-a na sličan način kako su u neželjene ruke dospeli podaci u skandalu sa Cambridge Analytic-om. Spoljni developeri aplikacija, u ovom slučaju jedna meksička medijska kuća i jedna Facebook-ova aplikacija krivci su za to što su baze podataka sa oko 540 miliona korisnika ostavljene na serverima i bile javno dostupne bilo kome.

U bazama se nalaze podaci o ovim korisnicima, njihovim kontaktima, lozinkama, komentarima, lajkovima i drugim aktivnostima na Facebook-u. Meksička Cultra Collectiva izložila je oko 540 miliona korisnika u bazi "teškoj" 146 GB, dok je Facebook-ova aplikacija "At the Pool" sadržala lozinke od oko 22 hiljade korisnika ove društvene mreže.

Nakon prijave UpGuard-a Amazon i Facebook su zajednički uklonili sporne baze podataka, a za sada nije poznato ko im je, kada i sa kojom svrhom pristupao. UpGuard je prvi put ove podatke uočio početkom godine, a Amazon Web Services je podatke osigurao od neovlašćenog pristupa tek prekjuče.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.