Recenzija: Samsung Galaxy S10


Samsung Galaxy S10 je "srednje dete" u Galaxy S10 triju koji je kompanija nedavno lansirala. Iako je Galaxy S10+ prepoznat kao najbolje što Galaxy S serija može da ponudi, manji Galaxy S10e je takođe uspeo da stekne popularnost zahvaljujući relativno snažnom hardveru i razumnoj ceni.

Galaxy S10 se onda zaglavio u sredini, tvrdeći da nudi najbolje od oba sveta. Da li to stvarno uspeva, ili vam je bolje da imate neki od njegove braće i sestara? Stavili smo ga na test da saznamo.



Specifikacija
- Ekran: 6.1″ Dynamic AMOLED 1440 x 3040 px, 550 ppi, Gorilla Glass 6
- SoC: Exynos 9820 (8 nm)
- CPU: Octa-core (2x2.73 GHz Mongoose M4 & 2x2.31 GHz Cortex-A75 & 4x1.95 GHz Cortex-A55)
- GPU: Mali-G76 MP12
- RAM: 8 GB
- Interna memorija: 128 GB
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth 5.0, NFC, USB-C
- Kamera: 12 MP, f/1.5-2.4, 26mm (wide), 1/2.55", 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS; 12 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), 1/3.6", 1.0µm, AF, OIS, 2x optical zoom; 16 MP, f/2.2, 12mm (ultrawide), 1.0µm
- Prednja kamera: 10 MP, f/1.9, 26mm (wide), 1.22µm, Dual Pixel PDAF
- Baterija: 3400 mAh
- Operativni sistem: Android 9.0 (Pie); One UI


Plus
- Atraktivan dizajn i kvalitet izrade
- Trenutno najbolji ekran na tržištu
- Hardver i performanse
- Dobre kamere
- Dugotrajna baterija
- Reverzibilno bežično punjenje
- Odlične AKG slušalice u prodajnom pakovanju

Minus
- Dugme za uključivanje je visoko
- Zakrivljeni ekran je podložan oštećenjima
- Ultrazvučni čitač otisaka prstiju ispod očekivanja
- Noćni način kamere ispod nivoa konkurencije



Dizajn i kućište

Samsung Galaxy S10 je premium uređaj i to se može zaključiti čim ga prvi put uzmete u ruku. Samsung je koristio vrhunske materijale u konstrukciji ovog uređaja, pa tako dobijate aluminijumski okvir koji je spojen između Corning Gorilla Glass 6 na prednjoj strani i Gorilla Glass 5 pozadi. Ovo bi takođe trebalo da pomogne telefonu da se u određenoj meri opire ogrebotinama od svakodnevne upotrebe.

Galaxy S10 ima male ivice, a zaobljeni aluminijumski okvir čini ga udobnim za držanje u ruci. Na vrhu se nalazi fioka za SIM kartice sa mikrofonom. Na dnu, ima USB Type-C port, 3.5mm priključak za slušalice i zvučnik, kao i primarni mikrofon. Zadnja strana modela Galaxy S10 je magnet za otiske prstiju i moraćete da ga često brišete ili ubacite u neku maskicu.

Samsung je već zalepio zaštitnu foliju na ekran koja vam se možda i ne dopada, ali barem nećete morati da idete u potragu za onom koja radi sa skenerom otiska prsta na ekranu. Još uvek postoji Bixby dugme na desnoj strani, koje se može koristiti za pokretanje Samsung-ovog glasovnog asistenta. Takođe imate opciju da podesite da sa jedan ili dva pritiska da pokrenete neku drugu aplikaciju sve dok jedna od tih opcija još uvek aktivira Bixby, baš kao što smo već videli na ostalim modelima Galaxy S10 serije.



Galaxy S10 ima ekran sa jednom rupom za prednju kameru. Da, nedostaje vam sadržaj u gornjem desnom uglu ekrana, ali nismo stekli utisak da to nešto smeta. Vrlo brzo ćete se navići na dizajn. Ako vam se ovo ne sviđa, imate mogućnost da maskirate rupu kamere crnom trakom preko vrha ekrana.



AMOLED panel je toliko dobar da kada je ova opcija omogućena, teško je razlikovati okvir od ekrana. Ovaj panel je takođe sertifikovan i sposoban za HDR10 + video reprodukciju u podržanim aplikacijama. Galaxy S10+ ima stereo zvučnike gde se slušalica ponaša kao zvučnik prilikom reprodukcije zvuka. Postoji podrška za Dolby Atmos, što čini primetnu razliku kada je omogućeno.

Na poleđini, Samsung je smestio trostruku kameru identičnu onoj na Samsung Galaxy S10+. Ovaj modul takođe sadrži senzor brzine otkucaja srca i jedan LED blic.

Samsung isporučuje Galaxy S10 sa nekoliko dobrih stvari u kutiji. Dobijate 15V brzi punjač, USB-Type-C na Type-A adapter, AKG-brendirane slušalice koje se stavljaju u uho i odličnog su kvaliteta. Ovaj telefon je dostupan u Prism White, Prism Black i Prism Blue varijantama.

Ekran

Galaxy S10 ima 6.1-inčni Super AMOLED ekran, koji se nalazi između 5.8-inčnog ekrana Samsung Galaxy S10e i 6.4-inčnog ekrana na Samsung Galaxy S10+. Pošto je to QuadHD+ panel, on postiže gustoću od 550ppi i gušći je od Galaxy S10+. Ekran je takođe sertifikovan za HDR10+, tako da ćete moći da uživate u HDR sadržaju na njemu. Kao i kod Galaxy S10+, dobićete ultrazvučni skener otiska prsta smešten u ekran.

Skener irisa koji je bio prisutan na prethodnim Samsung-ovim vodećim modelima, uključujući Galaxy S8 i Galaxy S9 seriju, je izbačen, a Galaxy S10 se oslanja na svoju selfie kameru za prepoznavanje lica. Ovo je dobro funkcionisalo u većini svetlosnih uslova i brzo je skeniralo i otključavalo telefon. Pri slabom osvetljenju, povećao je osvetljenost ekrana da bi mogao da skenira lice. Galaxy S10+ vam takođe daje mogućnost da otključate telefon i odete pravo na početni ekran ili sačekate na zaključanom ekranu. Ovo se može menjati u podešavanjima za prepoznavanje lica.

Tradicionalni skener otisaka prstiju koji se nalazio na pozadini nedavnih pametnih telefona serije Galaxy S je izbačen. Zamena je ultrazvučni skener otiska prsta. Ovo je bolja tehnologija u poređenju sa optičkim CMOS senzorima koje su svi drugi proizvođači pametnih telefona koristili za skeniranje otisaka prstiju na ekranu.



Ultrazvučni skener otiska prsta je brz i ne zahteva čvrst pritisak. Takođe nije potrebno da AMOLED ekran da osvetli područje oko senzora za skeniranje otiska prsta. Zapravo, radi čak i kada je ekran potpuno isključen. Samsung i dalje prikazuje deo gde je senzor postavljen da bi vam pomogao da pronađete skener. Bili smo impresionirani brzinom, jer je mogla da skenira i potvrdi naše otiske prstiju čak i sa lakim dodirom, što je nešto što većina drugih skenera na ekranu ne može.

Iako u početku nije radio savršeno, od nedavnog ažuriranja, stvari su se dosta poboljšale, što su primetili mnogi korisnici.

Ipak, nije sjajan i trebaće mu još dosta usavršavanja jer često ne prepoznaje otiske baš iz prve. Kada radi - radi odlični i brzo, ali kada ne, zahteva da ponekad dodirnete ekran i dva, tri puta.

Hardver i performanse

Sva tri brata Galaxy S10 imaju isti Samsung Exynos 9820 SoC, ali Galaxy S10 i Galaxy S10 + dobijaju 8GB RAM-a sa 128GB interne memorije za svoje osnovne varijante, dok Galaxy S10e mora zadovoljiti malo manje RAM-a. Galaxy S10 je takođe dostupan sa 512GB memorije. Ako ne želite da kupite jeftiniju Galaxy S10 varijantu, još uvek možete da koristite microSD karticu u hibridnom dual-SIM slotu za do 512GB više prostora.

Galaxy S10 ima odličan ekran koji daje vrhunsku oštrinu. Uživaćete u igranju igara ili gledanju sadržaja, i iskreno, nismo primetili da rupa za ometa. Možete promeniti efektivnu rezoluciju kao i podešavanje boja ako želite. Zadržali smo se na podrazumevanoj Full HD rezoluciji i Vivid color profile, ali možete podići rezoluciju na prirodni QHD+ i izabrati Natural mod ako ne želite da boje budu previše jake.



Znali smo već šta da očekujemo od Samsung Exynos 9820 jer smo ga testirali u druga dva brata. Galaxy S10 je pružio slične performanse i nismo primetili nikakvo zaostajanje ili mucanje tokom pregleda. Takođe smo igrali PUBG Mobile, Fortnite, Asphalt 9: Legends i F1 Mobile. Primetili smo da je PUBG Mobile radio na High podešavanjima bez ikakvih problema, dok su Asphalt 9 Legends i F1 Mobile radili po podrazumevanim podešavanjima bez ikakvih problema.

Nakon što smo neko vreme igrali igre, otkrili smo da će se telefon zagrejati na dodir, ali ne na neprijatnu temperaturu. Nakon igranja PUBG Mobile-a 40 minuta, nivo baterije je pao za 14%, što je prihvatljivo. Ako nameravate da strimujete Netflix ili Amazon Prime Video, biće vam drago da znate da ovaj telefon ima Widevine L1 DRM podršku, tako da možete da dobijete sadržaj na najvišoj dostupnoj rezoluciji. Takođe možemo gledati HDR video na uređaju zahvaljujući HDR10 + ekranu.

Povezivanje

Opcije povezivanja na Galaxy S10 uključuju dual 4G kao i VoLTE, Wi-Fi 6, Bluetooth 5, NFC, ANT+ i USB Type-C port. Ovaj telefon ima i četiri satelitska sistema za pozicioniranje. Galaxy S10 je sposoban za bežično punjenje i obrnuto punjenje drugih uređaja bežično. Ova funkcija je zgodna za punjenje manjih uređaja kao što su Galaxy Buds ili Galaxy Watch.



Zvučnici na Galaxy S10 su dobri, a Samsung koristi zvučnik sa donje strane zajedno sa slušalicom kako bi simulirao stereo efekat. Tu je Dolby Atmos podrška za slušalice, kao i za zvučnik, a to se može lako omogućiti pomoću brzog prekidača. Zvučnici su dovoljno glasni da biste primetili dolazni poziv u prepunom prostoru i uživali u video snimcima i igrama na ovom telefonu. Slušalica je takođe glasna i lako možemo čuti drugu stranu na pozivima.

Softver i interfejs

Samsung je uradio veoma dobar posao na softverskom frontu. Dobijate najnoviji One UI baziran na Android 9 Pie. Koristili smo ovaj interfejs na Samsung Galaxy S10+, kao i na S10e, i primetili smo da je pogodan za upotrebu. Funkcija Digital Wellbeing za Android 9 pomaže vam da kontrolišete količinu vremena koju trošite na razne aplikacije.

Samsung je takođe napravio nekoliko korisnih prilagođavanja kao što je Smart Stay, koji drži ekran budnim sve dok ga gledate. Postoji mnogo praktičnih prečica za kretanje. Takođe imate opciju da se prebacite na navigaciju gestovima umesto tradicionalne Android navigacione šeme sa tri tastera.



Traka sa prečicama Apps Edge može da se pristupi sa bilo kog ekrana da bi se pokrenule aplikacije. Samsung takođe nudi pop-up panel koji omogućava kompatibilnim aplikacijama kao što su WhatsApp i Messages da "lebde" iznad bilo koje aplikacije kako bi olakšali multitasking. Dvojna podrška za aplikacije omogućava pokretanje dve instance nekih aplikacija. Softversko iskustvo je identično onom u Galaxy S10+, pa o tome možete pročitati detaljnije u našem testu starijeg brata.

Galaxy S10 ima dosta prethodno instaliranih aplikacija, ali možete ih i deinstalirati. Primetili smo da neke aplikacije šalju push obaveštenja koje će ispuniti traku obaveštenja tokom dana.


Kamere

Galaxy S10 i Galaxy S10+ imaju istu postavku kamere koja se sastoji od 12-megapikselne telefoto kamere, širokougaone kamere od 12 megapiksela i ultra široke kamere od 16 megapiksela, a oba telefona isporučuju veoma slične fotografije i video zapise. Aplikacija kamere je jednostavna za upotrebu, a postoji i nekoliko režima koje možete izabrati.

Postoje ikone za prebacivanje između tri kamere. Dnevni snimci kao i makroi su jasni i detaljni. Postoji optimizator scene koji je sposoban da prepozna ono na šta je kamera usmerena i podešavanje telefona u skladu sa tim. Primetili smo blagi napredak kada smo snimali sa omogućenim optimizatorom scene. U makroima, primetili smo da je optimizator scene podigao kontrast.

Otkrili smo da je širokougaona kamera korisna za pejzaže, ali je dovela do malo izobličenja na ivicama. Samsung je o tome razmišljao i nudi opcije za korekciju oblika u samoj aplikaciji kamere. Noćni snimci sa širokougaonom kamerom su praktično beskorisni s obzirom na mali otvor blende

Kada snimate portretne snimke u Live Focus modu, telefon je u stanju da napravi razliku između objekta i pozadine i prilično dobro primeni efekat zamućenja. Takođe vam omogućava da promenite intenzitet zamućenja pre snimanja. Ono što nam je bilo zanimljivo je da smo mogli da promenimo vrstu efekta i intenzitet nakon što je fotografija snimljena.



Fotografije snimljene noću bile su sjajne i sa mnogo detalja. Otkrili smo da čak i pri slabom osvetljenju, optimizator scene može otkriti šta snimamo, pomažući nam da dobijemo jasne rezultate. Galaxy S10 je takođe uspela da održi šum pod kontrolom, baš kao i Galaxy S10+.

Ono što nam se nije svidelo na uređajima iz S10 serije jeste AI odnosno optimizacija scena u noćnim uslovima. Ukoliko je ova opcija uključena, a često bi se i sama uključila bez naše želje, fotografije mogu da izgledaju nerealno i uništeno ukoliko fotografišete neku svetlost. Naime, AI će automatski dodati efekat na svetlost farova ili uličnu rasvetu, pa će konačna fotografija izgledati malo neprirodno, odnosno kao da ste taj "flare" sami zalepili u nekom lošem programu za editovanje fotografija.

Selfie kamera od 10 megapiksela pravi dobre fotografije koje imaju mnogo detalja. Sa Galaxy S10, moraćete da se oslonite na jednu selfie kameru za Live Focus, pošto ovom telefonu nedostaje senzor dubine koji ima Galaxy S10+. Detekcija ivica je prihvatljiva i nismo se suočili sa bilo kakvim problemima.

Omogućeno je snimanje video zapisa ima 4K pri 60fps za zadnju kameru i 4K za 30fps za selfie. Dobijate Super Slow-Mo video mod koji vam omogućava da snimate na 960fps, i super neprekidan režim koji koristi širokougaoni senzor i iseče okvir da bi se omogućio stabilniji snimak. Video stabilizacija je odlična i ovaj telefon uspeva da glaže većinu trešnjeva iz videa.



Baterija

Da bi ovaj telefon postao elegantan i kompaktan, Samsung je morao da smanji veličinu baterije, ali Galaxy S10 još uvek ima prihvatljivu bateriju od 3400mAh. Nakon što smo počeli dan u 9 ujutro, pokrenuli nekoliko testova, koristili Google Maps za sat vremena, snimili nekoliko fotografija i odigrali 40 minuta PUBG Mobile-a, završili smo dan sa 15 posto preostale baterije u 11:00. Telefon je bio podešen na Full-HD+ u svakom trenutku, a trajanje baterije može se razlikovati ako promenite rezoluciju ekrana. Galaxy S10 uspeo je da prikazuje 14 sati i 23 minuta HD videa sa jednim punjenjem.

Isporučeni punjač se brzo puni. Do 50% stže za 27 minuta i trebalo je oko sat i 15 minuta da se potpuno napuni. Takođe možete koristiti kompatibilni brzi bežični punjač ako želite.



Podržano je i brzo bežično punjenje, kao i obrnuto bežično punjenje koje omogućava da punite drugi uređaj ili gadget (sat, slušalice..). Takvo punjenje odvija se prilično sporo, ali može da bude korisno u nekim situacijama.

Utisak

Jasno je da Galaxy S10 nudi skoro sve karakteristike i prednosti Galaxy S10+ u kompaktnijem kućištu i po pristupačnijoj ceni, što su svakako bitne prednosti. Zadnje kamere su identične, procesor i količina radne memorije takođe. Senzor otiska prsta u ekranu je takođe isti, kao i ukupan kvalitet izrade.

Za ljude koji ne vole glomazne telefone i preferiraju relativno kompaktne uređaje, Galaxy S10 bi trebao da odgovori na sve zahteve. Da, nema taj dodatni senzor dubine napred, što Samsung Galaxy S10+ ima, ali to ne bi trebalo da bude važno ako ne pravite mnogo selfija.



Ako tražite pametni telefon koji je sposoban da sve uradi i udobno se uklapa u vašu dlan, vaša pretraga završava ovde, Galaxy S10 je prava zlatna sredina koja vam je potreba.

Uređaj na test ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Kvalitet izrade jednostavno najbolji, ali malo su preterali sa cenom, došli su do nivoa iPhone-a


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.