Kineski mediji: Huawei je već razvio svoj OS kojim može da zameni Android i Windows


Situacija u kojoj se Huawei našao – a to je prekid saradnje Google-a i velikih svetskih proizvođača čipova sa njima – nije preterano zatekla ovu kinesku kompaniju, barem ako je verovati tamošnjim medijima. Prema pisanju South China Morning Posta, Huawei je anticipirao da bi moglo doći do problema u saradnji sa američkim kompanijama, pa tako i Google-om, te je još ranije razvio svoj operativni sistem, kako za telefone tako i za računare.

Ovaj OS, nazvan Hongmeng, bio je u razvoju još od 2012. godine, kada su počeli problemi za kineski ZTE na američkom tržištu. Huawei-jev OS trebao je da posluži "za svaki slučaj", ako bi se dogodila kakva vanredna situacija u odnosima sa SAD-om i Google-om na čiji se Android ova kompanija oslanja. Ta situacija se sada i ostvarila.

"Pripremili smo sopstveni operativni sistem ako se ispostavi da više nećemo moći da koristimo Android. Spremni smo i imamo plan B", izjavio je u martu šef mobilnog odeljenja Huawei-ja Richard Yu Chengdong za SCMP.

Iz kompanije su prošle nedelje, kada se situacija sa SAD-ovom zabranom počela zakuhavati, potvrdili kako imaju rezervno rešenje. Iako ga ne žele koristiti niti očekuju da će trebati, potpuno su spremni za svaki problem. "Android i Windows uvek će ostati naš prvi izbor", poručeno je preko portparola, ali s obzirom na novi razvoj događaja, nije isključeno da će Huawei pribeći jednom od tri moguća rešenja i zaista aktivirati svoj OS kao alternativu Google-ovom i, možda, Microsoft-ovom.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.