10 godina zatvora za baratanje kriptovalutama u Indiji


U Indiji je predloženo donošenje novog zakona o zabrani kriptovaluta. Nakon što su u toj zemlji bankama već od ranije zabranjene sve transakcije koje uključuju bitcoin i njemu srodne digitalne valute, zabrana bi se sada mogla proširiti i na ostatak kripto-poslovanja. Predlog nove legislative predviđa i drakonske kazne – od čak deset godina zatvora – za sve koji "rudare, generišu, drže, prodaju, transferuju, raspolažu, izdaju ili posluju sa kriptovalutama".

Osim što bi mogli završiti u zatvoru, svi koji imaju posla sa kriptovalutama u Indiji mogli bi tamo zaista i dugo ostati, jer se za ovu vrstu zatvorske kazne ne predviđa mogućnost puštanja na slobodu uz garaciju, pišu tamošnji mediji.

U Indiji vladajućima ovakva praksa nije strana. Ranije ove godine izveštavali smo o zabrani igranja igre PUBG u indijskoj saveznoj državi Gudžerat. Međutim, uhapšeni pod optužbom da su igrali ovu nasilnu i neprimerenu igru koja potiče na korišćenje uvredljivih reči, tada su ipak bili pušteni uz garanciju. Da im policija, po verovatnom donošenju novog zakona, u digitalnom novčaniku pronađe poneki ether ili bitcoin, ne bi se tako lako izvukli.

Indija ovaj potez povlači iako se ranije pisalo da bi i sama mogla izdati vlastitu kriptovalutu. Ali, nju bi tada središnja banka mogla kontrolirati, za razliku od decentralizovanih kriptovaluta kakvima se danas u svetu trguje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.