Huawei napravio špijunsku telefonsku mrežu Severnoj Koreji


Severna Koreja ima svoju mobilnu telefonsku mrežu pod nazivom Koryolink, koja omogućava vlastima uhođenje, prisluškivanje i špijuniranje svih korisnika koji je koriste. Ovo naravno nije nikakvo iznenađenje za najzatvoreniju zemlju na svetu, ali pojavili su se dokumenti koji ukazuju da je mrežu radio Huaewei uz pomoć Kine. Prema pisanju Washington Post-a i portala 38 North koji su došli u posed tih dokumenata, ovo nikako nije dobro za međunarodnu reputaciju Huawei-ja koji se silno trudi da dokaže da u svojim uređajima i mrežnoj opremi nema nikakva "zadnjih vrata" koja omogućavaju prisluškivanje korisnika širom sveta od strane Kine, kao što tvrde Trump i američka vlada.

Kim Jong Il, otac današnjeg diktatora Kim Jong Una, posetio je predstavništvo Huawei-ja još 2008. godine, a kineska kompanija je ubrzo nakon toga isporučila svu potrebnu tehnologiju Severnoj Koreji za Koryolink.

Huawei je o saradnji sa Severnom Korejom izjavio da trenutno nema nikakvo poslovanje s diktatorskim režimom, ali to ne umanjuje njegovu upletenost u razvoj mreže koja omogućava severnokorejskim agencijama da slušaju i presreću svu komunikaciju, uključujući i čitanje tekstualnih poruka.

Kako će ovaj slučaj uticati na trenutne pokušaje smirivanja tenzija između Kine i SAD-a za sada još nije poznato, ali Trumpu jako dobro dođe za zauzimanje dominantne pozicije u pregovorima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.