Kongres Facebook-u: Zaustavite lansiranje kriptovalute Libra


Facebook je nedavno javno otkrio planove za pokretanje sopstvene kriptovalute Libra te digitalnog novčanika Calibra. Vest kako će se najveća društvena mreža sveta početi ozbiljnije baviti finansijskim uslugama u kriptovalutama podigla je vrednost bitcoina, ali je pobudila interes i kod američkih zakonodavaca. Kongres je odmah poručio kako će pomno pratiti razvoj situacije, a sada iz njihovog Odbora za finansijske usluge stiže i vrlo ozbiljno intonirano pismo upućeno vodstvu Facebook-a.

Članovi Zastupničkog doma Kongresa koji sede u ovom Odboru traže od Facebook-a da odmah obustavi planove za lansiranje kriptovalute i digitalnog novčanika. Čini im se, kako kažu, da bi projekat Libra pokrenuo sasvim novi globalni finansijski sistem sa sedištem u Švajcarskoj, a koji ima za cilj da konkuriše dolaru i monetarnoj politici SAD-a. To, pak, otvara niz pitanja u područiju privatnosti, bezbednosti, trgovine i monetarne politike, i to ne samo za 2 milijarde korisnika Facebook-a nego i ostatak sveta.

Američki zakonodavci smatraju kako Libra i Calibra nisu planirane kao dovoljno da regulišu finansijski proizvodi, te da imaju ugrađene ranjivosti koje bi mogle da budu iskorišćene na štetu korisnika – kao što je bio slučaj sa brojnim kriptovalutama i menjačnicama do sada. Milijarde dolara koje bi se našle u Librinom sistemu bile bi još veći mamac hakerima. Ako se zna da Facebook ima ne tako slavnu prošlost kad je reč o zaštiti privatnosti i bezbednosti podataka, rizici su još veći – poručuje Odbor.

Zbog svega navedenog, Facebook-u i partnerima naređuje se da odmah zaustave planove za pokretanje Libre i pričekaju da Kongres dobro prouči materiju i donese potrebne odluke. Za vreme moratorijuma biće sprovedena saslušanja o rizicima poslovanja kriptovalutama, te će se provesti konsultacije o mogućim zakonodavnim rešenjima – zaključuje se u pismu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.