I Evropska komisija pokrenula istragu oko Facebook-ove Libre


Najava Facebook-a da će stvoriti sopstvenu kriptovalutu i digitalni novčanik, te tako pokrenuti potpuno nezavisnu platformu za digitalna plaćanja, uzburkala je mnoge duhove u političkom i poslovnom sektoru, te zainteresirala zakonodavce i regulatore.

Nedugo nakon prve najave lansiranje Libre prvi se oglasio američki Kongres sa uputstvom Facebook-u da ne preduzima nikakve daljnje korake pre nego što njihovi odbori pregledaju o čemu je tu reč. Potom se javila i skupina poverenika za privatnost podataka koja je izrazila zabrinutost da bi Facebook, poznat po propustima u ovom područiju, mogao dodatno ugroziti privatnost korisnika nove kriptovalute.

Pored ovih negativnih reakcija stiže i istraga Evropske komisije. Prema dokumentima koje je na uvid dobio Bloomberg, EK istražuje potencijalno narušavanje pravedne tržišne utakmice. U Komisiji su zabrinuti da bi Libra mogla nepošteno blokirati konkurenciju kad je reč o razmeni i korištenju privatnih podataka njenih korisnika. Facebook bi, smatraju, svojom poslovnom snagom mogao iz posla sa digitalnim plaćanjima putem Libre eliminirati konkurenciju na način koji nije dozvoljen u Evropskoj uniji.

Facebook je, podsetimo, prilikom najave Libre rekao da će ona biti pod ingerencijom švajcarskih vlasti jer će sedište Libra Associationa biti u Ženevi. U Švajcarskoj, pak, nadležni organi još nisu dobili nikakve informacije o tom planu i očekuju ih do kraja ovog meseca.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.