Zbog pogrešnog tumačenja podataka o lokaciji u Danskoj ''palo'' preko 10 hiljada presuda


Upotreba lokacionih podataka dobijenih od telekomunikacionih kompanija kao dokaza u sudskim procesima dovelo je do problema za danske sudove. U ovoj zemlji je, naime, nedavno otkriveno da su podaci korišćeni zadnjih godina u mnogobrojnim slučajevima od telekoma stizali i bili obrađivani automatski, te da sudovi nisu preispitivali njihovu tačnost – a podaci su bili netačni.

Do grešaka u podacima je došlo na dva mesta, i u sistemima koje su koristili telekomi i u onima koje je koristila policija, pokazala je istraga. Na kraju sudovi su dobijali iskrivljenu sliku o tome koji su telefoni spojeni na koje bazne stanice, te su iz toga tumačeni na neistinit način. Ovakvi iskrivljeni lokacioni podaci potom su bezrezervno korišćeni kao dokazi, što je sada dovelo do sumnje u sve presude u slučajevima kada su podaci telekoma korišćeni.

Danski glavni državni tužilac stoga naredio sudovima da preispitaju sve presude, njih oko 10.700, nastale u procesima u kojima su korišćeni podaci telekoma. Razdoblje obuhvaćeno pogrešnom interpretacijom sirovih podataka obuhvaća presude od 2012. pa sve do marta ove godine, kada je greška uočena i ispravljena.

O svemu će biti obaviještena i pravosudna tela ostatka EU, ali za sada nema podataka o tome da bi greške danskih telekoma i policije mogle uticati i na međunarodne sudske sporove. Isto tako još uvek nije poznato koliko bi presuda moglo biti poništeno zbog ovako kompromitovanih dokaza. Danski pravni stručnjaci kažu kako su sudovi lokacione podatke najčešće koristili u kombinaciji sa drugim dokazima. Svejedno, moguće je da su netačne lokacije dovele i do pogrešnih zaključaka.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.