Kriminal povezan sa kriptovalutama je u porastu


Globalni gubici kad je reč o kriminalu vezanom uz kriptovalute ove su godine porasli za preko 150% u odnosu na one zabeležene prošle godine. To otkriva izveštaj kompanije koja se bavi forenzikom blockchaina, CipherTrace. Izneli su i podatak da je tokom 2019. godine šteta prouzrokovana kriminalnim aktivnostima u područiju kriptovaluta iznosila 4,4 milijarde američkih dolara.

Dave Jevans, prvi čovek spomenute kompanije, za Reuters je ove podatke prokomentarisao rečima: "Ovaj porast u krađama kripto-imovine i prevarama pokazuje kako se kriminalci prilagođavaju i ciljaju na više iznose". U te svrhe sve češće lansiraju velike, ali ciljane napade od kojih se teže obraniti.

Ponzi shema i smrt odgovornih
Za ovaj rast gubitaka na račun kriminalnih aktivnosti tokom ove su godine bila primarno zaslužna dva velika slučaja. Najveća je bila Ponzi shema koja se provodila na kripto-menjačnici PlusToken i koja je prevarene "koštala" 2,9 milijardi dolara.

Drugi slučaj po veličini izgubljene imovine poznati je gubitak imovine na menjačnici QuadrigaCX, čiji je osnivač početkom godine preminuo i u grob poneo kripto-ključeve za digitalni trezor. Tom prilikom je nestalo kriptovaluta u protivvrednosti od oko 195 miliona dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.