Facebook priznao: Pratimo lokaciju korisnika čak i kad su lokacioni servisi isključeni


Novi dan, nova afera o špijunaži, odnosno nedopuštenom i neprimerenom prikupljanju podataka, praćenju lokacije i aktivnosti korisnika. U najnovijoj epizodi glavnu ulogu opet igra već proslavljeni Facebook, koji je pred američkim Senatom priznao da lokaciju korisnika može pratiti čak i kad mu ovaj to onemogući.

U Facebook-u navode da lokacije i kretanje korisnika prate kako bi krojili news feedove, oblikovali marketinške kampanje, nudili tačnu vremensku prognozu i locirali njihove prijatelje u blizini. U prevodu ovo znači, pratimo vas da što preciznije plasiramo oglase i da što više zaradimo.

U ovome ne bi bilo ništa sporno da u Facebook-u to ne rade bez privole korisnika, pa se tako samo po sebi nameće pitanje hoće li se i kada ovakvom načinu poslovanja i samovolji velikih tehnoloških kompanija stati na kraj.

U Facebook-u čak i detaljno opisuju na koji način prate korisnike. Prvi je način kad korisnik sam dozvoli deljenje lokacije kroz check-in i tagovanje fotografija i preko IP adresa. Za poslednja dva načina u Facebook-u kažu da se lociranje temelji na čistoj pretpostavci putem WiFi routera, hotspotova i baznih stanica operatera, a tim inženjera u kombinaciji sa naprednom tehnologijom i količinom podataka kojom raspolaže, može bez većih problema još preciznije locirati korisnika.

Bilo kako bilo, činjenica je da vas Facebook prati čak i kad to ne želite, tako da toga u svakom trenutku trebate da budete svesni. E sad, s obzirom da je Facebook ovo otvoreno priznao, otvaraju se i mnoga druga pitanja, kao npr. šta je prećutao, odnosno kako nas prati i locira na druge, još uvek javnosti nepoznate načine.

Ako koristite Facebook, u ovom trenutku je nemoguće izbeći da vas prati i o vama prikuplja podatke, a ukoliko to ne želite, jednostavno ga prestanite koristiti. Jasno, vremenom smo se svi navukli na društvene mreže, a i oni koji nisu, tu je uvek Google koji o nama verofatno zna i puno više od Facebook-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.