Britanski poreznici traže tehnologiju za praćenje vlasnika kriptovaluta


Jedna od osnovnih prednosti kriptovaluta u teoriji bi trebala da bude anonimnost njenih vlasnika i nemogućnost praćenja vršenja transakcija koje se beleže na blockchainu.

Međutim, kako tehnologije napreduju potpuna anonimnost sve je teže ostvariva. Ta činjenica ide na ruku pre svega istražiteljima koji otkrivaju ilegalne aktivnosti ili pak poreznicima koji smatraju da se u kriptoimovini od njih skrivaju transakcije na koje bi se, da su obavljene klasičnim putem, trebao plaćati porez.

U grupu poslednjih spada i Poreska uprava Ujedinjenog Kraljevstva (HMRC), koja je objavila javni konkurs za tehnološkog partnera i alate kojima bi se mogla analizirati kriptoimovina na blockchainu.

Poziv zainteresovanima otvoren je do kraja meseca.

Britanski su poreznici u svom budžetu za ovu stavku predvideli trošak od 100.000 funti. Tim iznosom bi, i jednogodišnjim ugovorom o saradnji, nagradili najboljeg ponuđača. Njegov zadatak? Osmisliti alate koji bi pripomogli u istraživanju i omogućili razne metode identifikovanja ljudi povezanih sa transakcijama obavljenih putem kriptovaluta.

Anonimnost transakcija na blockchainu u HMRS bi vrlo rado skinuli kad je reč o kriptovalutama bitcoin, ethereum, tether, zcash, monero i dash. Prema informacijama koje su dali u javnost, osnovna svrha spomenutog takmičenja jeste pronaći tehnologiju kojom bi se otkrili korisnici iza pojedine transakcije, te analizirale njihove eventualne ilegalne aktivnosti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.