Najpopularnije dating aplikacije dele lične podatke oglašivačima


Norveška studija otkrila je kako apliakcije za veze poput Tinder-a, Grindr-a i OKCupid-a krše zakone o privatnosti kako u SAD-u, tako i u Evropskoj uniji.

Studija otkriva kako svaki put kad koristimo aplikacije, stotine sumnjivih entiteta primaju lične podatke o našim interesima, navikama i ponašanju. Te informacije su korišćene za profilisanje potrošača i mogu biti korišćene za ciljano oglašavanje, što dovodi do diskriminacije, manipulacije i iskorišćavanja, stoji u samoj studiji.

Studija koju je finansiralo Norveško potrošačko veće (NCC), otkrila je kako je Grindr, najpopularnija aplikacija za spojeve među osobama istog pola, delila korisnička imena sa više od deset kompanija, čime im je omogućila da ciljano oglašavaju pojedince sa određenom seksualnom orijentacijom.

Osim toga, Gridnr je slobodno delio i trenutnu lokaciju korisnika sa brojnim kompanijama koje su potom te podatke delile ili prodavale trećim stranama.

Kad god otvorite aplikaciju poptu Grindr-a, oglašivačka mreža dobije vašu GPS lokaciju, identifikator uređaja i čak podatak da koristite apliakciju za spajanje osoba istog pola. To je neverovatno kršenje korisničkih prava na privatnost, upozorava Max Schrems, osnivač neprofitne organizacije za privatnost noyb.

Otkrili su i kako aplikacija OkCupid deli podatke o svojim korisnicima sa više od 300 oglašivača i analitičkih "partnera".

Posebno je zanimljiv tek korisničkih podatka iz Tinder-a. Tako Tinder podatke svojih korisnika deli sa Facebook-om, Google-om (uzrast, pol i uređaj koji koriste), ali i sa brojnim kompanijama koje se bave digitalnim oglašavanjem.

Zbog toga su iz NCC-a najavili kako će pokrenuti niz istraga i predložiti svojim partnerima u drugim evropskim zemljama da pokrenu tužbe protiv vlasnika ovih aplikacija. Ujedno pozivaju kompanije koje se oslanjaju na digitalno oglašavanje da razmisle o alternativnim rešenjima poput tehnologija koje se ne oslanjaju na deljenje odnosno prikupljanje ličnih podataka.

Situacija u potpunosti izvan kontrole. Kako bismo promenili trenutnu nejednakost između potrošača i trećih kompanija, trenutne prakse preteranog praćenja i profilisanja moraju da prestanu, istakno je Finn Myrstad, direktor NCC-a.

Problem je što sami potrošači odnosno korisnici aplikacija nemaju previše mogućnosti da ograniče ili zaustave masovno praćenje i deljenje podataka. Zato iz NCC-a pozivaju nadležne službe da pokrenu odlučne mere kojima će zaštititi potrošače od ilegalnog iskorišćavanja ličnih podataka.

Dok se to ne dogodi, potrošačima preostaje da se pomire sa činjenicom da ih oglašivači špijuniraju ili da obrišu aplikacije sa svojih pametnih telefona i ljubavne partnere potraže na staromodan način - putem prijatelja, poznanika ili drugog direktnog kontakta.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.