Facebook se nagodio u tužbi vezanoj uz prepoznavanje lica


Facebook je u SAD-u vodio sudski spor od 2015. godine, koji je protiv njega pokrenula grupa korisnika iz Illinoisa sa tvrdnjom da njegov alat za prepoznavanje lica krši nacionalni zakon o privatnosti.

Nakon nešto manje od 5 godina, Facebook i tužilac su se sada vansudski nagodili za okončanje spora, jer je ekipa iz Illinoisa pristala da im najveća društvena mreža plati 550 miliona dolara.

Facebook je povodom ovoga dao izjavu u kojoj kaže da su odlučili da pristanu na nagodbu jer je to u najboljem interesu njihove zajednice i deoničara. Društvena mreža je u SAD-u počela da koristi prepoznavanje lica 2010. kada je automatski tagovala ljude u fotografijama korišćenjem svog alata za predlaganje tagova. Alat je skenirao korisnikovo lice i nudio predloge ko je osoba na slici. Iako korisnici imaju opciju da tu fubkciju isključe u svojim posešavanjima privatnosti, Facebook ih nije eksplicitno pitao žele li da bude aktivirana, a od 2019. godine je opciju napravio kao "opt-in", što znači da korisnici mogu odabrati žele li da im bude uključena.

Širom sveta sprovode se brojne kampanje protiv sisrema za prepoznavanje lica, a i Evropska unija je objavila kako razmatra korišćenje te tehnologije u javnosti, dok zakonodavci rade na tome kako sprečiti da je netko iskorišćava na nedozvoljeni način koji se kosi sa pravilima o zaštiti privatnosti.

Kina s tim nema nikakvih problema, pa njena policija već nekoliko godina sprovodi kontrole građana sistemom za prepoznavanje lica na mestima gde je najveća cirkulacija poput aerodroma i stanica s ciljem potrage za kriminalcima i ”protivdržavnim elementima“, a nedavno su uveli i prepoznavanje lica u apotekama u Šangaju. Prepoznavanje lica se koristi prilikom kupovine određenih medikamenata s ciljem suzbijanja ilegalne trgovine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.