Recenzija: Samsung Galaxy S20 Ultra


U ovogodišnjoj seriji Galaxy S20 uređaja, pored standardne i Plus verzije, dobili smo i Ultru. Galaxy S20 serija zbog cele situacije sa korona virusom beleži slabije prodajne rezultate u odnosu na prethodnika. U doba ove krize i neizvesnosti, Galaxy S20 Ultra, najbolji i najskuplji iz serije se - najbolje prodaje. Odlučili smo da ga testiramo, ali i da u isto vreme uporedimo sa "budžet" verzijom flagshipa - Galaxy-jem S20+.

Najveći fokus za novu seriju Galaxy S20 ove godine su kamere, što je posebno izraženo kod Ultra modela. Samsung pravi veliku buku zbog svoje nove "Space Zoom" funkcije i činjenice da su modeli S20 prvi koji nude 8K video snimanje u korisnom framerateu.

Galaxy S20 Ultra nije naslednik nekog prošlogodišnjeg modela, ali je gotovo sigurno da ćemo sledeće godine videti njegovog naslednika.

Sa cenom od preko 160.000 dinara, Galaxy S20 Ultra ulazi u kategoriju najskupljih telefona na tržištu, a da li zaista i vredi, otkrivamo u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 6.9 inča ekran, Dynamic AMOLED 2X capacitive touchscreen, 1440x3200 px, 20:9 odnos (~511 ppi gustoća), HDR10+, Corning Gorilla Glass 6
- SoC: Exynos 990
- CPU: Octa-core (2x2.73 GHz Mongoose M5 & 2x2.50 GHz Cortex-A76 & 4x2.0 GHz Cortex-A55)
- GPU: Mali-G77 MP11
- RAM: 12 GB
- Interna memorija: 128 GB
- Povezivanje: LTE, WiFi, A-GPS, Bluetooth 5.0, NFC, USB 3.2 - Type-C 1.0
- Kamera: 108 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.33", 0.8µm, PDAF, OIS;
48 MP, f/3.5, 103mm (periskopski telefoto), 1/2.0", 0.8µm, PDAF, OIS, 4x optički zoom, 10x hibridni zoom;
12 MP, f/2.2, 13mm (ultraširoka), 1.4µm, Super Steady video;
0.3 MP, TOF 3D, f/1.0, (depth)
- Prednja kamera: 40 MP, f/2.2, 26mm (wide), 0.7µm, PDAF
- Baterija: 5000 mAh
- Operativni sistem: Android 10, One UI 2


Plus
- Vrhunski kvalitet izrade
- Vrhunski 120Hz ekran
- Odlične kamere
- Hardver i performanse
- Odlična baterija
- Brzo punjenje

Minus
- Nema 3,5 mm audio jack
- 100x zoom baš i nije iskoristiv
- 5G model nije dostupan u Srbiji
- Visoka cena


Dizajn i kućište

Galaxy S20 Ultra je odmah prepoznatljiv kao Samsung telefon. U poređenju sa Galaxy S10, cela S20 serija je poboljšala dizajn. Gornja i donja ivica ekrana su uže, a staklena zadnja strana zaobljena je na bočnim ivicama aluminijumskim okvirom.

Ovaj telefon nije najudobniji za držanje, sa visinom od 166.9 mm i širinom 76 mm spada u veće telefone na tržištu, a težinom od 220 grama i u teže telefone. Za poređenje, Galaxy S20 Plus ima 186 grama.

Dugmići za jačinu zvuka i uključivanje nalaze se na desnoj strani, a Samsung je odustao od namenskog Bixby dugmeta. Umesto toga, možete da prilagodite funkciju dugmeta za dugmeta za uključivanje da probudite Bixby, ali to svakako niko ne želi. Akcija dvostrukog pritiska takođe se može podesiti za pokretanje kamere, otvaranje Bixby-ja ili bilo koje druge aplikacije.

Fioka SIM kartice nalazi se na vrhu telefona i može da sadrži dve Nano-SIM kartice ili jednu SIM i jednu microSD karticu. Na dnu telefona Samsung se oslobodio jacka za slušalice još sa Galaxy Note 10 modelom, pa tako i ovde imamo samo mikrofon, USB Type-C port i zvučnik. Slušalica se nalazi iznad otvora za kameru, vešto kamuflirana između spoljnog okvira i ekrana, čineći je praktično nemogućim videti.



Ostrvo u kome su smeštene kamere je jako veliko i primeti se sa velike udaljenosti. To što izuelno ne izgleda najbolje nije toliki problem. Veći problem je što se uređaj dosta klacka ukoliko kuckate po tastaturi dok leži na ravnoj površini. Takođe, vibracija mnogo više odzvaja kada stoji na stolu. Možda vam to sada ne deluje kao veliki problem, ali ukoliko ostavite telefon na stolu i neko vam pošalje poruku, ili još gore pozove, sigurno će vas probuditi.

Ono što se svakako ne može osporiti jeste premium osećaj u ruci koji ostavlja ovaj telefon. Iako nije lagan, i težina nije najbolje raspoređena, kvalitet izrade i materijala je na visokom nivou.

U kutiji možete očekivati da ćete naći brzi punjač, kabl za punjenje koji sa obe strane ima Type-C konektor i AKG slušalice. Galaxy S20 Ultra se isporučuje sa zaštitnim folijom preko ekrana koja je neprimetna, ali nije najvišeg kvaliteta i brzo se izgrebe.

Ekran

Samsung Galaxy S20 Ultra ima 6.9-inčni QHD+ Dynamic AMOLED 2K panel sa podrškom za HDR 10+ i, po prvi put, brzinu osvežavanja od 120Hz. Možete postaviti ekran na 60Hz pri punoj rezoluciji ili 120Hz na ili nižu, Full-HD+ rezoluciju (što je podrazumevano podešavanje). Međutim, ne možete imati brzinu osvežavanja od 120Hz pri punoj rezoluciji, bar još uvek ne, ali glasine govore da će i to uskoro moći.

Galaxy S20 Ultra, kao i svi ostali iz S20 serije imaju samo jednu prednju kameru smeštenu u rupici ekrana. Prošle godine smo videli da je S10+ imao dve kamere koje su zahtevale više prostora i žrtvovanje većeg dela ekrana, što se izgleda nije svidelo korisnicima. Rupica na ekranu sada ne ometa menije ili druge UI elemente iz aplikacija na celom ekranu.

Samsung Galaxy S20 Ultra ima senzor otisaka otiska prstiju na ekranu koji je izuzetno brz i precizan.

Galaxy S20 Ultra pružio je odlične performanse dok smo ga koristili, i nismo očekivali ništa manje. Ekran od 120 Hz čini skrolovanje kroz menije posebno prijatnim i glatkim, ali to povećava potrošnju baterije. Međutim, radije smo koristili Galaxy S20 Ultra u QHD+ rezoluciji samo za onu dodatnu oštrinu u korisničkom interfejsu, ali to smo samo mi. Malo je iznenađujuće da 120Hz nije podrazumevano omogućeno (što je i trebalo da bude slučaj), jer sumnjamo da mnogi korisnici možda neće otkriti da ova opcija uopšte postoji.

Ekran je možda i najbolji koji smo videli. Boje su vrlo dobre zasićenosti, a osvetljenost je više nego adekvatna. Senzor ambijentalnog svetla može biti malo spor, ponekad kada je u pitanju podešavanje osvetljenja u skladu sa okolnom svetlošću, ali to nije velika zamerka. Sadržaj HDR izgleda vrlo dobro, a zahvaljujući tanjim okvirima, gledanje videa je potpuno uživanje.


Hardver

Globalno gledano, Samsung prodaje S20 seriju kao 5G pametne telefone, ali u Srbiji će cela serija S20 prodavati samo kao 4G.

Kao i svi prethodni Galaxy S modeli prodavani u Srbiji, i Galaxy S20 Ultra pokreće Exynos čip, a ne Qualcomm Snapdragon čip, a onaj koji se ovde koristi je Exynos 990. To je 7nm octa-core SoC sa dva prilagođena Samsung jezgra za teške zadatke, dva Cortex-A76 jezgra i četiri Cortex-A55 jezgra za lakše radno opterećenje. Grafikom upravlja Mali-G77 GPU, koji tvrdi da nudi 20-postotno poboljšanje performansi u odnosu na prethodnu generaciju.

Osnovni model Galaxy S20 Ultra dolazi sa čak 12 GB RAM-a i 128 GB brze UFS 3.0 interne memorije, koja je kao što smo rekli, proširiva microSD memorijskim karticama. U ponudi su još i modeli 12/256 i čak 16/512 GB što sigurno nećemo videti u Srbiji.

Sve u svemu, morali bi da očekujemo performanse iste kao kod Qualcomm-ovog Snapdragon 865 procesora koji je dostupan samo u SAD, ali se dokazalo da nije tako. Već smo pisali o ovom skandalu i peticiji, pa detalje možete pročitati ovde. Uglavnom, performanse su lošije, zagrevanje uređaja je veće pa je i potrošnja baterije brža. Daleko od toga da ćete dobiti loš uređaj, ali činjenica je da se u SAD prodaje bolji. Razlike nisu ogromne, ali nisu ni zanemarive. Ovo definitivno nije deal breaker za kupovinu, ali je crveno svetlo za Samsung da razmisli za sledeću verziju.



Nećete imati problema prilikom pokretanja najzahtevnijih igrica ili aplikacija, ali bićete iznenađeni toplotom koju uređaj proizvodi. Nakon svega desetak minuta igranja ili snimanja, telefon se zagreva do temperatura koje nisu prijatne za držanje u ruci.

Kvalitet zvuka sa stereo zvučnika je takođe bio prilično impresivan. Slušalica i zvučnik za dna zvučali su dobro izbalansirano. Bas je još uvek slab, ali ima dovoljno topline u zvuku da spreči da izgleda sitno. AKG slušalice u paketu pružaju jednako dobar zvuk, kao i pasivnu izolaciju od okolne buke.

Povezivanje

Dobijate sve vodeće funkcije povezivanja koje biste očekivali, kao što su Wi-Fi 6, Bluetooth 5, stereo zvučnici, Hi-Res audio podrška za žičane slušalice, IP68 otpornost na prašinu i vodu, brzo bežično punjenje, NFC i MST podrška za Samsung Pay.

Ono što je izostalo je 3,5 mm audio jack (u pakovanju ne dobijate ni adapter), a ono što će vas možda iznervirati jeste činjenica da je USB kabal tipa C sa obe strane, što znači da ukoliko nemate USB-C na vašem računaru - bez drugog kabla ili kupovine dodatnog adaptera nećete moći da povežete telefon i računar.

Ovde ćemo se još dotaći biometrijskih sistema za autentifikaciju telefona. Postoji ultrazvučni senzor otiska prsta koji je brz i nije nas izneverio tokom perioda testiranja. Prepoznavanje lica je takođe dobra opcija, ali nije tako brzo kao što bismo želeli. Takođe ima tendenciju da se bori u veoma slabom svetlu, u tom slučaju smo morali da pribegnemo našem otisku prsta za autentifikaciju.

Softver i interfejs

Galaxy S20 + pokreće One UI 2.1 koji je zasnovan na Android-u 10. Najnovija verzija Samsung-ovog Android skina donosi mnoga osveženja, a ima i tonu funkcija koje treba istražiti.

Prisutne su funkcije kao što su Samsung Dex i Link to Windows, a dobijate i uobičajene Samsung-ove funkcije kao što su ugrađeni snimač ekrana, uređivač snimaka ekrana, Edge ekran... Funkcije proširene stvarnosti (AR) su grupisane u aplikaciju koja se zove AR Zone, tako da ne morate pokretati aplikaciju za kameru samo da biste koristili funkcije kao što je AR Doodle.

Nećemo se previše zadržavati na opisivanju softvera jer ukoliko ste nekada koristili Samsung telefone, posebno ove novije, sve opcije su tu, a dodato je i nešto malo novih. Fokus današnje One UI nadogradnje je pretežno izgled i optimizacija brzine.

Kamera

Galaxy S20 serija konačno nakon četiri generacije top modela donosi novu generaciju senzora kamera.

S20 Ultra kao najzanimljiviju opciju u odnosu na ostatak ekipe donosi 108 MP senzor glavne kamere (S20 i S20+ imaju senzore od 12 MP). Druga, telefoto kamera na Ultri ima 48 MP, dok na ostalim verzijama ima 64 MP, ali kao što smo naučili, broj megapiksela nije toliko važan. Ultru izdvaja optički zoom od čak 4 puta kao i hibridni od 10x. Ultraširoka kamera je ista na sva tri modela, a Ultra i Plus imaju i dodatni 0.3 MP TOF 3D senzor.

Grba u kojoj su smeštene kamere na Ultri izgleda poput one na Nokiji PureView 808 i kasnije na Nokia Lumia 1020 modelu. U toj grbi smeštene su sve kamere i LED blic.

Glavni senzor od 108 MP ima veličinu od 1/1,33” i dolazi sa f/1,8 otvorom blende. U defaultnom načinu, fotografije se skladište u rezoluciji od 12 MP, što bi značilo da Samsung koristeći veštačku inteligenciju i posebne algoritme, 9 piksela sažima u 1 najbolji. I fotografije skladištene u 12 MP rezoluciji definitivno ispadaju bolje u većini situacija, ali do toga ćemo doći malo kasnije.

Sledeća kamera po redu je ultra-širokougaona 12 MP, sa f/2,2 otvorom blende i osetno manjim 1/2,55” senzorom, koja će poslužiti u svim situacijama gde ne možete da se više odmaknete od motiva koji fotografišete, ali i ukoliko želite da dobijete drugačiju perspektivu. Nažalost, nije opremljena autofokusom, tačnije, fokus je fiksiran na određenu udaljenost, a to bi značilo da njome ne možete fotografisati predmet iz blizine.

Treća kamera je ona sa kojom se Samsung najviše hvali, periskopska kamera sa 5 puta optičkim povećanjem. Izuzetno je interesantna jer donosi 1/2″ senzor sa f/3,5 otvorom blende, sposobnim da napravi 48 MP fotografije.

Poslednja je tzv. ToF senzor koji je tu da pripomogne sa kreiranjem efekta zamućene pozadine prilikom fotografisanja portreta ili sličnog. Moramo priznati da radi vrlo dobro i da se vidi napredak i u ovom segmentu.



Svakako najzanimljivija je kamera sa 108 MP. Bitno je napomenuti da je 108 MP moguće iskoristiti samo u slučaju da imate dovoljno svetla, jer ćete u suprotnom izgubiti na detaljima u fotografiji umesto da ih dobijete. Naime, kad fotografišete u 108 MP načinu rada, kameri treba dosta više vremena da uhvati sve detalje i ako se subjekat pomera u odnosu na kameru, mogao bi da ispadne mutno.

Zato savetujemo da ovo koristite samo kada kad fotografišete statični motiv i po dnevnom svetlu, a u svakoj drugoj situaciji ostaviti zadati način fotografisanja u 12 MP jer ćete njime dobiti vrlo oštre fotografije sa velikom količinom detalja i dobrim dinamičkim rasponom. Trik za povećanje dinamičkog raspona leži u isključivanju veštačke inteligencije koja fotografije čini malo kontrastnijima, čime, doduše, dobijaju na izgledu, ali se najčešće gube detalji u senkama. Ovo su baš sitnice koje trebate da analizirate da bi ste primetili razlike, ali sigurno ćete osetiti razliku u dinamičkom rasponu između 12 MP i 108 MP fotografije jer je u ovih 12 uhvaćen i veći raspon, nauštrb manje piksela.

Telefoto kamera je dosta interesantna u mnogim situacijama, ali glavni Samsung-ov adut, velikim slovima napisan na poleđinu uređaja, tzv. 100x Space Zoom, je zapravo - neupotrebljiv. Tokom testiranja nismo naišli na situaciju gde bi nam 100x zoom bio koristan. U svakoj od situacija se fotografija sa 30x uvećanjem pokazala kao ona sa više detalja, čak i prilikom korišćenja stativa. Naravno, Samsung je napisao zoom 100x, jer Huawei ima 50x, pa marketinški ovo izgleda kao duplo bolje. Takođe, čak i sa jako stabilnom rukom, nemoguće je uhvatiti 100x fotografije koje mogu da se koriste. Nemaju dovoljnu oštrinu da bi mogli da ih štampate ili koristite kao inače.

Fotografije sa 10x uvećanjem čak gotovo bez gubitka kvaliteta u određenim situacijama. Trik leži u iskorišćavanju viška megapiksela sa kojim raspolažu primarna i telefoto kamera, i da biste dobili 12 MP fotografiju, samo trebate odabrati najbolje od ovih 48 ili 108. U svakom slučaju smo ostali impresionirani, jer S20 Ultra definitivno vidi puno dalje nego ljudsko oko.

Sva tri modela S20 serije imaju i mogućnost snimanja 8K videa u 24 fps, a biće primetno samo ukoliko imate 8K televizor. U slučaju Ultra modela, uređaj pravi 33 MP fotografije, 24 puta svake sekunde i istovremeno ih skladišti u memoriju. To je 4 puta veća rezolucija od 4K videa.

Poređenja radi, jedan minut 8K videa zauzima oko 600 MB, zavisno od toga šta snimate. U istoj situaciji, minut 4K videa zauzeće oko 300 MB, a FullHD videa tek 100 MB. S tim da se 8K video sniman u 24 fps-a, što je frame rate u kojem se snimaju filmovi.

Ipak, mramo da primetimo da je 8K prilično nezavršen, kao da je u beta fazi, jer pati od mnogih problema koje nismo navikli da vidimo na telefonima. Na snimku će se negativno odraziti bilo kakav brži pokret rukom u bilo koem smeru ili promena udaljenosti subjekta od kamere. Autofokus jednostavno ne može da isprati brza pomeranja. Verujemo da će se ovo ubrzo promeniti, ali ne na Ultri već na nekim budućim telefonima.

Prednja kamera na S20 Ultra je samo jedna, što je odlično jer zauzima manje prostora, a broji 40 MP. Fotografije se skladište u 12 MP rezoluciji, što je doduše malo neobično i nejasno. Kod ostala dva modela broji 10 MP i ima identične specifikacije. Tokom dana, filter za ulepšavanje koji je podrazumevano uključen znatno izglađuje teksture kože, čineći da fotografije izgledaju neprirodno. Ako ga isključite značajno ćete poboljšati rezultate. Fokus uživo je takođe pun promašaja, sa pogrešnim otkrivanjem ivica.

Interfejs kamere biće vam poznat ako ste koristili neki noviji Samsung telefon. Imamo prilagodljiv niz načina snimanja neposredno iznad dugmeta za okidanje, dok ostatak podešavanja kao što su odnos slike, tajmer i izbor za "Motion Photo" nalaze se na drugoj strani tražila. Aplikacija nudi alat za optimizaciju scene, koji detektuje objekte ili scenu u kadru. Shot Suggestion pružiće savete za bolje kadriranje, a tu su i eksperimentalne funkcije poput HDR 10+ videa, koje se mogu omogućiti.

Novi način snimanja u Galaxy S20 seriji naziva se Single Take. U tom režimu, kamera snima 10-sekundni video zajedno sa fotografijama u različitim intervalima, a na osnovu onoga što se snima automatski će primeniti filtere na neke od snimaka. Ovo je najefikasnije kada snimate aktivne scene.

Tokom snimanja možete da prelazite između svih kamera, uključujući selfie kameru, kada snimate do 4K rezolucije pri 30 kadrova u sekundi. Кvalitet video zapisa, razumljivo, nije baš dobar kad snimate širokougaonom ili telefoto kamerama pri slabom osvetljenju. Tu je i Super Steady video režim, koji bi trebao da nudi glatkoću snimaka kao da je korišćen gimbal.

Ostali režimi snimanja uključuju Live Focus za video zapise, a sada je čak i ručni video mod, baš kao i za fotografije. Super režim usporenog rada je takođe prisutan, ali pri 960fps i dalje ste ograničeni na 720p rezoluciju.

Kako bi mogli da uporedite, u nastavku donosimo fotografije i video snimke napravljene i sa Galaxy S20+ i sa Galaxy S20 Unltra. Testirali smo sve nivoe zooma na oba telefona.






Baterija

Samsung Galaxy S20 Ultra dolazi sa baterijom od čak 5000 mAh. Bili smo u mogućnosti da uređaj koristimo ceo dan bez problema uz intenzivnu upotrebu. Uz manje korišćenje, možete da izvučete i dva dana bez problema.

Srećom, nije potrebno puno vremena za punjenje Galaxy S20 Ultra. U pakovanju dobijate 45W adapter koji će do 95 procenta napuniti bateriju za oko sat vremena. Takođe podržava brzo bežično punjenje, ako imate kompatibilni bežični punjač od 10 W ili više. Kao i pre, Galaxy S20 Ultra takođe podržava Wireless PowerShare ili obrnuto bežično punjenje, što se može koristiti za punjenje dodataka poput Galaxy Buds+.

Ovde ćemo napomenuti da se jedino Ultra isporučuje sa 45W punjačem i najvećom baterijom. Galaxy S20 dolazi sa baterijom od 4000 mAh, S20+ sa 4500 mAh, a oba sa 25W brzim punjačem.

Utisak

Galaxy S20 Ultra je najskuplji model iz S20 serije. Da li vredi više od 1400 evra?
Ukoliko ste zahtevni korisnik i želite ono najbolje iz Android sveta, svakako da. Ali, ništa lošije nećete proči ako izaberete S20+ ili obični S20.

Ukoliko vam je kamera najbitnija, i iz nekog razloga vam je neophodan što veći zoom (možda ako radite kao paparazzo), onda je S20 Ultra najbolje rešenje.

Ali, postoji jedno veliko ali. Ne očekujte vrhunski kvalitet 100x fotografija. 30x zoom koji je dostupan i na recimo S20+ je sasvim dovoljan i te fotografije su iskoristive, iako su one na S20 Ultra nešto bolje, razlika je mala. 100x fotografije i uz najmirniju ruku ili stativ ne možete koristiti baš ni u jednoj situaciji. Shvatite da je 100x zapravo samo marketinški trik, i da su 30x realnije i bolje, ali to ne zvuči toliko wow kao potpuno neiskoristivi 100x.



Treba još jednom napomenuti i da se S20 Ultra prilično zagreva prilikom dužeg igranja igrica ili korišćenja kamera, mnogo više nego što je to slučaj kod S20+.

Trajanje baterije je dobro iako to uvek može da bude bolje, a brzo punjenje je zaista izuzetno brzo i tu smo pozitivno iznenađeni.

Još jedna bolna tačka za neke kupce mogao bi da bude nedostatak podrške za 5G u domaćim modelima. Iako nije veliki gubitak ako ćete telefon koristiti samo u Srbiji, za one koji dosta putuju ovo može da bude mana. Takođe, ovako skup uređaj se ne kupuje da bi vam koristio par meseci, nego barem dve godine (koliko traje i ugovor kod operatera), a u naredne dve godine će sigurno 5G mreža biti dostupna i kod nas.



Sve u svemu, Galaxy S20 Ultra je i dalje sjajan flagship koji nudi odlične svestrane performanse, vrhunske karakteristike i odlične kamere.

Uređaj na test ustupio: Samsung

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.