Sledeće nedelje sledi ''Bitcoin halving''


Bitcoin halving, događaj koji je unapred programiran kako bi se rudarenje ove kriptovalute postupno sve manje isplatilo, do sada je zabeležen tek dva puta. Njegova pojava nije uslovljena vremenski već količinom generisanih bitcoina, nakon svakih 210.000 generisanih blokova. Prvo ovakvo smanjenje "nagrada" za rudarenje na pola dogodilo se 29. novembra 2012. godine, a drugo 10. jula 2016. godine.

Sledeći takav događaj sledi nam kroz otprilike nedelju dana, kada će nagrada za rudarenje koja se dodeljuje svakih 10 minuta pasti sa trenutnih 12,5 na 6,25 bitcoina.

Smanjenje ponude kriptovalute, kao i kod svake druge imovine, trebalo bi za sobom da povuče i porast njene cene – a upravo se to dogodilo nakon prošla dva halvinga iako niko ne može sa sigurnošću reći da je upravo to glavni razlog za porast cena.

Tokom prvog smanjenja ponude upola, kakvo i sada sledi, bitcoin je koštao oko 10 dolara, da bi u godini nakon toga dostigao cenu od 1.000 dolara. Drugi put vredeo je oko 1.000 dolara, nakon čega je usledio neverovatni porast do gotovo 20.000 dolara.

Trenutno se bitcoinom trguje po ceni od oko 8.700 dolara, a budućnost cene je, naravno, neizvesna. Neki analitičari povezuju nadolazeći halving i činjenicu da su finansijska tržišta u krizi, i da države "štampaju" novac i dele ga građanima – pa smatraju da bi to moglo dodatno da podstakne potražnju i ponovno dovede do porasta cene u mesecima nakon ovog događaja..

Halving koji se sada očekuje dogodiće se automatski nakon što se za to steknu tehnički uslovi, odnosno dosegne se određeni broj izrudarenih blokova. Prema aktualnom izračunu i brojaču koji je dostupan na ovom mestu, nagrade za rudarenje će se prepoloviti u utorak, 12. maja u 7:02 sati po našem vremenu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.