Objašnjeno zašto jedna fotografija ruši neke Android telefone


Prošle nedelje na internetu se pojavio jedan zanimljiv bug vezan za Android uređaje, koji je uzrokovao rušenje uređaja i zaglavljivanje u takozvanom bootloopu, odnosno beskonačnom procesu ponovnog pokretanja. Problem kod korisnika uzrokovala je fotografija koju su postavili kao pozadinu na uređaju.

Fotografija koju vidite gore je popriličan broj uređaja se srušila i bavila u bootloop, što je korisnike tih smartfona prisililo da naprave reset na fabrička podešavanja putem "recovery" menija, što za posledicu ima brisanje svih podataka na uređaju.

Razlog zbog kojeg dolazi do ovog problema nakon postavljanja upravo te fotografije na pozadinu jeste greška koja se događa prilikom konverzije profila boja kojeg Android ne podržava u sRGB kojeg Android podržava. Konkrenta fotografija koristi Google-ov Skia profil boja, koja zauzima veći spektar od sRGB-a pa Android uređaji Skia spektar konvertiraju u RGB. Greška kod konverzije ove fotografije dogodila se na jednom (1) pikselu, čija vrednost luminiscencije prelazi 255 na koju je ograničena.

Formula za računanje je 0.2126 * red + 0.7152 * green + 0.0722 * blue, a maksimalna vrednost za svaku pojedinu crvenu, plavu i zelenu boju jeste 255. Matematički gledano, ova suma nikad neće preći 255, ali prilikom konverzije Google zaokruži dobijena množenja na veći celi broj pa umesto 54.213 + 182.376 + 18.411 za konkretni piksel, imamo 55 + 183 + 19, što daje 257.

U videu ispod možete videti grafički objašnjen ovaj bug, a na portalu XDA Developers nalaze se još neki detalji o njemu. Sam Google je svestan ovog problema i sprovodi interno testiranja, a preliminarno smatraju da je upravo spomenuto zaokruživanje problem koje je pogrešno baš na tom pikselu, a ne sam proces konverzije. Android 11 ovaj bug neće imati jer nativno podržava Google Skia profil, a već je više rešenja predloženo u Android Open Source projektu za krpljenje ovog problema tako da uskoro možemo očekivati zakrpu.

Ovaj bug pogađa većinom Samsung-ove i Pixel smartfone, iz razloga što oni koriste Google-ov defaultni color engine. Tako da ako vam neko maliciozan pošalje neku fotografiju da stavite na pozadinu, napravite screenshot te fotografije i stavite njega jer tako nećete imati problema.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.