Policija otkrila: 13.000 Vivo telefona ima isti IMEI broj


IMEI brojevi, skraćeno International Mobile Equipment Identity, koriste se kao jedinstveni identifikatori za pametne telefone i drugu potrošačku elektroniku poput tableta. Operateri koriste ove brojeve za identifikaciju važećih uređaja, a u saradnji sa lokalnim policijskim organima moguće je blokirati ukradenim telefonima pristup mreži ili pratiti one uređaje u nezakonitom posedu. Možete zamisliti koliko se stvari komplikuju ako gomila uređaja deli isti IMEI, a to se dogodilo sa više od 13.000 Vivo telefona u Indiji.

Prema lokalnim izveštajima koji se pozivaju na policiju u Meerutu, prevara je prvo otkrivena kada je policajac popravio svoj pametni telefon Vivo prošle godine, a potom su se nastavile greške u sistemu kada ga je preuzeo. Tada je primetio da se IMEI broj promenio. Nakon istrage, policija je identifikovala 13.557 drugih Vivo telefona sa istim IMEI brojem iz Indije i podigla optužbe na proizvođača.

Indija je čak 2017. godine uvela zakon kojim je IMEI prevara krivično delo, ali očigledno, to nije bilo dovoljno da obeshrabri praksu. Sigurno je da će vlasnici svih uređaja sa dotičnim IMEI-om biti blokirani, što bi moglo pomoći u ublažavanju bezbednosnih problema, ali moglo bi ostaviti hiljade ljudi bez funkcionalnog telefona.

Kompaniji Vivo ovo ipak nije prvi sličan skandal. Prema pisanju The Times of India, policijsko odeljenje u drugom delu zemlje, Madhia Pradesh, otkrilo je da je više od 50.000 Vivo telefona prošle godine delilo isti IMEI broj.

Incident bi mogao pobuditi daljnju ogorčenost prema kineskim kompanijama u Indiji, jer je lokalna inicijativa nedavno smanjila ocene aplikacije TikTok na Play Store-u na 1,2 zvezdicu zbog optužbi za lošu moderaciju i nasilni sadržaj.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Valjda je sada svim kupcima kineskih telefona jasno zasto su jeftini i da to sutra moze skupo da ih kosta


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.