iOS 14 beta otkrio da LinkedIn, Google News, Reddit i TikTok kradu podatke iz clipboarda


Da raznorazne aplikacije i servisi špijuniraju i prikupljaju naše podatke, više uopšte nije tajna. Koliko vam se puta samo dogodilo da ste sa nekim chatovali o npr. toplom pivu, da bi vam na telefonu uskoro počeli iskakati oglasi o frižiderima.

Ovakvu vrstu prikupljanja podataka danas, nažalost, smatramo sasvim normalnom, pa čak kad kompanije to rade i bez našeg znanja i dopuštenja. I sada, kad su nas potiho navikli na tzv. novo normalno, neki proizvođači softvera idu dalje.

Najnovija vest dolazi od korisnika iPhone-a s instaliranim iOS 14 beta operativnim sistemom, koji su primetili da im aplikacije kao što su LinkedIn, Google News, Reddit, TikTok i mnoge druge, prikupljaju podatke direktno iz clipboarda. Ovo je prvo otkriveno za TikTok, pa su autori aplikacije obećali brzo rešenje.

Za one koji ne znaju, clipboard je privremena memorija u koju se skladišti kopirani tekst kojeg kasnije na drugo mesto zalepite.

Tako je iOS 14 beta pokazao da spomenute aplikacije otvoreno uzimaju podatke iz clipboarda i skladište ih, a za pretpostaviti je da ih šalju svojim proizvođačima, koji se u ovom trenutku pravdaju da se radi o bugu kojeg će navodno rešiti.

Problem je u tome što je ovaj prljavi posao otkriven tek na novom iOS-u koji dozvoljava da vidite šta se događa sa vašim podacima dok su u clipboardu, tako da nije teško pretpostaviti da su mnogi to radili i pre.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.