Američka Tajna služba kupuje podatke o lokacijama korisnika


Prema američkom zakonu, policija i državne bezbednosne agencije moraju da dobiju sudski nalog ako žele da dobiju pristup privatnim lokacionim podacima korisnika, ali sudeći prema podacima u internim dokumentima Tajne službe prikupljenim prema FOIA-u (Freedom of Information Act), može se videti da oni radije kupuju podatke od privatnih kompanija kako bi zaobišli zakonodavstvo. U tom dokumentu može se videti da je Tajna služba potrošila 35.844 dolara za godišnju pretplatu na Babel Streetov proizvod Locate X koji prati lokacije uređaja temeljem podataka prikupljenih iz popularnih aplikacija.

Korišćenjem Locate X usluge, Tajna služba može na primer da okruži neku kriminalnu scenu "geolokacionom ogradom", a potom identifikuje mobilne uređaje koji se nalaze na tom područiju pre izvršenja nekog zločina i videti gde su se ti uređaji kretali nakon kriminalne radnje.

Usluge Locate X-a na sličan način koriste američka carina i imigraciona služba za praćenje imigranata i potencijalnih krijumčara, a nedavno je tokom Black Lives Matter prostesta otkriveno da kompanija Mobiwalla takođe prati kretanje populacije za potrebe praćenja COVID-19 pandemije od strane zdravstvenih organizacija, ali i za potrebe obaveštajnih agencija koje na taj način uhode učesnike demonstracija i političkih skupova protiv vlade SAD-a.

Vrhovni sud SAD-a je 2018. godine doneo odluku prema kojoj federalne agencije moraju da podnesu sudski nalog da bi dobile lokacione podatke od teleoperatera, ali one su shvatile da se ne trebaju da se muče s time, kada sve podatke mogu da dobiju iz običnih aplikacija koje svi posedujemo na svojim telefonima.

Drugim rečima, ovo je samo još jedna potvrda onoga što dobro znamo, a to je da čim nosite telefon u džepu, to je kao da su vam zakačili prislušni uređaj ili tracker kako bi vas pratili. I što je najgore tim podacima može pristupiti svako ko plati relativno mali iznos novca kompanijama koje su oko toga napravile legalni biznis.

Setite se samo koliko imate aplikacija i igara kojima ste dozvolili pristup svemu živom na svom telefonu. A i ako niste to ne znači da vas ne mogu pratiti, jer vam je sigurno promaklo da negde niste "odčekirali" dozvole.

Mnogi kažu da ionako nemaju šta da skrivaju pa daju sve "na izvolte", ali ta im praksa ponekad može stvoriti velike problema.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.