Apple se izvinio WordPress-u i odobrio im iOS aplikaciju bez in-app naplate


Nakon vapaja Matta Mullenwega, suosnivača WordPress-a, koji je sa javnošću bio podelio svoju priču o Apple-u i politici naplate sadržaja putem App Store-a i unutar iOS aplikacija. Ukratko, oni su sa besplatnom iOS aplikacijom, koja omogućava nekomercijalnu izradu web stranica na potpuno besplatan način, došli u probleme jer – ista nije nudila in-app kupovinu. Od svake takve kupovine Apple uzima 30% provizije, što je takođe predmet aktuelnog spora Apple-a sa Epic Games-om.

WordPress je pokušao razlučiti svoje open source usluge od onih komercijalnih pod nazivom WordPress.com, a Apple-u je bilo zasmetalo što se kroz besplatnu aplikaciju može dobiti informacija o naplati usluga, a one se tim putem ne mogu kupiti. Iako su iz WordPress-a ponudili da uklone svaki spomen naplate, Apple je ustrajao u zahtevanju da se kupovina obavlja kroz aplikaciju, sve dok Mullenweg nije sa pričom izišao u javnost, a preneli ga svi važniji tehnološki mediji.


Potom je Apple povukao za njih pomalo neobičan potez. Ustuknuli su, priznali pogrešku, i – izvinili se developerima WordPress-ove aplikacije zbog zabune do koje je došlo. Izvestili su ih pritom i da će im odobriti nadogradnje i normalan rad putem App Store-a.

Kao razlog za promenu odluke naveli su činjenicu da je iz nje uklonjena mogućnost da korisnik dođe do informacija o komercijalnim paketima, iako je isto učinjeno pre mesec dana. WordPress-ova iOS aplikacija i dalje može da bude potpuno besplatna kao i do sada, bez in-app kupovina, rekli su iz Apple-a.

Mullenweg je istakao kako se nije nadao ovakvom raspletu događaja, niti da će njegova objava odjeknuti izvan WordPress zajednice. Kako bilo, napisao je da je zahvalan Apple-u koji je odlučio ponovno da revidira njihovu aplikaciju i dozvoli im distribuciju nadogradnji bez potrebe za ugradnjom naplatnih sadržaja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.