Iz kriptovane ZIP datoteke uspeli da izvuku stotine hiljada dolara u bitcoinima


Bezbednosni stručnjak Michael Stay u oktobru prošle godine je dobio poruku na LinkedIn-u od izvesnog Rusa koji je tvrdio da u kriptovanoj Zip datoteci, pod lozinkom koju je zaboravio, ima oko 300.000 dolara vredne bitcoine. Iste je bio kupio još 2016. godine, pre velikog porasta cene, uskladištio ih "na sigurno" i od tada zaboravio lozinku kojom ih je zaštitio.

Stay je inače bivši Google-ov inženjer koji je pre gotovo 20 godina objavio rad o razbijanju enkripcije Zip datoteka, pa nije čudo da je upravo njega nesrećni Rus odlučio da upita za pomoć.

Znajući da Zip format nije savršen, i da u enkripcionom standardu Zip 2.0 postoje propusti koji dozvoljavaju lakše probijanje zaštite, ovaj stručnjak je pristao odraditi posao, ali je najavio da bi cena njegovog rada i korišćenja napredne infrastrukture za brute force razbijanje lozinke mogla dosegnuti i 100.000 dolara. Rus je pristao, pa se Stay prihvatio posla. Od pomoći mu je bio i originalni laptop koji je obavio enkripciju, datum nastanka zip arhive, kao i verzija softvera kojom je Zip stvoren.

Usledili su dani i nedelje "hakovanja", domišljanja novim tehnikama, menjanja "seedova" i pokretanja sopstvenog softvera za dekripciju. Nakon nekoliko pokušaja, misija je proglašena uspešnom – bitcoini su spašeni, i to uz manji trošak nego je bilo predviđeno. Korišćenje Nvidia Tesla GPU-a na kojima su napadi odrađeni koštalo je tek 6-7 hiljada dolara, pa je Rus Stayu platio tek oko četvrtine originalno planiranog iznosa.

Na bezbednosnoj konferenciji Defcon, virtuelno održanoj ove nedelje, Stay je objasnio sve šta se ovom događalo, opisao proces razbijanja zaštite i kako su na kraju bitcoini spašeni. Njegovo svedočanstvo u celosti možete poslušati u ovom videu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.